The Malaysia Post

Kes penghinaan Lokman Adam kerana memanggil pegawai polis ‘bodoh’ ditangguhkan selepas timbalan pendakwa raya dijatuhkan kerana Covid-19

Perbicaraan menghina mahkamah oleh ahli politik Umno Datuk Lokman Noor Adam tidak dapat diteruskan hari ini seperti yang dijadualkan, kerana timbalan pendakwa raya yang mengendalikan kes itu dikuarantin untuk Covid-19.

Ketika kes dipanggil pagi ini di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah, timbalan pendakwa raya Mohd Isa Mohamed menunjukkan rakan timbalan pendakwa raya Izalina Abdullah disahkan positif Covid-19 semalam dan perlu dikuarantin selama seminggu.

“Oleh itu saya memohon tarikh lain untuk kehadiran. Dia menjalankan kes ini sejak mula,” jelasnya.

Peguam Lokman K. Balaguru menyatakan bahawa beliau merasakan Majlis Peguam harus menghadiri prosiding menghina mahkamah untuk membantu mahkamah dan “memanggil sekop”.

Tetapi hakim berkata tidak ada keperluan sedemikian: “Saya fikir ini adalah kes penghinaan yang mudah di hadapan mahkamah. Sekarang anak guam anda telah membuat tuntutan perbicaraan dengan berkesan, kami perlu melalui usul perbicaraan. Saya tidak fikir Majlis Peguam perlu terlibat dalam perkara ini.”

Balaguru mengesahkan bahawa peguam Lokman tidak mempunyai sebarang bantahan terhadap permohonan supaya kes penghinaan itu dijadualkan semula.

Mahkamah Tinggi kemudian menetapkan petang 17 Ogos untuk pendengaran prosiding menghina Lokman.

Peguam Singara Velan hari ini turut hadir mewakili Lokman.

Lokman, 49, yang menyifatkan pekerjaannya sebagai “blogger bebas”, hadir di mahkamah hari ini.

Pada 30 Jun, Lokman didakwa memanggil seorang pegawai polis “bodoh” apabila pegawai polis itu memintanya berhenti menggunakan telefon bimbitnya semasa perbicaraan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. Perbicaraan didengar di hadapan Sequerah.

Ini bukan kali pertama Lokman dikenakan prosiding menghina mahkamah.

Pada 15 Julai 2021, Sequerah mendapati Lokman bersalah atas tuduhan menghina bagi tindakan mengugut saksi pendakwaan dalam perbicaraan bekas presiden Umno Datuk Seri Najib Razak 2019 berhubung penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1Malaysia Development Berhad.

Baca Lagi | Kes penghinaan Lokman Adam kerana memanggil pegawai polis ‘bodoh’ ditangguhkan selepas timbalan pendakwa raya dijatuhkan kerana Covid-19

Sequerah telah menjatuhkan hukuman penjara sebulan kepada Lokman berhubung kes penghinaan itu. Lokman telah merayu terhadap hukuman penjara, yang belum selesai di Mahkamah Rayuan.

Read Previous

Menteri memberi isyarat kepada Putrajaya kini lebih bersedia menghadapi banjir akhir tahun dengan makluman SMS masa nyata untuk penduduk, penyelarasan yang lebih baik

Read Next

Machi Didi Andrew Chou memohon maaf kerana menceroboh ruang peribadi wanita, menyalahkannya dalam episod manik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.