The Malaysia Post

Korea Utara menguji peluru berpandu pelayaran strategik jarak jauh, kata media kerajaan

Peluru Berpandu Jarak Jauh

Korea Utara telah menguji sepasang peluru berpandu jelajah strategik jarak jauh, dengan pemimpin Kim Jong-un memuji satu lagi kejayaan mempamerkan keupayaan serangan nuklear taktikal negara itu, lapor media kerajaan pada Khamis.

Ia adalah yang terbaharu dalam siri ujian senjata provokatif yang telah menyebabkan ketegangan meningkat di semenanjung Korea – dan meningkatkan kebimbangan bahawa Pyongyang mungkin menjalankan ujian nuklear pertamanya sejak 2017.

Kim secara peribadi menyelia ujian peluru berpandu pada hari Rabu, yang bergerak sejauh 2,000 kilometer (1,240 batu) di atas laut, kata Agensi Berita Pusat Korea. Ia berkata peluru itu mengenai sasaran mereka tetapi tidak menyatakan apakah ia.

Pemimpin Korea Utara itu menyatakan “kepuasan besar” dengan ujian itu, yang direka untuk meningkatkan kecekapan tempur peluru berpandu “yang dikerahkan di unit Tentera Rakyat Korea untuk operasi nuklear taktikal,” kata KCNA.

Korea Utara berkata minggu ini ujian peluru berpandunya baru-baru ini melibatkan latihan “taktikal nuklear” untuk meniru memukul Selatan.

Kim berkata selepas ujian Rabu bahawa Korea Utara mesti “memperluas sfera operasi angkatan bersenjata strategik nuklear,” kata KCNA.

“Kim Jong-un menegaskan bahawa kita harus menumpukan semua usaha kepada pembangunan yang tidak berkesudahan dan mempercepatkan angkatan bersenjata tempur nuklear negara,” katanya.

Kim menjadikan memperoleh nuklear taktikal – senjata yang lebih kecil dan ringan yang direka untuk kegunaan medan perang – sebagai keutamaan pada kongres parti utama pada Januari 2021, dan tahun ini berikrar untuk membangunkan pasukan nuklear Korea Utara pada kelajuan terpantas.

Latihan ketenteraan

Negara itu menyemak semula undang-undang nuklearnya bulan lalu untuk membenarkan serangan awal, dengan Kim mengisytiharkan Korea Utara sebagai kuasa nuklear “tidak dapat dipulihkan” – dengan berkesan menamatkan kemungkinan rundingan mengenai senjatanya.

Sejak itu, Seoul, Tokyo dan Washington telah meningkatkan latihan ketenteraan gabungan, termasuk mengerahkan kapal pengangkut pesawat AS berkuasa nuklear ke kawasan itu dua kali, menimbulkan kemarahan Pyongyang, yang melihat latihan sedemikian sebagai latihan untuk pencerobohan.

Sebagai tindak balas, Korea Utara “memutuskan untuk menganjurkan latihan ketenteraan di bawah simulasi perang sebenar” yang menyerang pelabuhan, lapangan terbang dan kemudahan perintah tentera Korea Selatan, kata KCNA pada hari Isnin.

Unit tentera Korea Utara yang terlibat dalam “pengoperasian nuklear taktikal mengadakan latihan ketenteraan dari 25 September hingga 9 Oktober untuk memeriksa dan menilai keupayaan pencegahan perang dan serangan balas nuklear”, kata agensi itu.

Kim menyelia ujian ini juga, katanya.

Laporan ini juga mengatakan bahawa pelancaran peluru berpandu Korea Utara pada 4 Oktober, yang terbang ke atas Jepun dan mendorong amaran pemindahan yang jarang berlaku, melibatkan “peluru berpandu balistik jarak perantaraan darat-ke-darat jenis baharu”.

Tampar kenyataan KCNA mengenai ujian negara baru-baru ini – yang luar biasa, kerana media kerajaan tidak lagi mengulas secara rutin mengenai pelancaran – menunjukkan Pyongyang bimbang tentang latihan bersama yang diketuai AS baru-baru ini, kata penganalisis.

Baca lagi | Disney menolak beberapa tarikh tayangan filem Marvel
Baca lagi | Pengintai Singapura dipenjara 14 minggu kerana mengambil gambar upskirt semasa diikat jamin

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pengintai Singapura dipenjara 14 minggu kerana mengambil gambar upskirt semasa diikat jamin

Read Next

Bagaimana untuk Memadam Akaun Instagram

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.