The Malaysia Post

Asean memberi amaran kepada Myanmar terhadap lebih banyak hukuman mati

Pengerusi Asean semasa Kemboja memberi amaran kepada Myanmar semalam supaya tidak menghukum mati lagi banduan selepas hukuman gantung terhadap empat orang – dua daripadanya tokoh pro-demokrasi terkenal – menyebabkan kemarahan antarabangsa.

Menteri-menteri luar dari Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (Asean) sedang membincangkan cara menangani krisis yang semakin meningkat di Myanmar pada rundingan di Phnom Penh.

Blok serantau 10 negara itu telah menerajui usaha yang tidak membuahkan hasil setakat ini untuk memulihkan keamanan di negara itu selepas rampasan kuasa tentera tahun lalu, dan kemarahan semakin memuncak terhadap taktik penghalang junta.

Myanmar menghukum mati empat banduan bulan lalu dalam satu tindakan yang dikecam bulat-bulat oleh anggota Asean, yang menyuarakan kekecewaan yang semakin meningkat kerana kekurangan kemajuan dalam rancangan “konsensus lima mata” blok itu mengenai konflik Myanmar.

Dipersetujui pada April tahun lalu, rancangan itu menggesa penamatan segera keganasan dan dialog antara tentera dan penentang rampasan kuasa.

“Jika lebih banyak banduan dihukum bunuh, kami akan dipaksa untuk memikirkan semula peranan kami berbanding konsensus lima perkara Asean,” kata Perdana Menteri Kemboja Hun Sen semasa membuka perhimpunan menteri luar.

Hun Sen berkata blok itu “kecewa dan terganggu dengan pelaksanaan hukuman mati terhadap aktivis pembangkang ini walaupun terdapat rayuan daripada saya dan orang lain supaya hukuman mati dikaji semula demi dialog politik, keamanan dan perdamaian”.

Ancaman penggantungan

Malaysia, yang telah mengetuai usaha untuk bertindak keras terhadap junta Myanmar, memberitahu pemberita mesti ada kemajuan sebelum sidang kemuncak pemimpin Asean pada November.

“Sekiranya tiada kemajuan, maka para pemimpin perlu bertanya soalan sukar apabila mereka bertemu pada November,” kata Menteri Luar Malaysia Datuk Seri Saifuddin Abdullah, sambil menambah bahawa menggantung Myanmar daripada blok serantau itu bukan di luar jadual.

Beliau juga menyifatkan hukuman mati di Myanmar – yang berlaku walaupun rayuan peribadi daripada Hun Sen – serupa dengan “satu tamparan”.

“Mereka mempersendakan konsensus lima mata, tidak ada rasa hormat kepada pemimpin Asean, tidak ada rasa hormat kepada pengerusi Asean,” katanya kepada pemberita.

Komennya itu disuarakan oleh Retno Marsudi dari Indonesia, yang berkata “tiada kemajuan yang ketara”. “Tiada muhibah dan tiada komitmen daripada junta untuk melaksanakan pelan lima perkara itu,” kata menteri luar negeri itu kepada pemberita.

Beliau menambah negara-negara tertentu kecewa dengan “janji yang mungkir” oleh junta, dan Hun Sen memberitahu menteri luar bahawa “Asean tidak sepatutnya dijadikan tebusan kepada Myanmar”.

Tetapi dengan tiada wakil dari Myanmar yang hadir untuk sidang kemuncak itu – yang ditonjolkan oleh kerusi kosong negara yang diletakkan secara menonjol – jurucakap Asean Kemboja mengakui pada Selasa bahawa kemajuan berhubung konflik itu mungkin sukar.

Baca Lagi | Asean memberi amaran kepada Myanmar terhadap lebih banyak hukuman mati

Rampasan kuasa Februari telah menyebabkan Myanmar bercelaru, dengan angka kematian akibat tindakan keras tentera kejam terhadap pembangkang melepasi 2,100, menurut kumpulan pemantau tempatan. ― AFP

Read Previous

Lelaki Bersatu mempertahankan kenyataan menteri agama, kata Bon Odori dan Oktoberfest bukan sebahagian daripada budaya Malaysia

Read Next

Pendakwaan berkata YouTuber Singapura Dee Kosh tidak menunjukkan penyesalan atas kesalahan seks, menuntut penjara lima hingga lapan bulan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.