The Malaysia Post

Menteri memberi isyarat kepada Putrajaya kini lebih bersedia menghadapi banjir akhir tahun dengan makluman SMS masa nyata untuk penduduk, penyelarasan yang lebih baik

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Abdul Latiff Ahmad memberitahu Parlimen hari ini bahawa kerajaan persekutuan telah meningkatkan kesiapsiagaan menghadapi banjir semasa musim tengkujuh akhir tahun.

Beliau berkata kerajaan telah memperkenalkan sistem amaran SMS masa nyata untuk memberi amaran kepada penduduk di kawasan yang sering dilanda banjir sebagai sebahagian daripada langkah pencegahan bencana.

Beliau juga berkata pasukan petugas khas yang dipengerusikan oleh ketua setiausaha kerajaan telah ditubuhkan untuk menambah baik usaha bantuan pelbagai agensi, selepas mengakui komunikasi yang lemah antara agensi yang berbeza untuk tindak balas yang banyak dikritik terhadap banjir monsun timur laut yang menenggelamkan banyak kawasan. semenanjung pada Disember lalu dan awal tahun ini pada bulan Januari.

“Daripada mesyuarat khas yang kita ada pada Februari, persiapan menghadapi musim tengkujuh akan datang telah dilakukan oleh Nadma dan pusat pencegahan bencana dari peringkat negeri.

“Kita telah memperkukuh penglibatan antara pelbagai agensi supaya isu berkaitan meningkatkan kesedaran dan menghantar amaran banjir kepada orang ramai dapat dilaksanakan,” katanya semasa Waktu Soalan di Dewan Rakyat.

Abdul Latiff menjawab soalan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim

yang ingin mengetahui persiapan kerajaan menghadapi banjir tahunan yang dicetuskan monsun.

Tetapi Anwar juga ingin tahu apakah tindakan kerajaan untuk menangani masalah alam sekitar yang menyebabkan banjir kilat di Baling, Kedah baru-baru ini bulan lepas.

Ahli Parlimen Port Dickson itu menggesa kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap pembukaan tanah secara haram bagi mengelakkan penebangan hutan secara besar-besaran, yang dipersalahkan sebagai punca banjir Baling.

Baca Lagi | Menteri memberi isyarat kepada Putrajaya kini lebih bersedia menghadapi banjir akhir tahun dengan makluman SMS masa nyata untuk penduduk, penyelarasan yang lebih baik

Seorang wanita hamil antara tiga maut dilaporkan dan ratusan lagi penduduk kehilangan tempat tinggal di Baling selepas fenomena hulu melanda kawasan itu, menyebabkan salah satu banjir terburuk melanda daerah Kedah tenggara.

Read Previous

Menteri Pengangkutan: Malaysia menyelesaikan 29 daripada 33 penemuan audit antarabangsa selepas penurunan penarafan keselamatan 2019 pihak berkuasa AS

Read Next

Kes penghinaan Lokman Adam kerana memanggil pegawai polis ‘bodoh’ ditangguhkan selepas timbalan pendakwa raya dijatuhkan kerana Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.