The Malaysia Post

Sukan Komanwel: Hari tenang untuk atlet negara pada Hari Keenam

Hari Keenam Sukan Komanwel Birmingham 2022 terbukti melemahkan kontinjen negara, tanpa sebarang pingat untuk ditunjukkan hari ini.

Dua atlet yang beraksi dalam acara angkat berat dan olahraga akhir hari ini gagal menghadiahkan wang untuk Malaysia, yang kutipan pingat kekal pada tiga emas, dua perak dan tiga gangsa.

Muhammad Hafiz Shamsuddin tidak dapat mengulangi aksi cemerlang rakan senegaranya dalam acara angkat berat apabila hanya mendapat tempat ke-10 daripada 11 peserta dalam kategori 109 kilogram (kg) lelaki.

Saingan angkat berat yang berakhir hari ini menyaksikan pasukan negara menamatkan cabaran Birmingham dengan kutipan dua emas dan satu perak, sekali gus mengatasi pencapaian dua emas dan satu gangsa pada edisi 2018 di Gold Coast, Australia.

Di Stadium Alexander, atlet lompat tinggi negara Nauraj Singh Randhawa mengalami kehinaan apabila menamatkan saingan di tempat terakhir selepas menjadi yang pertama daripada 13 peserta yang tunduk pada perlawanan akhir lelaki.

Skuad renang Malaysia pula menamatkan kempen di sini tanpa pingat apabila Arvin Shaun Singh Chahal, wakil tunggal mereka pada hari terakhir saingan di kolam renang, gagal menjadi antara lapan finalis terbaik dalam acara 200 meter (m) individu lelaki acara medley.

Pada penghujung Hari Keenam

Australia terus mendahului kedudukan pingat dengan 46 emas, 38 perak dan 39 gangsa, dengan England (38-37-28) kedua dan Kanada (16-20-21) memintas New Zealand di tempat ketiga tempat.

Pada Hari Ketujuh (4 Ogos), kontinjen negara akan bergantung kepada ace powerlifting Bonnie Bunyau Gustin untuk mencipta sejarah dengan menghadiahkan emas pertama Malaysia dalam acara itu pada temasya empat tahunan itu.

Pada Sukan Paralimpik Tokyo 2020 tahun lalu, Bonnie mencipta sejarah apabila menjadi atlet Malaysia pertama memenangi emas di Paralimpik selepas muncul juara dalam kategori 72kg dengan jumlah angkat 228kg untuk rekod Sukan.

Baca Lagi | Sukan Komanwel: Hari tenang untuk atlet negara pada Hari Keenam

Bonnie yang berasal dari Sarawak adalah pemegang rekod dunia dalam kategori sama dengan jumlah angkat 230kg.

Semua mata juga tertumpu kepada ratu terjun negara Datuk Pandelela Rinong Pamg apabila dia beraksi dalam acara 10m platform kelayakan individu wanita. — Bernama

Read Previous

Enam soalan mengenai: penutupan FashionValet platform e-dagang yang dibiayai oleh PNB dan Khazanah

Read Next

Penternak ayam Johor mahu larangan eksport Singapura ditarik balik, bimbang persaingan daripada Indonesia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.