The Malaysia Post

Malaysia sambut baik perbicaraan empat suspek tembak MH17

Malaysia menyambut baik perbicaraan terhadap empat suspek kes menembak jatuh pesawat MH17 Malaysia Airlines di Mahkamah Daerah The Hague, di Belanda yang bermula pada Isnin depan (9 Mac).

Wisma Putra berkata langkah itu amat penting dalam usaha untuk mengetahui kebenaran dan memberikan keadilan kepada mangsa tragedi pesawat MH17 yang berlaku pada 17 Julai, 2014.

“Dengan bermulanya perbicaraan di mahkamah, kita diingatkan akan tragedi tidak berperikemanusiaan yang meragut nyawa 298 orang, termasuk 43 penumpang dan kru pesawat MH17 yang merupakan rakyat Malaysia,” katanya.

Menurut kementerian itu, Malaysia menekankan betapa pentingnya proses yang berwibawa dan telus, berdasarkan kedaulatan undang-undang dalam menegakkan keadilan.

“Sebagai ahli Pasukan Jawatankuasa Bersama (JIT), Malaysia kekal komited terhadap proses kehakiman dan penyiasatan. Malaysia menggesa semua negara dan pelakunya untuk memberikan kerjasama penuh dalam penyiasatan menurut Resolusi 2166 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (2014),” katanya.

Antara serpihan daripada pesawat MH17 yang ditembak jatuh pada 17 Julai 2014.

Pada 22 Julai 2014, kira-kira lima hari selepas kejadian itu, sepasukan pakar dari Malaysia yang diketuai oleh Kolonel Mohamed Sakri dari Majlis Keselamatan Negara Malaysia menerima dua kotak hitam dari pemimpin pemisah kanan Aleksander Borodai dalam upacara yang diadakan di ibu pejabatnya, mengisytiharkan Republik Rakyat Donetsk (DPR).

Sakri memberitahu penemuan kedua-dua kotak hitam itu “dalam keadaan baik”. Pemberontak juga telah menyerahkan lebih daripada 200 mayat kepada pasukan penyiasat, yang kemudian membawa mereka ke Belanda untuk dikenalpasti.

Untuk rekod, Lembaga Keselamatan Belanda mengetuai penyiasatan antarabangsa berhubung kejadian itu untuk menentukan apa yang berlaku pada penerbangan berkenaan dan punca-puncanya berdasarkan fakta.

Ia merupakan siasatan berasingan yang dijalankan selari dengan siasatan jenayah oleh Pasukan Penyiasatan Bersama, yang turut disertai oleh Malaysia.

Hasil siasatan jenayah itu, tiga warga Rusia dan seorang warga Ukraine yang dikaitkan dengan DPR akan menghadapi tuduhan menjatuhkan pesawat dan membunuh 298 orang di atas kapal.

Dijangkakan bahawa tiga daripada suspek akan dibicarakan secara absentia, sementara seorang dilaporkan mengampil khidmat peguam Belanda untuk mewakilinya semasa perbicaraan di hadapan kehakiman negeri Belanda di Schiphol.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

COVID-19: 10 lagi kes baharu direkodkan di Malaysia

Read Next

Pengajaran yang amat bermakna buat Pakatan Harapan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.