The Malaysia Post

Penternak ayam Johor mahu larangan eksport Singapura ditarik balik, bimbang persaingan daripada Indonesia

Penternak ayam Johor dilaporkan menggesa kerajaan persekutuan menarik balik larangan eksport ayam ke Singapura, dengan alasan kebimbangan negara itu akan kalah kepada pesaing seperti Indonesia.

The Star memetik penternak sebagai berkata bahawa Singapura telah mengimport 34 peratus ayam atau 3.6 juta ekor burung dari Malaysia bernilai RM84.24 juta pada 2020, dengan setiausaha Persatuan Penternak Ayam (Kecil dan Sederhana) Johor Lau Ka Leng menegaskan bahawa negara boleh kembali mengeksportnya kerana bekalan dalam negara telah stabil.

“Semakin lama kita berlengah, semakin tinggi peluang kita tewas kepada negara lain yang kini mengeksport ayam ke Singapura. Malaysia masih mempunyai kelebihan kerana lokasinya dan keupayaan menghantar bekalan ayam hidup yang akan diproses dan dibekukan dalam Singapura.

“Kami tidak mahu pengguna republik pulau itu terbiasa dengan bekalan ayam dari Indonesia iaitu daging beku, sejuk dan proses,” katanya dipetik.

Lau juga berkata Malaysia mempunyai satu lagi kelebihan iaitu ayam dari Indonesia lebih mahal kerana kos penghantaran, sambil menambah persatuan itu telah menghantar permintaan kepada kerajaan untuk menarik balik larangan eksport.

Lau menambah bahawa industri hanya mampu mengeksport satu juta burung sebulan ke Singapura sekarang berbanding tiga juta sebelum larangan eksport dilaksanakan pada 1 Jun.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pemborong Ayam Johor Mohd Azmi Abdullah berkata industri ternakan ayam boleh mengalami kerugian jika penarikan balik larangan eksport itu ditangguhkan kerana negara mempunyai lebihan bekalan ayam ketika ini.

“Harga siling ayam ialah RM9.40 sekilogram. Apabila berlaku lebihan bekalan, harga ayam akan turun, tetapi pada masa sama, kos ternakan ayam tidak berubah.

“Mereka yang mempunyai modal besar mungkin boleh bertahan dengan bantuan subsidi kerajaan, tetapi penternak yang lebih kecil terpaksa menjalankan perniagaan mereka dengan kerugian dan akhirnya ditutup,” katanya dipetik sebagai berkata.

Mohd Azmi mencadangkan kerajaan menghapuskan harga siling ayam dan hanya memperkenalkannya pada musim perayaan, sambil menambah bahawa langkah sedemikian telah digunakan sebelum ini.

“Jika kerajaan bimbang eksport mungkin mengurangkan bekalan kami, maka hadkannya. Kami sentiasa boleh memulakan eksport dengan 10 peratus atau 30 peratus dan secara beransur-ansur meningkatkan angka apabila diperlukan.

“Ini penting jika kita mahu memastikan terdapat aliran dalam pasaran kita,” katanya, sambil menambah bahawa satu lagi gelombang kekurangan bekalan akan berlaku pada September jika penternak ayam memutuskan untuk mengurangkan bekalan untuk mengurangkan kos.

Pada 1 Ogos lalu, Menteri Pertanian dan Industri Makanan (Mafi) Datuk Seri Ronald Kiandee berkata industri ayam semakin stabil selepas menghadapi kekurangan beberapa bulan lalu.

Ahli Parlimen Beluran itu berkata bahawa

langkah Malaysia untuk memansuhkan permit yang diluluskan (AP) dan membenarkan import ayam dari negara lain, serta tidak membenarkan eksport ayam ke luar negara telah menyumbang kepada pemulihan industri.

Tambahnya, industri ayam Malaysia semakin pulih sehingga kini menghadapi lebihan bekalan menyebabkan harga menjunam lebih rendah daripada harga siling yang ditetapkan kerajaan.

Kerajaan sebelum ini mengharamkan eksport sehingga 3.6 juta ekor ayam mulai 1 Jun dalam usaha menangani isu bekalan dan harga.

Sebelum ini, Singapura mengimport kira-kira satu pertiga daripada ayamnya, atau lebih dua juta ekor setiap bulan, dari Malaysia.

Baca Lagi | Penternak ayam Johor mahu larangan eksport Singapura ditarik balik, bimbang persaingan daripada Indonesia

Berikutan larangan eksport Malaysia, Singapura berkata ia menjangkakan lebih banyak bekalan ayam sejuk dari Australia, Indonesia dan Thailand, serta ayam beku dari Brazil dan Amerika Syarikat.

Read Previous

Sukan Komanwel: Hari tenang untuk atlet negara pada Hari Keenam

Read Next

Rafizi: Pakatan, PKR mempunyai kelebihan dalam pergaduhan pelbagai penjuru semasa PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.