The Malaysia Post

Pengintai Singapura dipenjara 14 minggu kerana mengambil gambar upskirt semasa diikat jamin

Nah Yon Shen

Nah Yon Shen sedang tidur di geladak kosong di Woodlands pada 14 Mei 2021 kira-kira jam 4 petang apabila pegawai polis menghampirinya semasa rondaan mereka.

Semasa menjalankan pemeriksaan rutin pada telefonnya untuk mengesahkan identitinya, mereka menemui tiga imej atas skirt dua mangsa wanita yang tidak dikenali. Dia telah mengambil gambar-gambar ini pada 19 Feb dan 1 Mac tahun itu.

Dia diikat jamin atas kesalahan ini apabila dia ditangkap – kali ini dengan tangan merah – mengambil satu lagi imej upskirt seorang lelaki berusia 25 tahun pada 1 Ogos tahun ini.

Nah, seorang warga Singapura berusia 26 tahun, dijatuhi hukuman penjara 14 minggu dan denda S$2,000 (RM6,517) hari ini selepas dia mengaku bersalah atas dua pertuduhan voyeurisme dan satu lagi pertuduhan berasingan menggunakan perkataan menghina yang menyebabkan kesusahan. Lima pertuduhan lain melibatkan voyeurisme dan menggunakan tingkah laku mengancam telah diambil kira.

Oleh kerana dia tidak dapat membayar dendanya, dia akan dipenjara selama dua minggu tambahan.

Insiden Voyeurisme

Mahkamah mendengar bahawa imej bahagian atas skirt pertama Nah yang ditangkap memiliki diambil ketika dia berdiri di atas eskalator di belakang mangsanya. Dokumen mahkamah tidak menyatakan di mana gambar ini diambil.

Kali kedua dia melanggar, dia berada di eskalator sehingga ke jambatan atas menuju ke Menara Golden Mile dari Stesen MRT Lebuhraya Nicoll.

Kali ini, Nah ditangkap dalam perbuatan itu oleh Angus Tay, 23, yang berdiri di belakangnya di eskalator. Selepas mereka turun dari eskalator ke jambatan atas, Encik Tay memberitahu mangsa apa yang berlaku sebelum menghampiri Nah.

Nah cuba melarikan diri tetapi telah ditangkap oleh Tay dan seorang lagi pemerhati, Rawther Fareed, 31. Dia kemudian ditahan oleh pegawai polis, yang kemudiannya menemui tiga lagi imej upskirt mangsa wanita lain yang tidak dikenali di telefon Nah.

Menghina rakan sekerja

Secara berasingan pada 16 April 2020, Nah, yang ketika itu bekerja di NTUC FairPrice di Bedok Mall, menghina rakan sekerja wanitanya ketika mereka sedang berehat.

Semasa rehat, Nah mengambil peket rokoknya dan meletakkannya di dalam seluarnya berhampiran celah kelangkangnya. Apabila dia meminta bungkus rokoknya kembali, dia memintanya melakukan aksi seks ke atasnya.

Dia membuat laporan polis keesokan harinya.

Timbalan Pendakwa Raya Kiera Yu berkata bahawa Nah mengambil imej atas skirt di kawasan awam yang sibuk seperti Stesen MRT Lebuhraya Nicoll “menyerlahkan kesombongan kelakuan tertuduh dan mengabaikan undang-undang dan ketenteraman”.

Dia menambah bahawa tingkah lakunya yang berulang kali mengambil imej upskirt menunjukkan dia tidak menyesal, dan dia melakukan ini semasa diikat jamin adalah “penyalahgunaan amanah secara terang-terangan”.

Peguam Nah, Kalaithasan Karuppaya berkata, lelaki berusia 26 tahun itu telah cuba mendapatkan bantuan psikoterapi atas kesalahannya, dan memohon maaf atas tindakannya. Dia juga meminta supaya hukumannya ditangguhkan kepada 18 Ogos 2022 — sejak Nah mula direman.

Hakim Daerah Bala Reddy mengabulkan permintaan ini.

Mereka yang disabitkan dengan voyeurisme boleh dipenjara sehingga dua tahun, denda, rotan, atau diberikan mana-mana kombinasi ketiga-tiganya.

Kerana menggunakan perkataan menghina yang menyebabkan kesusahan, Nah boleh didenda sehingga S$5,000.

Baca lagi | Barca di ambang selepas seri Inter, Salah menjaringkan hatrik Liga Juara-Juara terpantas.
Baca lagi | Disney menolak beberapa tarikh tayangan filem Marvel

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Disney menolak beberapa tarikh tayangan filem Marvel

Read Next

Korea Utara menguji peluru berpandu pelayaran strategik jarak jauh, kata media kerajaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.