The Malaysia Post

Ketua BAM Norza memuji persembahan baik Tze Yong menentang Srikanth selepas pingat emas pasukan campuran Komanwel

Aksi menakjubkan pemain perseorangan lelaki utama negara, Ng Tze Yong pada final acara berpasukan campuran menjadi titik tolak kejayaan gemilang Malaysia merampas kembali emas dengan menewaskan juara bertahan India 3-1 pada Sukan Komanwel Birmingham 2022 malam tadi.

Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria amat kagum dengan semangat juang tinggi yang ditunjukkan pemain ranking ke-42 dunia itu ketika menewaskan bekas pemain nombor satu dunia, Kidambi Srikanth, menang 21-19, 6 -21, 21-16, sekali gus menyumbang mata kedua Malaysia pada perlawanan akhir yang berlangsung di Dewan 5 Pusat Pameran Negara, di sini.

“Tze Yong menyerlah dengan beraksi dengan sangat baik dan momentum itu diteruskan oleh beregu wanita kami Pearly Tan-M. Thinaah yang menewaskan Treesa Jolly-Gayatri Gopichand Pullela, 21-18, 21-17 untuk menghadiahkan pencapaian luar biasa ini (pingat emas).

“Perlu diingat kami adalah pasukan yang diungguli sebelum perlawanan akhir dan bukan pilihan, tetapi kami berjaya membuktikan tiada yang mustahil,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian pingat.

Pemenang pingat gangsa beregu lelaki Sukan Olimpik Tokyo 2020 Aaron Chia-Soh Wooi Yik menyampaikan mata pertama Malaysia apabila menewaskan pasangan beregu lelaki terkemuka India Satwiksairaj Rankireddy-Chirag Shetty 21-18, 21-15.

Mohamad Norza berkata pemain negara nampaknya telah belajar daripada kesilapan pada Piala Thomas 2022 di Bangkok, Mei lalu, yang menyaksikan kepentingan untuk mencuri mata daripada kem perseorangan seperti yang dilakukan Tze Yong semalam.

Malaysia, yang tewas 2-3 kepada India pada suku akhir Piala Thomas 2022, menyaksikan dua daripada tiga pemain perseorangan negara itu gagal memberikan mata ketika itu, menyebabkan mereka gagal menamatkan kemarau kejuaraan selama 30 tahun dalam aksi paling berprestij. kejohanan badminton pasukan dunia.

Mohamad Norza turut berbangga melihat barisan pemain muda membalas dendam kekalahan perit 3-1 kepada India pada edisi Gold Coast 2018, dengan pemain India mengejutkan pemain senior negara yang diketuai oleh legenda Datuk Lee Chong Wei.

“Pada 2018, India yang dibarisi pemain muda seperti Srikanth dan gandingan beregu Satwiksairaj Rankireddy-Chirag Shetty menewaskan pemain senior kami tetapi pencapaian hari ini seperti membalas dendam anak muda kami,” katanya.

Sehubungan itu

Mohamad Norza yang juga presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) berkata sokongan padu diperlukan semua pihak bagi memastikan pemain muda masa kini dapat merasai kejayaan yang lebih membanggakan dalam tempoh dua hingga tiga tahun dari sekarang.

Dalam pada itu, beliau turut mengakui beban yang dipikul skuad badminton pada pertemuan sukan berprestij ini kini semakin berkurangan selepas menghadiahkan emas ketiga Malaysia setakat ini.

Bagaimanapun, beliau menyatakan pemain badminton negara yang dilihat masih dahagakan kejayaan diharap mampu memberikan persembahan terbaik dalam acara individu selepas ini, sekali gus membantu BAM mencapai sasaran dua emas yang perlu dicapai di sini.

Baca Lagi | Ketua BAM Norza memuji persembahan baik Tze Yong menentang Srikanth selepas pingat emas pasukan campuran Komanwel

Pencapaian skuad badminton negara menyaksikan Malaysia muncul sebagai negara yang paling banyak meraih emas dalam acara berpasukan campuran pada temasya empat tahunan iaitu di Melbourne pada 2006, New Delhi (2010) dan Glasgow (2014). — Bernama

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Machi Didi Andrew Chou memohon maaf kerana menceroboh ruang peribadi wanita, menyalahkannya dalam episod manik

Read Next

Perwakilan Johor Muda menggesa kerajaan negeri mencari penyelesaian jangka panjang untuk banjir kilat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.