The Malaysia Post

Guan Eng menuduh Umno menggunakan ‘naratif palsu’ terhadap DAP

Pengerusi Kebangsaan DAP Lim Guan Eng berkata Umno telah menggunakan “naratif palsu” terhadap partinya, dalam usaha untuk mendapatkan semula kuasa pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) akan datang.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai antara pemimpin yang membuat kenyataan sedemikian apabila mereka melabelkan “kerajaan Pakatan Harapan sebagai kerajaan DAP”, serta memutar belit fakta dan angka mengenai DAP, sedangkan ia dalam kerajaan di bawah PH.

Lim berkata, walaupun DAP adalah parti utama dalam PH, ia tidak pernah mendominasi kerajaan.

Semalam, supremo DAP Lim Kit Siang dalam catatan blognya mendakwa Ismail Sabri cuba mewajarkan konspirasi ‘Sheraton Move’ pada konvensyen Barisan Nasional Selangor pada Ahad.

Ismail Sabri dilaporkan berkata tindakan itu “secara tidak berperlembagaan dan tidak demokratik menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan yang dipilih” selepas 22 bulan, atas alasan penguasaan DAP dalam kerajaan PH.

“Kabinet PH terdiri daripada 29 ahli, manakala DAP hanya enam menteri. Tiada seorang pun daripada enam menteri DAP memegang jawatan perdana menteri atau timbalan perdana menteri. Ismail harus kembali dan belajar matematik tentang cara mengira jika dia percaya enam daripada 29 anggota Kabinet sama dengan mendominasi Kabinet kerajaan.

“Naratif palsu Umno diteruskan dengan dakwaan DAP menolak subsidi atau bantuan kewangan langsung. Had RON95 pada RM2.08 seliter dimulakan di bawah PH, di mana harga turun di bawah RM 2.08 seliter apabila harga minyak mentah dunia jatuh, tetapi tidak dibenarkan melebihi RM 2.08 seliter, apabila harganya meningkat,” tambahnya.

Lim berkata, menteri pengangkutan DAP ketika itu, Anthony Loke, turut mencadangkan pembayaran balik RM555 juta kepada Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), yang dibelanjakan untuk mengambil alih konsesi Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bagi kesalahan memandu. , yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan (MoF).

Beliau berkata DAP juga telah memulakan pengurangan tol sebanyak 18 peratus untuk Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) sebagai langkah pertama ke arah pemansuhan sepenuhnya tol PLUS menjelang akhir 2022, berbeza dengan kerajaan pimpinan Ismail Sabri yang gagal mengurangkan tol dengan satu sen.

“Akhirnya, dalam Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani PH dengan Ismail Sabri pada September 2021, cadangan DAP untuk meningkatkan suntikan RM45 bilion untuk membantu golongan memerlukan dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terjejas akibat pandemik Covid-19. telah dipersetujui.

“Kebanyakan bantuan yang dinamakan semula sebagai Bantuan Keluarga Malaysia telah diterima oleh peniaga dan rakyat daripada tambahan suntikan dana RM45 bilion yang dicadangkan DAP. Dengan hanya menyebut nama DAP, Umno memainkan sentimen ekstremis untuk memenangi pilihan raya umum. dengan menyalahkan segala-galanya kepada DAP. Kes klasik Umno memutarbelitkan fakta dan angka ialah pakej penyelamat PH yang berjaya untuk Tabung Haji (TH) yang bermasalah selepas penyelewengan kewangan,” katanya.

Lim berkata bahawa pakej menyelamat itu disokong oleh Kementerian Kewangan.

Baca Lagi | Guan Eng menuduh Umno menggunakan ‘naratif palsu’ terhadap DAP

Beliau kesal bahawa Umno sebelum ini juga secara palsu menuduh DAP memudaratkan dan meletakkan orang bukan Islam bertanggungjawab ke atas TH. Bagaimanapun, selepas kembali kepada kerajaan, parti itu tidak membuat sebarang komen apabila ketua juruaudit negara mengesahkan bahawa langkah tepat pada masa yang diambil PH telah menyelamatkan TH daripada masalah kewangan.

Read Previous

Pelosi memuji masyarakat bebas Taiwan ketika China mengadakan latihan ketenteraan, melepaskan kemarahan

Read Next

Lelaki Bersatu mempertahankan kenyataan menteri agama, kata Bon Odori dan Oktoberfest bukan sebahagian daripada budaya Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.