The Malaysia Post

Pembinaan lapangan terbang Tioman baharu bergantung kepada penemuan kajian lapangan terbang negara, kata menteri pengangkutan

Cadangan pembinaan Lapangan Terbang Pulau Tioman yang baharu tertakluk kepada penemuan kajian Pelan Strategik Lapangan Terbang Negara (NASP) yang bermula Mac lalu dan akan mengambil masa 18 bulan untuk disiapkan, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata kajian itu melibatkan kesemua 42 lapangan terbang sedia ada dan cadangan baharu, terutamanya sama ada ia berdaya saing atau tidak.

“Setakat ini belum ada lampu hijau diberikan untuk menyediakan lapangan terbang berhubung cadangan pembinaan Lapangan Terbang Pulau Tioman seperti yang diperuntukkan di bawah Peraturan-Peraturan Penerbangan Awam (Operasi Aerodrom) 2016,” katanya semasa Waktu Soalan di Dewan Sidang rakyat hari ini.

Wee berkata demikian sebagai jawapan kepada Loke Siew Fook (PH-Seremban)

yang ingin mengetahui sama ada Lapangan Terbang Pulau Tioman baharu yang dicadangkan oleh syarikat swasta telah mendapat persetujuan kerajaan dan sama ada projek itu berdaya saing dan memenuhi kriteria kelestarian alam sekitar.

Menteri itu berkata mesyuarat Majlis Perancang Fizikal Negara pada 27 Okt 2020, antara lain, pada dasarnya bersetuju dengan cadangan itu tetapi tertakluk kepada beberapa laporan teknikal, seperti laporan penilaian kesan alam sekitar dan laporan penilaian kesan sosial.

Baca Lagi | Pembinaan lapangan terbang Tioman baharu bergantung kepada penemuan kajian lapangan terbang negara, kata menteri pengangkutan

Sementara itu, dalam jawapan kepada Steven Choong Shiau Yoon (PBM-Tebrau) sama ada kerajaan merancang untuk membangunkan semula atau mengembangkan Lapangan Terbang Antarabangsa Senai di Johor, Wee berkata tidak ada keperluan untuk itu buat masa ini. — Bernama

Read Previous

Perwakilan Johor Muda menggesa kerajaan negeri mencari penyelesaian jangka panjang untuk banjir kilat

Read Next

Pelosi memuji masyarakat bebas Taiwan ketika China mengadakan latihan ketenteraan, melepaskan kemarahan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.