The Malaysia Post

Bagaimana untuk Memadam Akaun Instagram

Pilihan dalam Memadam Akaun Instagram Anda

Anda boleh memilih untuk menyahaktifkan akaun anda atau memadamkannya secara kekal jika anda pernah memilikinya dengan Instagram. Ketahui cara memadam Instagram sepenuhnya dalam langkah di bawah, atau cukup nyahaktifkan akaun anda jika anda ingin mempunyai pilihan untuk kembali.

Tanpa mengira motivasi anda, sama ada masalah privasi, isu kesihatan mental atau cabaran produktiviti, membatalkan akaun Instagram anda menawarkan beberapa faedah. Malangnya, anda tidak boleh mengalih keluar Instagram secara kekal dari dalam apl, jadi ikut arahan ini.

Jika anda ingin memotong rangkaian sosial daripada kehidupan anda, anda mempunyai dua pilihan: satu yang sementara dan satu lagi yang kekal. Kami akan menunjukkan kedua-duanya untuk anda bersama-sama dengan cara memuat turun data Instagram anda supaya anda tidak kehilangan sebarang gambar atau video yang telah anda kongsi selama ini.

Cara Memadam Akaun Instagram: Mula-mula Muat Turun Data Anda

Sebelum anda memadamkan akaun Instagram anda sepenuhnya, anda mungkin ingin memuat turun data anda. Sebaik sahaja anda selesai, proses itu tidak boleh dipatahkan; semua siaran, cerita dan sembang anda akan dipadamkan secara kekal.

Ia adalah agak mudah untuk melakukannya. Buka apl Instagram pada telefon anda, tekan tiga garisan mendatar di bahagian atas sebelah kanan untuk memaparkan menu, kemudian pilih “pilihan,” “keselamatan,” dan akhirnya “muat turun data.”

Anda akan menerima salinan data anda dalam masa 48 jam selepas menekan “permintaan muat turun” selepas memastikan e-mel yang dipaparkan adalah tepat. Semua gambar yang anda serahkan akan disertakan dalam e-mel, tetapi bukan mesej anda.

Cara Memadam Akaun Instagram Anda Secara Kekal

Walaupun anda boleh mengakses apl mudah alih untuk meminta data anda, anda mesti menggunakan penyemak imbas web pada komputer atau peranti mudah alih untuk mengakses tapak web Instagram untuk memadam akaun anda.

  1. Log masuk ke Akaun Anda

 Pergi ke halaman pemadaman Instagram dalam pelayar web anda sebaik sahaja ia dibuka. Selepas memberikan maklumat anda, klik “log masuk”.

2. Pilih Sebab Untuk Memadam Akaun Anda

Anda kini akan melihat menu lungsur turun. Di sini anda boleh memilih satu daripada lapan pilihan mengapa anda ingin memadamkan akaun anda. Pilih mana-mana daripada mereka.

3. Masukkan Kata Laluan Anda dan Padam Akaun Anda

Akaun Instagram anda kini tidak dapat dilihat oleh pengguna lain, termasuk pengikut anda. Jika anda berubah fikiran tentang memadam akaun anda, anda mempunyai 30 hari untuk log masuk semula dengan nama pengguna dan kata laluan anda untuk membuat asal pemadaman.

Cara Melumpuhkan Akaun Instagram Anda buat sementara waktu

Jika pemadaman akaun anda secara kekal terdengar agak terlalu muktamad untuk anda, anda juga boleh menyahaktifkan akaun Instagram anda buat sementara waktu, yang memberi anda pilihan untuk mengaktifkannya semula pada masa akan datang. Seperti pemadaman akaun, anda perlu melakukan ini pada komputer anda atau melalui penyemak imbas mudah alih.

  1. Log masuk ke Akaun Instagram Anda

Pergi ke instagram.com pada penyemak imbas web komputer anda atau penyemak imbas mudah alih. Masukkan kelayakan log masuk anda dan klik butang “log masuk”.

2. Pergi ke Profil Anda

Klik gambar profil anda di bahagian atas sebelah kanan tetingkap penyemak imbas dan pilih “profil”.

3. Edit Profil Anda

Sebaik sahaja di halaman profil anda, klik pada butang yang mengatakan “edit profil.”

4. Minta untuk Melumpuhkan Akaun Instagram Anda buat sementara waktu

Tatal ke bawah ke bahagian bawah halaman dan klik pautan yang mengatakan “lumpuhkan akaun saya buat sementara waktu.”

5. Berikan Sebab untuk Melumpuhkan Akaun Anda

Pilih pilihan daripada menu lungsur turun. Anda kemudiannya akan diminta untuk memasukkan semula kata laluan anda. Lakukan dan kemudian klik atau ketik pada butang yang mengatakan “lumpuhkan akaun buat sementara waktu”.

Dengan itu, akaun Instagram anda dilumpuhkan. Ini bermakna ia tidak akan dapat dicari untuk pengguna lain dan anda tidak akan dapat log masuk semula tanpa mengaktifkannya semula.

Secara keseluruhannya, memadam atau melumpuhkan akaun Instagram anda adalah proses yang cukup mudah. Malangnya, tiada cara untuk melakukannya dalam apl iPhone atau Android, tetapi perlu menggunakan penyemak imbas hanya menjadikan proses pemadaman sedikit lebih rumit. Jika anda berada di negara yang terhad, pastikan anda menggunakan salah satu VPN terbaik untuk Instagram.

Bagaimana untuk menetapkan semula kata laluan Instagram anda jika anda terlupa

Jika anda telah kehilangan atau terlupa kata laluan anda, anda mungkin perlu menetapkannya semula. Anda boleh melakukannya dari skrin log masuk pada apl mudah alih atau dalam penyemak imbas pada desktop.

Pada apl mudah alih

  1. Pada peranti mudah alih anda, buka Instagram supaya anda melihat skrin log masuk. Di bawah medan nama pengguna dan kata laluan, ketik Dapatkan bantuan log masuk (jika anda menggunakan telefon Android) atau Terlupa kata laluan? (pada iOS).

2. Jika anda mempunyai telefon Android, masukkan alamat e-mel, nombor telefon atau nama pengguna anda dan ketik Seterusnya. Jika anda menggunakan iPhone, pilih tab yang anda mahu gunakan — Nama Pengguna atau Telefon — dan masukkan bukti kelayakan yang sesuai yang dikaitkan dengan akaun anda, kemudian ketik Seterusnya.

3. Anda akan mendapat mesej dengan arahan untuk menetapkan semula kata laluan anda.

Pada tapak desktop

  1. Pergi ke tapak web Instagram dalam pelayar web dan pada skrin log masuk, di bawah medan nama pengguna dan kata laluan, ketik Lupa kata laluan?

2. Masukkan alamat e-mel, nombor telefon atau nama pengguna anda dan ketik Hantar Pautan Log Masuk.

3. Anda akan mendapat mesej dengan arahan untuk menetapkan semula kata laluan anda.

Baca lagi | Pengintai Singapura dipenjara 14 minggu kerana mengambil gambar upskirt semasa diikat jamin
Baca lagi | Korea Utara menguji peluru berpandu pelayaran strategik jarak jauh, kata media kerajaan

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Korea Utara menguji peluru berpandu pelayaran strategik jarak jauh, kata media kerajaan

Read Next

Set kepala Quest Pro baharu Meta, mencampurkan dunia nyata dan maya, membuat penampilan sulung

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.