The Malaysia Post

Menteri Pengangkutan: Malaysia menyelesaikan 29 daripada 33 penemuan audit antarabangsa selepas penurunan penarafan keselamatan 2019 pihak berkuasa AS

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) telah menutup 29 daripada 33 penemuan audit Penilaian Keselamatan Penerbangan Antarabangsa (IASA), yang dibangkitkan oleh Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) Amerika Syarikat pada 2019, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong berkata.

Menjawab di Parlimen hari ini, Wee berkata selepas penarafan keselamatan CAAM diturunkan daripada Kategori 1 kepada Kategori 2 oleh FAA pada November 2019, CAAM Kementerian Pengangkutan (MoT) telah mengambil langkah pembetulan ke atas kesemua 33 penemuan.

“Pada masa sama, CAAM telah mengambil tindakan untuk mengukuhkan aspek keselamatan termasuk elemen kritikal yang menjadi persoalan utama dalam audit FAA IASA. Selanjutnya, FAA mengadakan sesi pengauditan sekali lagi ke atas CAAM dari 6 Disember hingga 10 Disember 2021. dan laporan bertulis daripada pengauditan semula telah diserahkan kepada Malaysia pada 10 Mei 2022 untuk tindakan pembetulan.

“Berdasarkan laporan itu, CAAM telah mengambil tindakan menutup 29 penemuan audit IASA yang dibangkitkan oleh FAA. Seterusnya, pada 12 Julai hingga 14 Julai 2022, FAA mengadakan perbincangan lanjut dengan CAAM berhubung tindakan pembetulan yang telah diambil oleh CAAM pada penemuan tersebut,” tambahnya.

Wee berkata berdasarkan perbincangan, FAA telah memaklumkan secara lisan bahawa kesemua 26 daripada 29 penemuan yang diperoleh dalam sesi pengauditan pada Disember 2021 telah berjaya ditutup, dan 26 penemuan itu berkaitan dengan aspek teknikal CAAM.

“Bagaimanapun, masih terdapat tiga lagi penemuan yang masih tidak dapat ditutup. Daripada tiga penemuan itu, dua dapatan berkaitan aspek perundangan dan satu berkaitan aspek teknikal dan latihan membabitkan penyediaan sukatan pelajaran untuk pemeriksa CAAM,” katanya lagi.

Wee menambah bahawa tindakan pembetulan untuk menutup tiga penemuan telah dibentangkan kepada FAA pada 25 Julai 2022, dan FAA akan membuat keputusan berhubung penarafan semula yang dijangka diumumkan bulan ini.

Beliau berkata MoT

bersama Kementerian Luar Negeri dan CAAM, juga telah merangka strategi untuk mengukur sokongan untuk mengekalkan kerusi anggota Malaysia dalam Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).

“Antara strategi yang telah dan akan dilaksanakan ialah menghadiri persidangan dan mengadakan mesyuarat dua hala dengan kumpulan serantau seperti Suruhanjaya Penerbangan Awam Afrika, Suruhanjaya Penerbangan Awam Amerika Latin, Pertubuhan Penerbangan Awam Arab) dan Persidangan Penerbangan Awam Eropah. Selain itu , MoT melalui CAAM juga menawarkan latihan untuk pembangunan modal insan untuk industri penerbangan awam antarabangsa di bawah Program Kerjasama Teknikal Malaysia kepada semua negara kontrak ICAO,” katanya.

Wee menjawab soalan Ahli Parlimen Kuala Krai, Abdul Latiff bin Abdul Rahman, yang telah meminta untuk menyatakan status dan tindakan yang diambil oleh MoT, berikutan penurunan penarafan keselamatan CAAM daripada Kategori 1 kepada Kategori 2 oleh FAA pada November 2019, dan tindakan persediaan oleh negara untuk mengekalkan keahlian sebagai ahli majlis dalam ICAO.

Dalam soalan tambahannya, Abdul Latiff turut bertanya mengenai kesan penurunan taraf itu terhadap industri penerbangan negara.

Dalam jawapannya, Wee berkata negara yang telah menurunkan penarafan keselamatan mereka kepada Kategori 2, tidak akan dibenarkan sebarang permit penerbangan baharu untuk menyediakan laluan ke AS, kecuali yang sedia ada.

Beliau berkata FAA juga tidak akan membenarkan mana-mana permit penerbangan baharu daripada mana-mana syarikat penerbangan yang beroperasi di Malaysia, mempunyai perjanjian perkongsian kod dengan AS, untuk menyediakan penerbangan ke negara itu, kecuali yang sedia ada.

“Ketiga, FAA tidak akan membenarkan permit baharu mempunyai sebarang perjanjian perkongsian kod dengan mana-mana syarikat penerbangan selain daripada syarikat penerbangan AS, untuk terbang ke AS,” tambah Wee.

Baca Lagi | Menteri Pengangkutan: Malaysia menyelesaikan 29 daripada 33 penemuan audit antarabangsa selepas penurunan penarafan keselamatan 2019 pihak berkuasa AS

“Daripada tiga penemuan yang kami berikan kepada FAA, kami komited bahawa dari aspek pindaan undang-undang, kami akan membawanya ke Dewan Rakyat awal tahun depan. Sementara itu, kami telah menyerahkan kuasa kepada ketua eksekutif CAAM untuk meminta mereka meluluskan apa-apa sahaja yang berkaitan dengan aspek pelesenan teknikal,” tambahnya.

Read Previous

Sultan Muhammad V mengisytiharkan Che Puan Nur Diana Petra sebagai Sultanah Kelantan

Read Next

Menteri memberi isyarat kepada Putrajaya kini lebih bersedia menghadapi banjir akhir tahun dengan makluman SMS masa nyata untuk penduduk, penyelarasan yang lebih baik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.