The Malaysia Post

Perwakilan Johor Muda menggesa kerajaan negeri mencari penyelesaian jangka panjang untuk banjir kilat

Wakil Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) Johor Amira Aisya Abd Aziz menggesa kerajaan negeri memulakan peruntukan khas untuk majlis tempatan menangani banjir kilat di bandar raya itu.

“Sebagai sebahagian daripada inisiatif tebatan banjir, peruntukan khas itu boleh membantu penyelenggaraan pengairan dan saliran.

“Saya juga mencadangkan kerajaan negeri membentuk satu jawatankuasa khas bagi menangani krisis iklim dan bencana banjir,” kata ADUN Puteri Wangsa itu dalam satu kenyataan petang ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas banjir besar di beberapa bahagian di bandar ini selepas hujan lebat petang semalam.

Amira Aisya yang juga timbalan presiden Muda menjelaskan, jawatankuasa khas itu perlu diwujudkan bagi mengkaji langkah terbaik kerajaan negeri dalam menangani krisis iklim.

“Pakar dalam bidang alam sekitar, kumpulan saintifik dan panel yang berpengalaman luas dalam perancangan bandar perlu dilantik dalam jawatankuasa ini.

“Kerajaan negeri perlu memandang serius kejadian semalam supaya banjir kilat tidak berlaku setiap dua hingga tiga minggu di sini,” katanya.

ADUN penggal pertama itu berkata banjir

kilat semalam yang menjejaskan Hospital Sultanah Aminah (HSA) dan beberapa bahagian di Johor Baru telah berulang kali berlaku tahun ini.

Beliau berkata banjir kilat semalam berlaku hanya selepas sejam hujan lebat.

“Ini amat membimbangkan kerana keadaan banjir kilat bukan sahaja berlaku di daerah Johor Baru tetapi kawasan sekitarnya termasuk Puteri Wangsa, Kempas dan Pasir Gudang.

“Kawasan ini juga sering dilanda banjir kilat yang mengakibatkan kerosakan harta benda dan mengganggu urusan harian penduduk,” kata Amira Aisya.

Semalam, Ketua Pembangkang Johor dan ADUN Perling Liew Chin Tong berkata orang ramai perlu mengambil perhatian terhadap krisis iklim yang menjadi isu serius pada masa ini.

“Usaha mengurangkan banjir dan mencegah kesan perubahan iklim memerlukan perhatian dan tindakan segera,” katanya dalam satu kenyataan ringkas malam tadi.

Baca Lagi | Perwakilan Johor Muda menggesa kerajaan negeri mencari penyelesaian jangka panjang untuk banjir kilat

Hujan lebat semalam mengakibatkan beberapa jalan utama di bandar itu dinaiki air banjir.

Kira-kira 500 kenderaan dilaporkan ditenggelami air banjir. Bagaimanapun, tiada perintah pemindahan atau kemalangan jiwa dilaporkan kerana banjir surut sepenuhnya pada jam 4 petang.

Read Previous

Ketua BAM Norza memuji persembahan baik Tze Yong menentang Srikanth selepas pingat emas pasukan campuran Komanwel

Read Next

Pembinaan lapangan terbang Tioman baharu bergantung kepada penemuan kajian lapangan terbang negara, kata menteri pengangkutan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.