The Malaysia Post

Enam soalan mengenai: penutupan FashionValet platform e-dagang yang dibiayai oleh PNB dan Khazanah

Apabila FashionValet, peruncit dalam talian dan platform e-dagang tempatan yang pernah membanggakan penilaian berjuta-juta ringgit berkata ia akan ditutup, pengumuman itu menjana minat orang ramai yang luar biasa.

“Seperti yang mereka katakan, semua perkara yang baik mesti berakhir… dan digantikan dengan yang lebih baik. Dengan itu, kami sangat teruja untuk berkongsi dengan anda — pengalaman membeli-belah serba baharu,” kata platform itu pada hari terakhirnya.

Pemerhati sejak itu mempersoalkan bagaimana syarikat permulaan yang mencatatkan kerugian berjuta-juta meyakinkan dua daripada dana pelaburan negara terbesar – Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan Khazanah Nasional Berhad – untuk menyuntik wang ke dalam apa yang kelihatan seperti perusahaan yang gagal.

Malay Mail cuba menjelaskan beberapa soalan penting mengenai isu tersebut:

Jenama itu bergantung pada populariti Datin Vivy Sofinas Yusof sebagai seorang influencer dan blogger, dengan dia menjadi wajah kumpulan dan ketua pegawai kreatifnya, manakala graduan kejuruteraan Datuk Fadzarudin Shah Anuar berkhidmat sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO)

Siapa orang di sebalik FashionValet?

FashionValet Sdn Bhd ditubuhkan pada 2010 oleh pasangan Datin Vivy Sofinas Yusof dan Datuk Fadzarudin Shah Anuar, yang dilaporkan bertemu antara satu sama lain semasa belajar di universiti terkemuka UK, The London School of Economics dan Imperial College.

Jenama itu bergantung pada populariti Vivy sebagai influencer dan blogger, dengan dia menjadi wajah kumpulan dan ketua pegawai kreatifnya, manakala graduan kejuruteraan Fadza berkhidmat sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO).

Tatler Malaysia memetik pasangan itu sebagai berkata bahawa syarikat itu telah didaftarkan “keesokan harinya” selepas mereka mendapat epiphany.

“Selepas berlalu dari trafik bumper ke bumper, Fadza yang jengkel berkata, ‘Mengapa semuanya tidak boleh berada di satu tempat?’ Seolah-olah mentol menyala di kepala kami,” Vivy dipetik sebagai berkata pada 2017 temuduga.

Perhatian umum mengenai penutupan FashionValet mungkin disebabkan kehadiran media sosial pasangan itu. Vivy mempunyai 1.8 juta pengikut di Instagram pada masa penulisan.

Apakah itu FashionValet?

Fikirkan Lazada, Shopee atau Zalora. FashionValet bermula sebagai peruncit dalam talian yang mengintai pasaran khusus yang terdiri daripada pereka fesyen dan pembuat pakaian tempatan.

Kebanyakan produk yang dijual di platform itu memenuhi keperluan (tetapi tidak terhad kepada) wanita Muslimah moden yang bergaya, yang ditakrifkan oleh syarikat yang dipanggil “fesyen sederhana premium.”

Etos yang sama itu membentuk dUCk dan Lilit, dua jenama dalaman di bawah FashionValet yang membentuk asas pelanggan Muslim yang besar dengan menjual tudung atau tudung edisi terhad, produk kecantikan “berasaskan Syariah”, “sederhana” yang bergaya dan kadangkala. fesyen dan aksesori, produk rumah dan alat tulis.

Baca Lagi | Enam soalan mengenai: penutupan FashionValet platform e-dagang yang dibiayai oleh PNB dan Khazanah

Sejak FashionValet memutuskan untuk menghentikan operasi, kumpulan itu telah menumpukan usahanya pada kedua-dua jenama ini.

Read Previous

Pendakwaan berkata YouTuber Singapura Dee Kosh tidak menunjukkan penyesalan atas kesalahan seks, menuntut penjara lima hingga lapan bulan

Read Next

Sukan Komanwel: Hari tenang untuk atlet negara pada Hari Keenam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.