The Malaysia Post

Rayuan terakhir Najib SRC International: Apa yang berlaku setakat ini

Pasukan peguam baharu yang mewakili Datuk Seri Najib Razak hari ini berusaha meyakinkan panel lima hakim di Mahkamah Persekutuan untuk mengemukakan bukti tambahan dalam rayuan terakhirnya SRC International Sdn Bhd dalam usaha untuk membatalkan perbicaraan yang menyaksikan beliau disabitkan kesalahan dan dijatuhi hukuman 12 penjara tahun dan denda RM210 juta.

Pada permulaan perbicaraan pagi tadi di hadapan panel yang dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat, peguam utama Hisyam Teh Poh Teik berhujah bahawa Najib telah memenuhi empat syarat yang diperlukan untuk menerima keterangan baharu di peringkat rayuan dan memetik prinsip common law sebagai ditetapkan dalam tuntutan mahkamah lain yang dikenali sebagai Regina lwn. Park.

Hisyam berkata empat syarat itu boleh dirumuskan sebagai bukti yang tidak ada semasa perbicaraan, relevan dengan isu, bukti boleh dipercayai yang mampu dipercayai, dan keraguan munasabah terhadap kesalahan perayu.

Bagi menyokong hujahnya pada syarat pertama, Hisyam mendakwa bukti dokumen yang melibatkan penglibatan rasmi Maybank sebagai penasihat strategik kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak dibekalkan kepada pihak pembelaan semasa perbicaraan.

Baca lagi : Zaid Ibrahim: Firma guaman saya akan teruskan sebagai peguam Najib dalam rayuan SRC

Peguam itu juga mendakwa bahawa bukti ini termasuk penemuan baru-baru ini bahawa hakim perbicaraan SRC International Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali sebelum ini adalah peguam agung dan setiausaha syarikat bagi Kumpulan Maybank antara 2006 dan 2015, dan mempunyai tanggungjawab keseluruhan untuk pengurusan dan pentadbiran semua jabatan undang-undang dalam keseluruhan kumpulan.

Hisyam berkata Mohd Nazlan telah menjadi pekerja jangka panjang bank itu dan kelakuannya sebelum ini sebelum menjadi hakim boleh memberi alasan munasabah untuk mempercayai bahawa keputusan kehakiman dalam kes SRC International mungkin tidak objektif.

“Pemohon tidak mengetahui pengetahuan dan penglibatan hakim bicara yang terpelajar dalam penubuhan SRC dan pinjaman yang diberikan kepada Putra Perdana Development Sdn Bhd dan 1MDB semasa beliau berkhidmat dengan Maybank,” kata Hisyam.

Bagi syarat kedua, Hisyam berhujah bahawa pasukan pembelaan Najib telah membuktikan kerelevanan bukti yang akan dikemukakan kerana Mohd Nazlan boleh menjadi saksi berpotensi dalam perbicaraan itu sendiri, yang akan menghilangkan kelayakannya daripada mempengerusikan hakim.

Read Previous

China mengadakan lebih banyak latihan berhampiran Taiwan ketika penggubal undang-undang AS melawat

Read Next

Permohonan parti untuk menyertai BN masih diperhalusi, kata sec-gen pakatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.