The Malaysia Post

Ismail Sabri akan membuat lawatan rasmi pertama ke Indonesia sebagai PM esok

Datuk Seri Ismail Sabri akan mengadakan lawatan rasmi tiga hari ke Indonesia mulai esok — lawatan pertamanya ke negara jiran itu sejak mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri kesembilan pada 21 Ogos 2021.

Pertemuan rasmi perdana menteri dengan Presiden Indonesia Joko Widodo (Jokowi) akan membuka lembaran baharu dalam hubungan dua hala yang sudah kukuh dan pelbagai antara Malaysia dan Indonesia.

Kedua-dua pemimpin itu akan meneroka peluang kerjasama dalam usaha pemulihan daripada kesan pandemik Covid-19, kata kuasa urusan Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia Adlan Mohd Shaffieq.

“Isu yang akan disentuh ialah dalam bidang pelaburan dan perdagangan, isu diskriminasi terhadap minyak sawit, sekatan sempadan maritim, dan penyenaraian bersama warisan budaya Unesco,” katanya dalam sidang media, di sini, hari ini.

Ismail Sabri akan bertemu dengan komuniti perniagaan Indonesia dan pemain industri utama, ketua pengarang Indonesia, diaspora Malaysia di Indonesia, dan juga akan menyaksikan pemeteraian beberapa Memorandum Persefahaman (MoU) dan Perjanjian antara kedua-dua negara.

Perdana menteri akan diiringi Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah, Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, dan pegawai daripada kementerian dan agensi berkaitan.

Adlan berkata kedua-dua pemimpin itu juga akan membincangkan perkembangan penting di rantau ini dalam konteks kerjasama Asean, serta cabaran yang boleh menjejaskan keamanan, pertumbuhan dan kemakmuran di rantau ini.

Baca Lagi | Ismail Sabri akan membuat lawatan rasmi pertama ke Indonesia sebagai PM esok

“Indonesia adalah salah satu negara jiran Malaysia yang paling rapat dan paling penting. Indonesia ialah rakan dagangan kesembilan Malaysia di peringkat global dan ketiga terbesar dalam kalangan negara anggota Asean selepas Singapura dan Thailand.

“Jumlah perdagangan dua hala bagi (tempoh) Januari hingga Ogos 2021 bernilai AS$13.97 bilion (RM58 bilion) atau RM57.65 bilion, meningkat 36.3 peratus berbanding AS$10.25 bilion dalam tempoh yang sama tahun lepas,” katanya .

Perdana menteri juga akan melawat kemudahan industri pertahanan di Bandung.

Lawatan rasmi itu akan dijalankan mengikut prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia dan Indonesia.

Read Previous

Aktivis menggesa campur tangan PBB ke atas serangan tentera Myanmar

Read Next

Model AS Emily Ratajkowski mendakwa Jho Low membayarnya AS$25,000 untuk menjadi “teman wanita” Super Bowlnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.