The Malaysia Post

China mengadakan lebih banyak latihan berhampiran Taiwan ketika penggubal undang-undang AS melawat

Tentera China berkata ia menjalankan lebih banyak latihan berhampiran Taiwan hari ini ketika sekumpulan penggubal undang-undang AS melawat pulau yang dituntut China itu dan bertemu Presiden Tsai Ing-wen, dalam apa yang dikatakan Beijing sebagai pelanggaran kedaulatannya.

Lima penggubal undang-undang AS, diketuai oleh Senator Ed Markey, tiba di Taipei dalam lawatan tanpa pengumuman lewat semalam, kumpulan peringkat tinggi kedua yang melawat selepas Speaker Dewan Perwakilan AS Nancy Pelosi pada awal Ogos, yang memulakan beberapa hari bahasa Cina permainan perang.

Baca lagi mengenai China dan Taiwan

Unit tentera China yang bertanggungjawab ke atas kawasan bersebelahan dengan Taiwan, Komando Teater Timur Tentera Pembebasan Rakyat, berkata ia telah menganjurkan rondaan kesediaan tempur bersama pelbagai perkhidmatan dan latihan tempur di laut dan ruang udara sekitar Taiwan hari ini.

Latihan itu adalah “penghalang yang tegas kepada Amerika Syarikat dan Taiwan untuk terus memainkan helah politik dan menjejaskan keamanan dan kestabilan di seluruh Selat Taiwan”, tambahnya.

Pelosi dan Amerika

Kementerian Pertahanan China berkata dalam satu kenyataan berasingan bahawa perjalanan penggubal undang-undang itu melanggar kedaulatan dan integriti wilayah China dan “mendedahkan sepenuhnya wajah sebenar Amerika Syarikat sebagai perosak dan perosak keamanan dan kestabilan di Selat Taiwan”.

“Tentera Pembebasan Rakyat China terus berlatih dan bersiap sedia untuk berperang, dengan tegas mempertahankan kedaulatan negara dan integriti wilayah, dan dengan tegas akan menghancurkan sebarang bentuk pemisahan ‘kemerdekaan Taiwan’ dan campur tangan asing.” Kedua-dua kenyataan tidak memberikan butiran latih tubi.

Lawatan Pelosi menimbulkan kemarahan China, yang bertindak balas dengan pelancaran ujian peluru berpandu balistik ke atas Taipei buat kali pertama, dan meninggalkan beberapa baris dialog dengan Washington, termasuk rundingan ketenteraan teater dan mengenai perubahan iklim.

Kumpulan terbaharu penggubal undang-undang AS yang melawat Taiwan dijadual bertemu Tsai pagi ini. Pejabatnya masih belum mengulas mengenai mesyuarat itu.

Amerika Syarikat tidak mempunyai hubungan diplomatik rasmi dengan Taiwan tetapi terikat oleh undang-undang untuk menyediakan pulau yang ditadbir secara demokrasi itu dengan cara untuk mempertahankan dirinya.

Read Previous

Perjalanan ‘Ajaib’ Filipina di UAE yang menewaskan barah – menjadi pelajar cemerlang

Read Next

Rayuan terakhir Najib SRC International: Apa yang berlaku setakat ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.