The Malaysia Post

Pelosi memuji masyarakat bebas Taiwan ketika China mengadakan latihan ketenteraan, melepaskan kemarahan

China mengecam dengan marah lawatan peringkat tertinggi AS ke Taiwan dalam tempoh 25 tahun apabila Speaker Dewan Rakyat Nancy Pelosi memuji pulau yang diperintah sendiri sebagai “salah satu masyarakat paling bebas di dunia” dalam ucapan kepada parlimen di Taipei hari ini.

Beijing menunjukkan kemarahannya dengan kehadiran Pelosi di sebuah pulau yang dikatakan sebahagian daripada China dengan ledakan aktiviti ketenteraan di perairan sekitar, dan dengan memanggil duta AS di Beijing, dan mengumumkan penggantungan beberapa import pertanian dari Taiwan.

Pelosi tiba di Taipei lewat semalam dalam perjalanan tanpa pengumuman tetapi diawasi dengan teliti, mengatakan bahawa ia menunjukkan komitmen AS yang tidak berbelah bahagi terhadap demokrasi Taiwan.

Berucap di parlimen hari ini, Pelosi memuji Presiden Tsai Ing-wen, yang disyaki Beijing mendesak kemerdekaan rasmi – garis merah untuk China.

“Kami berterima kasih atas kepimpinan anda. Kami mahu dunia mengiktirafnya,” kata Pelosi, sambil turut menyeru peningkatan kerjasama antara parlimen.

Pelosi seterusnya berkata bahawa undang-undang baharu AS yang bertujuan untuk mengukuhkan industri cip Amerika untuk bersaing dengan China “menawarkan peluang yang lebih besar untuk kerjasama ekonomi AS-Taiwan.” Kini, lebih daripada sebelumnya, perpaduan Amerika dengan Taiwan adalah penting, kata Pelosi kepada Tsai, sambil menambah bahawa keazaman Amerika untuk memelihara demokrasi di Taiwan dan seluruh dunia kekal kuku besi.

Dia juga bersedia untuk bertemu dengan aktivis hak asasi manusia pada hari itu.

Speaker Dewan Rakyat terakhir yang pergi ke Taiwan ialah Newt Gingrich yang dilawati pada tahun 1997. Tetapi lawatan Pelosi datang di tengah-tengah kemerosotan mendadak hubungan China-AS, dan China telah muncul sebagai kuasa ekonomi, ketenteraan dan geopolitik yang jauh lebih berkuasa sepanjang suku abad yang lalu.

China menganggap Taiwan sebahagian daripada wilayahnya dan tidak pernah melepaskan penggunaan kekerasan untuk membawanya ke bawah kawalannya. Amerika Syarikat memberi amaran kepada China agar tidak menggunakan lawatan itu sebagai alasan untuk tindakan ketenteraan terhadap Taiwan.

Awal hari ini, jabatan kastam China mengumumkan penggantungan import buah sitrus, ekor rambut berjalur putih sejuk dan tenggiri kuda beku dari Taiwan, manakala kementerian perdagangannya menggantung eksport pasir asli ke Taiwan.

Seorang pengkritik lama China, terutamanya mengenai hak asasi manusia, Pelosi dijadualkan bertemu lewat hari ini dengan seorang bekas aktivis Tiananman, seorang penjual buku Hong Kong yang telah ditahan oleh China dan seorang aktivis Taiwan baru-baru ini dibebaskan oleh China, kata orang yang mengetahui perkara itu.

Speaker Dewan Perwakilan AS Nancy Pelosi melawat parlimen di Taipei

Latihan ketenteraan

Sejurus selepas ketibaan Pelosi, tentera China mengumumkan latihan udara dan laut bersama berhampiran Taiwan dan menguji pelancaran peluru berpandu konvensional di laut timur Taiwan, dengan agensi berita negara China Xinhua menerangkan latihan tembakan langsung dan latihan lain di sekitar Taiwan dari Khamis hingga Ahad.

Kementerian luar China berkata lawatan Pelosi secara serius merosakkan keamanan dan kestabilan di Selat Taiwan, “mempunyai kesan teruk ke atas asas politik hubungan China-AS, dan secara serius melanggar kedaulatan dan integriti wilayah China.” Sebelum ketibaan Pelosi kelmarin, pesawat pejuang China melancarkan garis pemisah Selat Taiwan. Tentera China berkata ia berada dalam keadaan berjaga-jaga dan akan melancarkan “operasi ketenteraan yang disasarkan” sebagai tindak balas kepada lawatan Pelosi.

Jurucakap keselamatan negara Rumah Putih John Kirby berkata semalam selepas ketibaan Pelosi bahawa Amerika Syarikat “tidak akan gentar” dengan ancaman atau retorik pertengkaran China dan bahawa tiada sebab lawatannya harus mencetuskan krisis atau konflik.

“Kami akan terus menyokong Taiwan, mempertahankan Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka dan berusaha untuk mengekalkan komunikasi dengan Beijing,” kata Kirby pada taklimat White House kemudiannya, sambil menambah bahawa Amerika Syarikat “tidak akan terlibat dalam serangan pedang.” Kirby berkata China mungkin terlibat dalam “paksaan ekonomi” terhadap Taiwan, sambil menambah bahawa kesan terhadap hubungan Amerika-China akan bergantung kepada tindakan Beijing dalam beberapa hari dan minggu akan datang.

Amerika Syarikat tidak mempunyai hubungan diplomatik rasmi dengan Taiwan tetapi terikat dengan undang-undang Amerika untuk menyediakannya dengan cara untuk mempertahankan diri. China melihat lawatan pegawai AS ke Taiwan sebagai satu isyarat yang menggalakkan kepada kem pro-kemerdekaan di pulau itu. Taiwan menolak tuntutan kedaulatan China, dengan mengatakan hanya rakyat Taiwan yang boleh menentukan masa depan pulau itu.

Kabinet Taiwan hari ini berkata tentera

telah meningkatkan tahap kewaspadaannya. Kementerian pertahanan pulau itu berkata 21 pesawat China memasuki zon pengenalan pertahanan udaranya semalam, dan China cuba mengancam pelabuhan dan bandar utama dengan latihan di perairan sekitar.

“Kawasan yang dipanggil gerudi berada dalam saluran antarabangsa paling sibuk di rantau Indo-Pasifik,” seorang pegawai kanan Taiwan yang biasa dengan perancangan keselamatannya memberitahu Reuters hari ini.

“Kita dapat melihat cita-cita China: untuk menjadikan Selat Taiwan sebagai perairan bukan antarabangsa, serta menjadikan seluruh kawasan barat rantaian pulau pertama di Pasifik barat sebagai sfera pengaruhnya,” kata orang itu.

Baca Lagi | Pelosi memuji masyarakat bebas Taiwan ketika China mengadakan latihan ketenteraan, melepaskan kemarahan

Ketua Setiausaha Kabinet Jepun Hirokazu Matsuno memberitahu sidang akhbar bahawa kerajaan telah menyampaikan kebimbangan mengenai operasi ketenteraan kepada China, dan mengulangi bahawa Jepun berharap isu mengenai Selat Taiwan akan diselesaikan melalui dialog. — Reuters

Read Previous

Pembinaan lapangan terbang Tioman baharu bergantung kepada penemuan kajian lapangan terbang negara, kata menteri pengangkutan

Read Next

Guan Eng menuduh Umno menggunakan ‘naratif palsu’ terhadap DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.