The Malaysia Post

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam sedang menyiasat nahas pesawat Ipoh, kata polis tertinggi Perak

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) telah mula menyiasat kejadian melibatkan sebuah pesawat ringan yang terhempas di Jalan Dr Nazrin Shah, Sungai Rokam, Medan Gopeng di sini malam tadi.

Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash berkata polis Perak juga telah mengawal kawasan itu bagi memudahkan proses siasatan.

“Kerja CAAM telah bermula pagi ini dan polis sedang mengawal kawasan itu bagi memberi ruang kepada mereka untuk menjalankan siasatan terperinci,” katanya pada sidang media selepas menerima 30 bot penyelamat bernilai RM400,000 daripada Menteri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad di Mes Pegawai Kanan Polis di sini hari ini.

Seorang jurulatih terbang Fajim Juffa Mustafa Kamal, 52, dari Semenyih, Selangor, maut, manakala seorang lagi dikenali sebagai Muhammad Din Fikri Zainal Abidin, 62, dari Bukit Damansara, Kuala Lumpur cedera dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 8 malam semalam.

Mereka dilaporkan berlepas dari sekolah terbang yang terletak berhampiran.

Mior Faridalathrash berkata Muhammad Din Fikri kini menerima rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun dan dalam keadaan stabil.

Sementara itu, Saarani berkata Jabatan Penerbangan Awam (DCA) perlu melihat semula semua langkah keselamatan yang mungkin perlu diperketatkan bagi memastikan kejadian seperti itu tidak berulang.

Baca Lagi | Pihak Berkuasa Penerbangan Awam sedang menyiasat nahas pesawat Ipoh, kata polis tertinggi Perak

“Ini kerana pesawat itu terhempas di tempat awam, jadi DCA harus mempunyai langkah tertentu untuk memastikan ia tidak berulang,” katanya. — Bernama

Read Previous

BTS mungkin boleh membuat persembahan semasa dalam perkhidmatan tentera, kata menteri

Read Next

Beberapa pesawat pejuang China terbang dekat dengan garis tengah Selat Taiwan ketika Speaker AS Pelosi melawat SEA, kata sumber

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.