The Malaysia Post

Lelaki Bersatu mempertahankan kenyataan menteri agama, kata Bon Odori dan Oktoberfest bukan sebahagian daripada budaya Malaysia

Timbalan Menteri Perpaduan Negara Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal hari ini berkata, nasihat menteri hal ehwal agama kepada umat Islam di negara ini supaya tidak menghadiri Bon Odori adalah tidak salah.

“Perayaan kebudayaan seperti Bon Odori dan Oktoberfest sebenarnya bukan orang asli. Ia sebenarnya bukan sebahagian daripada budaya masyarakat kita. Menteri hal ehwal agama (Datuk Idris Ahmad) telah menyatakan pandangannya, dan saya rasa kita perlu menghormati pandangannya. Kita tidak menggunakan mana-mana undang-undang untuk menyekat kebebasan mana-mana pihak untuk mengamalkan budaya mereka.”

“Saya rasa apa yang dikatakan oleh menteri hal ehwal agama, sebagai seorang Islam dan pihak berkuasa agama, tidak salah,” kata Wan Ahmad, menjawab soalan Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng di Parlimen hari ini.

Lim mengemukakan soalan kepada kementerian mengenai keutamaan mereka. “Apa jadi jika ahli parti PAS mengganggu aktiviti orang bukan Islam? Bukankah ada perkara yang lebih penting untuk diuruskan seperti rasuah?” Lim bertanya.

Timbalan menteri perpaduan negara turut

menyarankan ahli Parlimen menyanyikan lagu negaraku sebelum setiap persidangan Parlimen bagi memupuk semangat patriotisme.

Baca Lagi | Lelaki Bersatu mempertahankan kenyataan menteri agama, kata Bon Odori dan Oktoberfest bukan sebahagian daripada budaya Malaysia

Sebelum ini, menteri hal ehwal agama Datuk Idris Ahmad menyeru umat Islam supaya tidak menghadiri perayaan Bon Odori Jepun di Selangor pada 16 Julai ini, dengan mendakwa ia mengandungi unsur agama lain.

Read Previous

Guan Eng menuduh Umno menggunakan ‘naratif palsu’ terhadap DAP

Read Next

Asean memberi amaran kepada Myanmar terhadap lebih banyak hukuman mati

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.