The Malaysia Post

Tidak perlu mengisytiharkan darurat iklim di Malaysia lagi, kata menteri alam sekitar

Menteri Alam Sekitar dan Air Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata kerajaan tidak perlu mengisytiharkan darurat iklim begitu sahaja, dengan pihak berkuasa telah melancarkan beberapa inisiatif untuk memerangi kesan perubahan iklim.

Tuan Ibrahim berkata Malaysia telah memberikan komitmen untuk mengurangkan keamatan pelepasan gas rumah hijau (GHG) tanpa syarat serta mencapai pelepasan sifar bersih GHG seawal 2050.

“Untuk makluman Yang Berhormat, berdasarkan pelbagai program dan inisiatif yang dijalankan oleh negara, kerajaan berpandangan buat masa ini tidak perlu mengisytiharkan darurat iklim.

“Namun, kerajaan akan memantau dengan teliti semua program atau aktiviti berkaitan mitigasi bagi memastikan tiada peningkatan suhu yang ketara,” katanya kepada Dewan Rakyat hari ini.

Antara program dan inisiatif yang dilaksanakan setakat ini termasuk dasar ‘harga karbon’, yang akan diperkenalkan secara fasa, bagi menyokong usaha negara mengurangkan pelepasan GHG dan mencapai kapasiti penjanaan tenaga boleh diperbaharui sebanyak 31 peratus pada 2025 dan 40 peratus pada 2035 untuk grid nasional melalui Pelan Peralihan Tenaga Malaysia 2021-2040.

Selain itu, Tuan Ibrahim berkata Malaysia menyasarkan untuk melaksanakan program yang akan menyaksikan 100 peratus kenderaan kerajaan menjadi hijau menjelang 2030 dan mengekalkan liputan kawasan hutan melebihi 50 peratus, yang selaras dengan komitmen negara semasa Sidang Kemuncak Bumi 1992. di Rio de Janeiro.

Beliau berkata Malaysia juga menyasarkan

untuk mencapai sasaran sisa sifar dihantar ke tapak pelupusan sampah melalui konsep sisa kepada tenaga dan meningkatkan kadar kitar semula negara kepada 40 peratus menjelang 2025.

“Bagi penyelarasan dan pelaksanaan agenda perubahan iklim negara, Kasa (Kementerian Alam Sekitar dan Air) telah memperkasakan tadbir urus perubahan iklim negara melalui pembentukan Majlis Tindakan Perubahan Iklim Kebangsaan (MyCAC) yang dipengerusikan oleh perdana menteri. .

Baca Lagi | Tidak perlu mengisytiharkan darurat iklim di Malaysia lagi, kata menteri alam sekitar

“Keputusan dasar berkaitan perubahan iklim seperti pematuhan komitmen perubahan iklim negara di peringkat antarabangsa juga akan diputuskan oleh Kabinet yang turut dipengerusikan perdana menteri,” katanya.

Read Previous

Perompak anjing Lady Gaga dijatuhi hukuman penjara empat tahun di AS

Read Next

Penyanyi Taiwan Hebe Tien mengeluarkan gambar makan pasta berikutan kritikan yang mengaitkannya dengan kemerdekaan, Nancy Pelosi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.