The Malaysia Post

Permohonan parti untuk menyertai BN masih diperhalusi, kata sec-gen pakatan

Majlis Tertinggi Barisan Nasional (BN) sedang mempertimbangkan permohonan beberapa parti politik yang berminat untuk menyertai gabungan itu.

Setiausaha Agung BN Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berkata semua permohonan itu kini sedang diteliti dan pengumuman akan dibuat dalam masa terdekat.

“Mesyuarat itu turut membincangkan beberapa permohonan parti politik untuk menjadi komponen Barisan Nasional. Majlis tertinggi Barisan Nasional merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada parti-parti di atas minat dan kesanggupan mereka untuk menjadi sebahagian daripada Barisan Nasional.

“Semua permohonan sedang diperhalusi oleh sekretariat Barisan Nasional,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat majlis tertinggi BN di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur malam ini.

Zambry enggan menyatakan berapa banyak pihak yang memohon, berkata beliau hanya diberi kuasa membaca kenyataan mesyuarat malam ini.

Bagaimanapun, presiden parti komponen BN MIC, Tan Sri S. Vigneswaran, memberitahu media di luar mesyuarat malam ini bahawa enam parti telah memohon untuk menyertai BN.

“Ada enam pihak yang memohon,” katanya ketika ditemui selepas mesyuarat itu.

Parti Bangsa Malaysia (PBM) yang diketuai Ahli Parlimen Julau Larry S’ng dan bekas Ahli Parlimen PKR yang lain sebelum ini mengumumkan mereka telah memohon menyertai BN.

Mengenai perkara berkaitan, Zambry juga berkata BN telah bersetuju untuk membentuk Puteri BN bagi meraih sokongan daripada wanita muda dan belia di seluruh negara.

Beliau juga mengumumkan bahawa Datuk Seri Hishammuddin Hussein akan terus sebagai bendahari agung gabungan itu untuk dua tahun lagi.

“Justeru, Datuk Zahida Zarik Khan dilantik sebagai ketua Puteri Barisan Nasional.

“Selaras dengan perlembagaan Barisan Nasional, Fasal 8.3.E, mesyuarat agung majlis tertinggi mengesahkan penerusan pelantikan Bendahari Agung Barisan Nasional, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, untuk dua tahun lagi,” katanya.

Read Previous

Rayuan terakhir Najib SRC International: Apa yang berlaku setakat ini

Read Next

Mayat remaja Filipina digali dalam usaha baru untuk keadilan perang dadah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.