The Malaysia Post

UAE mengambil tempat di Majlis Keselamatan PBB (United Nations)

UAE, Albania, Brazil, Gabon dan Ghana pada hari Sabtu memulakan penggal dua tahun mereka dalam Majlis Keselamatan PBB, badan tertinggi dunia untuk menangani ancaman terhadap keamanan dan keselamatan antarabangsa.

Pendatang baharu itu dipilih tanpa ditentang oleh anggota PBB pada Jun dan masing-masing akan berkhidmat sehingga akhir 2023, menangani isu seperti keganasan, pengambilan askar kanak-kanak dan konflik di Syria, Yaman, Libya dan seterusnya.

UAE pernah berkhidmat di majlis itu sekali sebelum ini, dari 1986-1987. Brazil telah berkhidmat 10 kali, dan Gabon dan Ghana masing-masing tiga kali. Albania berkhidmat dalam majlis buat kali pertama.

Misi UAE minggu ini menyiarkan di media sosial bahawa “perubahan iklim dan kesihatan global” adalah keutamaan untuk berkhidmat di dewan 15 negara.

Duta Besar Lana Nusseibeh telah mewakili UAE di PBB sejak 2013. Dia pada hari Selasa dinaikkan ke pangkat menteri.

Beliau akan menyertai utusan daripada 14 ahli majlis yang lain pada hari Selasa untuk bersetuju dengan jadual mesyuarat untuk Januari. Kemudian, Cik Nusseibeh akan berucap pada upacara menaikkan bendera untuk pendatang baru majlis.

Cik Nusseibeh telah menekankan kepentingan menangani keganasan dan meningkatkan kehidupan wanita di zon perang dunia.

Beliau berkata majlis itu harus mengiktiraf perubahan iklim sebagai ancaman kepada keamanan dan keselamatan global, di tengah-tengah bukti bahawa kemarau dan cuaca buruk lain membawa kepada ekstremisme dan konflik.

“Anda tidak boleh melihat apa yang berlaku di seluruh dunia, sama ada ketidakamanan makanan, kekurangan air atau negara yang benar-benar takut kewujudan mereka mungkin berakhir kerana kesan iklim dan tidak bercakap mengenainya di meja teratas keamanan dan keselamatan,” dia memberitahu The National pada bulan Jun.

Dia akan diapit oleh dua timbalan — Mohamed Abushahab dan Amiera Al Hefeiti — dan beroperasi dari misi diplomatik baharu UAE di East 46th Street.

Bangunan sembilan tingkat yang menjimatkan tenaga itu terletak kurang daripada satu blok dari ibu pejabat PBB di tengah bandar Manhattan.

Laluan UAE kembali ke majlis itu telah bertahun-tahun dibuat. Pencalonannya telah disahkan oleh Liga Arab pada 2012 dan oleh sekumpulan negara Asia-Pasifik pada 2020.

Ia akan mengambil tempat duduk yang biasanya dikhaskan untuk negara Arab, menggantikan Tunisia.

Richard Gowan, pakar PBB di International Crisis Group, berkata anggota majlis Arab itu sebahagiannya sepatutnya menyalurkan pandangan dari seluruh rantau ini.

Ini boleh menjadi “tindakan pengimbangan yang sukar jika blok Arab berpecah kerana krisis”, tambahnya.

Majlis Keselamatan mempunyai 10 kerusi untuk anggota sementara tetapi ia didominasi oleh lima anggota tetapnya – Rusia, China, AS, Britain dan Perancis – yang memegang kuasa veto.

Timbalan Duta Besar Rusia untuk PBB Dmitry Polyanskiy minggu ini mengalu-alukan ahli yang akan datang, berkata majlis itu mempunyai “tanggungjawab besar di bahu [nya]” dan menggesa pendatang baru untuk membantu “mencari kompromi” kepada masalah global.

Baca Lagi | UAE mengambil tempat di Majlis Keselamatan PBB (United Nations)

Majlis bermesyuarat secara kerap mengenai ancaman terhadap keamanan dan keselamatan antarabangsa dan membuat keputusan muktamad mengenai resolusi untuk mengenakan sekatan, membenarkan penggunaan kekuatan tentera dan melancarkan misi pengaman.

Read Previous

Putrajaya menangguhkan perjalanan umrah mulai 8 Jan atas kebimbangan Omicron

Read Next

Bantuan ihsan kepada mangsa banjir disalurkan sepenuhnya di lima negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.