The Malaysia Post

Perompak anjing Lady Gaga dijatuhi hukuman penjara empat tahun di AS

Mahkamah California pada hari Rabu menjatuhkan hukuman penjara empat tahun kepada salah seorang daripada tiga lelaki yang didakwa dalam rompakan bersenjata anjing pejalan kaki Lady Gaga, di mana bulldog Perancis penyanyi itu.

Jaylin Keyshawn White mengaku menjadi sebahagian daripada geng yang menembak Ryan Fischer ketika dia menjalankan tiga hadiah haiwan peliharaan di Hollywood pada Februari 2021.

Pada perbicaraan mahkamah di Los Angeles pada hari Rabu, White, kini berusia 20 tahun, mengaku bersalah atas rompakan tahap dua, dan menerima hukuman penjara empat tahun.

Rakaman pengawasan dari tempat kejadian menunjukkan sebuah kereta berhenti berhampiran Fischer dan dua orang melompat keluar.

Seseorang menuntut Fischer “menyerahnya” sebelum perjuangan, di mana bunyi tembakan kedengaran, dan pejalan anjing jatuh ke tanah, menjerit.

Penyerang masing-masing menangkap seekor anjing — Koji dan Gustav — dan meninggalkan Fischer sambil menjerit meminta pertolongan.

Anjing ketiga – Miss Asia – berlari kembali ke pejalan anjing selepas perompak itu menghalau.

Rompakan itu menyebabkan penyanyi Poker Face itu menawarkan ganjaran AS$500,000 (RM2.2 juta) untuk pemulangan haiwan itu, yang kecuriannya menyerlahkan trend yang semakin meningkat menyasarkan baka berharga itu.

White telah didakwa pada April 2021 bersama James Howard Jackson, kini 19, dan Lafayette Shon Whaley, kini 28.

Wanita yang dikatakan polis menyerahkan anjing-anjing itu sebagai tindak balas kepada ganjaran, telah didakwa sebagai aksesori selepas fakta itu dan menerima barangan curi.

Lelaki bersenjata yang didakwa, Jackson, telah tersilap dibebaskan daripada tahanan awal tahun ini selepas apa yang disifatkan oleh Perkhidmatan Marshal AS sebagai “kesilapan perkeranian”.

Mereka telah menawarkan ganjaran sehingga AS$5,000 untuk maklumat yang membawa kepada penahanannya, mengatakan bahawa dia harus dianggap “bersenjata dan berbahaya.” Fischer mengalami kecederaan dada dalam serangan itu, dan berkata di Instagram sebulan kemudian dia mengalami paru-paru yang runtuh.

Polis Los Angeles berkata pada masa rompakan

mereka tidak percaya anjing itu telah menjadi sasaran kerana pemiliknya, tetapi kerana nilai baka itu di pasaran gelap.

Kecil dan mesra — dan dengan itu mudah direbut — bulldog Perancis tidak mempunyai sampah yang besar.

Baca Lagi | Perompak anjing Lady Gaga dijatuhi hukuman penjara empat tahun di AS

Kekurangan relatif mereka, dan pergaulan mereka dengan bintang seperti Lady Gaga, Reese Witherspoon, Hugh Jackman, Chrissy Teigen, Leonardo DiCaprio, dan Madonna memberi mereka cache tambahan, dan bermakna mereka boleh bertukar tangan untuk beribu-ribu dolar. — AFP

Read Previous

Rafizi: Pakatan, PKR mempunyai kelebihan dalam pergaduhan pelbagai penjuru semasa PRU15

Read Next

Tidak perlu mengisytiharkan darurat iklim di Malaysia lagi, kata menteri alam sekitar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.