The Malaysia Post

Pendakwaan berkata YouTuber Singapura Dee Kosh tidak menunjukkan penyesalan atas kesalahan seks, menuntut penjara lima hingga lapan bulan

Seorang pendakwa berhujah bahawa personaliti YouTube dan bekas deejay radio Dee Kosh tidak menunjukkan sebarang penyesalan kerana meminta perbuatan seks berbayar daripada kanak-kanak bawah umur, seperti yang dibuktikan oleh fakta bahawa dia memuat naik video “untuk mempengaruhi sentimen orang ramai yang memihak kepadanya” semasa kesnya sedang berjalan.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Lim Ying Ming memberitahu Mahkamah Negeri semalam (3 Ogos) bahawa ini boleh menjadi “kelakuan sub-judis”, merujuk kepada kelakuan yang boleh menjejaskan prosiding di hadapan mahkamah.

“Beliau sengaja menyiarkan video itu dan mendedahkan komennya kepada umum… mengetahui sepenuhnya bahawa kesnya masih belum ditangani di mahkamah,” kata TPP Lim.

Dia merujuk kepada video YouTube, kira-kira 10 minit, yang diterbitkan warga Singapura berusia 33 tahun itu pada 26 Januari.

DPP Lim membuat hujahan hukuman selepas Dee Kosh, yang nama sebenarnya Darryl Ian Koshy, sebelum ini mengaku bersalah atas satu pertuduhan masing-masing berkomunikasi dengan seorang bawah umur bawah 18 tahun untuk mendapatkan perkhidmatan seksual, cuba mengeksploitasi seksual seorang bawah umur dan membuat video lucah.

Empat lagi pertuduhan serupa, termasuk memiliki video lucah, akan dipertimbangkan untuk hukumannya pada hari Jumaat.

Pihak pendakwaan memohon hukuman penjara antara lima dan lapan bulan untuk Koshy.

Mahkamah sebelum ini mendengar bahawa mangsa Koshy berumur antara 15 hingga 23 tahun pada masa kesalahan masing-masing dari 2017 hingga 2020. Mereka tidak boleh dinamakan kerana perintah mahkamah untuk melindungi identiti mereka.

Koshy menggunakan akaunnya yang disahkan pada saluran ini untuk meyakinkan mereka tentang identitinya. Selepas berbual sebentar dan memastikan umur mereka, dia mencadangkan untuk mengalihkan perbualan mereka ke aplikasi pemesejan Telegram dan menjemput mereka ke sembang rahsia.

Fungsi ini membenarkan Koshy menetapkan pemasa musnah sendiri, yang menyebabkan mesej mereka dipadamkan secara automatik selepas 30 saat.

Koshy juga meminta mereka mendapatkan perkhidmatan seksual sebagai pertukaran dengan jumlah sehingga S$2,000 (RM6,455).

Tingkah laku pemangsa

DPP Lim berkata bahawa video YouTube Koshy, yang sejak itu telah diturunkan atas permintaan pihak pendakwaan, cuba mengurangkan kesalahannya dengan membuat “penjelasan” yang direka untuk mempengaruhi sentimen orang ramai yang memihak kepadanya.

“Memang, dalam tempoh tiga jam selepas video itu diterbitkan, ia memperoleh lebih 35,000 tontonan dan lebih daripada 500 komen,” kata DPP Lim.

“Komen netizen kebanyakannya positif memihak kepada tertuduh. Bukan sahaja tertuduh terlibat dalam kelakuan sub-hakim, dia telah mengelirukan orang ramai tentang kebenarannya.” Tingkah laku sebegitu tidak boleh dikatakan sebagai “bukti penyesalan”, tambah DPP Lim.

Selain itu, dia menekankan bagaimana Koshy meminta peguamnya mengeluarkan surat tuntutan kepada salah seorang mangsa, meminta mangsa berhenti menyiarkan dakwaan bahawa dia telah diganggu secara seksual oleh Koshy di semua platform, atau tindakan selanjutnya akan diambil.

DPP Lim berkata bahawa Koshy bukan sahaja menafikan dakwaan gangguan seksual, tetapi dia cuba menutup mulut mangsa dengan harapan bahawa ini akan “menguburkan jenayahnya”.

“Pengakuan bersalah terutamanya relevan sebagai bukti penyesalan. Ini, bagaimanapun, tidak berlaku di sini,” katanya.

Tambahan pula, DPP Lim menyifatkan keputusan Koshy untuk mencari mangsa bawah umur sebagai “kelakuan pemangsa”, dan bahawa dia telah “menggunakan dan memanfaatkan” statusnya sebagai penyampai radio dan pengaruh media sosial untuk menarik mangsa berbual dengannya.

Peguam bela Koshy, Johannes Hadi dari firma guaman Eugene Thuraisingam LLP, berhujah bahawa apa yang dikatakan oleh DPP Lim adalah tidak benar.

Dia berkata bahawa tujuan Koshy memuat naik videonya adalah untuk “menangani pelbagai laporan berita yang tidak tepat” sejak kesnya pertama kali disebut.

Hadi, yang memohon hukuman penjara 2.5 bulan untuk anak guamnya, menambah bahawa bertentangan dengan apa yang dikatakan oleh DPP Lim, Koshy menyesali perbuatannya itu dan mengakui dalam video itu bahawa dia telah melakukan kesilapan yang teruk.

Merujuk kepada laporan Institut Kesihatan Mental, peguam itu berkata bahawa Koshy didapati mempunyai risiko rendah untuk menyinggung perasaan kerana dia bekerja, tidak mempunyai masalah penyalahgunaan bahan, tidak mempunyai gangguan psikiatri, dan “dia menyesal. atas kesalahannya”.

Hadi berkata “ini adalah bukti objektif” yang perlu diingat.

Pada permulaan perbicaraan, Koshy kelihatan tenang dan berkumpul di kandang tertuduh, tetapi seiring berjalannya waktu, dia dapat dilihat menanggalkan topengnya sambil mengusap matanya dan kedengaran menghidu.

Beberapa penyokong Koshy, termasuk bapanya dan penulis blog terkenal Wendy Cheng, lebih dikenali dengan nama panggilannya Xiaxue, berada di mahkamah.

Sesiapa yang disabitkan kesalahan cuba mengeksploitasi seksual seorang remaja di bawah umur 16 tahun boleh dipenjara sehingga lima tahun atau denda sehingga S$10,000, atau kedua-duanya sekali.

Jika didapati bersalah berkomunikasi bagi tujuan mendapatkan balasan perkhidmatan seksual kanak-kanak bawah umur 18 tahun, dia boleh dipenjara sehingga dua tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali.

Baca Lagi | Pendakwaan berkata YouTuber Singapura Dee Kosh tidak menunjukkan penyesalan atas kesalahan seks, menuntut penjara lima hingga lapan bulan

Kerana membuat filem lucah, dia boleh dipenjara sehingga dua tahun atau denda antara S$20,000 dan S$40,000, atau kedua-duanya sekali. ― HARI INI

Read Previous

Asean memberi amaran kepada Myanmar terhadap lebih banyak hukuman mati

Read Next

Enam soalan mengenai: penutupan FashionValet platform e-dagang yang dibiayai oleh PNB dan Khazanah

2 Comments

  • I do not even know how I stopped up right here, however I believed this publish used to be good.

    I do not understand who you’re however definitely you are going to a well-known blogger
    should you are not already. Cheers!

  • Hello! I could have sworn I’ve been to this web site before but after going through many of
    the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m
    certainly happy I found it and I’ll be book-marking it and checking back often!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.