The Malaysia Post

Rafizi: Pakatan, PKR mempunyai kelebihan dalam pergaduhan pelbagai penjuru semasa PRU15

PKR dan Pakatan Harapan (PH) mempunyai kelebihan dalam pertembungan pelbagai penjuru pada pilihan raya umum ke-15, memandangkan 110 daripada 165 kerusi di semenanjung adalah berbilang kaum, timbalan presiden PKR Rafizi Ramli dilaporkan berkata.

Rafizi berkata PH boleh mendapat manfaat dalam pergaduhan ini dengan memberi wang kepada penjaga pagar, kerana beliau berkata mereka lebih suka parti yang mempunyai idea yang lebih membina dan dasar yang koheren.

“Fokus utama kami adalah untuk memenangi pihak berpagar. Parti itu mempunyai peluang yang baik untuk menawan Putrajaya jika ia boleh memenangi undi mereka yang belum membuat keputusan.

“Pergaduhan berbilang penjuru membolehkan lebih banyak pilihan untuk penjaga pagar. Dengan lebih banyak pilihan, penjaga pagar akan pergi ke parti dengan idea yang lebih membina dan dasar yang koheren,” katanya dipetik The Malaysian Insight.

“Saya percaya di kawasan teras tradisional kita iaitu bandar, separa bandar dengan kerusi berbilang kaum, kita masih mempunyai kelebihan,” tambah beliau,

Rafizi memetik data daripada firma analisisnya Invoke untuk Jun, yang menunjukkan 62 peratus pengundi menjadi penjaga pagar, berkata PH hanya perlu meyakinkan 30 peratus daripada kumpulan ini untuk memenangi majoriti dan membentuk kerajaan persekutuan.

“Kebanyakan berkata mereka tidak tahu atau belum membuat keputusan. Tetapi ada yang tidak mahu mendedahkan siapa yang mereka suka,” katanya.

Rafizi juga berkata dalam pertarungan berbilang penjuru

lebih daripada 40 peratus undi boleh dianggap sebagai kemenangan.

“Pada masa ini kita mempunyai 15 peratus penyokong tegar dalam kalangan pengundi, Umno mungkin mempunyai 20 peratus dan Perikatan Nasional mungkin 12 peratus. Namun, yang menjadi kebimbangan sekarang ialah sama ada PKR mampu memaksimumkan kempen pilihan rayanya dalam tempoh tiga bulan akan datang.

“Parti yang paling [terdedah] dalam pergaduhan pelbagai penjuru ialah PKR. DAP tidak [terdedah] kerana parti itu kebanyakannya bertanding di kerusi majoriti Cina dan bukan Melayu,” katanya dipetik.

Rafizi berkata PKR boleh kehilangan kerusi sekiranya parti lain mencuri walaupun peratusan kecil pengundi tradisionalnya.

Baca Lagi | Rafizi: Pakatan, PKR mempunyai kelebihan dalam pergaduhan pelbagai penjuru semasa PRU15

“Bagi DAP itu tidak akan membawa apa-apa perbezaan, tetapi ia akan menjejaskan kita dan sudah tentu, pada tahap tertentu, Amanah yang juga bertanding di kerusi berbilang kaum,” katanya.

Read Previous

Penternak ayam Johor mahu larangan eksport Singapura ditarik balik, bimbang persaingan daripada Indonesia

Read Next

Perompak anjing Lady Gaga dijatuhi hukuman penjara empat tahun di AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.