The Malaysia Post

Mayat remaja Filipina digali dalam usaha baru untuk keadilan perang dadah

Mayat seorang remaja yang terbunuh dalam tembakan berprofil tinggi semasa perang Filipina terhadap dadah lima tahun lalu telah digali untuk bedah siasat hari ini ketika keluarganya berusaha untuk mengetahui lebih lanjut tentang kematiannya dan meminta orang lain bertanggungjawab.

Pelajar sekolah menengah Kian Delos Santos berusia 17 tahun apabila polis menembaknya dalam satu tindakan yang mereka katakan sebagai mempertahankan diri.

Tetapi rakaman video bercanggah dengan laporan polis rasmi, mencetuskan kemarahan orang ramai terhadap kempen anti-narkotik berdarah bekas Presiden Rodrigo Duterte, dan sabitan jarang pegawai polis yang dikatakan kumpulan hak asasi manusia telah menikmati sewenang-wenangnya, Randy Delos Santos, bapa saudara mangsa, memberitahu wartawan pada penggalian di tanah perkuburan di Manila hari ini bahawa mayat itu akan dibedah siasat oleh ahli patologi forensik yang mencabar naratif rasmi bagaimana orang seperti Delos Santos dibunuh semasa perang dadah.

“Tulang masih bercakap. Selepas lima tahun, mari kita lihat sama ada kita masih boleh menemui lebih banyak kebenaran,” katanya, sambil menambah bahawa keluarga mendesak lebih ramai orang dihukum atas kematian anak saudaranya, tanpa menamakan mereka.

Polis Filipina tidak menjawab permintaan untuk komen.

Rekod rasmi menunjukkan polis membunuh 6,252 orang semasa tindakan keras yang menyusuli pemilihan Duterte pada 2016, semuanya untuk mempertahankan diri. Kumpulan hak asasi manusia berkata polis telah membunuh suspek dadah secara besar-besaran, yang dinafikan polis, dan beribu-ribu pembunuhan jalanan misteri tidak termasuk dalam pengiraan.

Keluarga ramai mangsa perang dadah masih mencari keadilan dalam kes-kes yang panjang dan berlarutan.

“Jika sistem keadilan benar-benar berfungsi, sepatutnya ada lebih banyak (sabitan),” kata Randy Delos Santos, sambil menambah terdapat banyak kes lain yang bercanggah dengan dakwaan kerajaan bahawa mangsa telah melawan. Kes Delos Santos dipaparkan dalam laporan oleh bekas pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) yang membuka siasatan awal terhadap perang dadah pada 2018.

Presiden Ferdinand Marcos Jr, pengganti Duterte, berkata beliau tidak bercadang untuk menyertai semula ICC selepas negara itu menarik diri daripada perjanjian itu pada 2019.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Permohonan parti untuk menyertai BN masih diperhalusi, kata sec-gen pakatan

Read Next

Rain kembali ke Malaysia selepas lima tahun membuat persembahan dalam konsert percuma

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.