The Malaysia Post

Set kepala Quest Pro baharu Meta, mencampurkan dunia nyata dan maya, membuat penampilan sulung

Quest Pro

Meta Platforms (META.O) melancarkan set kepala realiti maya dan campuran Quest Pro pada hari Selasa, menandakan satu peristiwa penting bagi penembusan Ketua Eksekutif Mark Zuckerberg ke pasaran kelas atas untuk peranti pengkomputeran realiti lanjutan.

Alat dengar, yang diperkenalkan pada persidangan tahunan Connect Meta, akan dijual pada 25 Oktober pada harga $1,500, dan akan menawarkan pengguna cara untuk berinteraksi dengan ciptaan maya yang dilapisi pada paparan penuh warna dunia fizikal di sekeliling mereka.

Pelancaran itu merupakan langkah penting untuk Zuckerberg, yang pada tahun lepas mengumumkan rancangan untuk peranti itu — kemudian dipanggil Project Cambria — pada masa yang sama dia menukar nama syarikatnya daripada Facebook kepada Meta untuk menandakan hasratnya untuk memfokuskan semula gergasi media sosial itu ke dalam sebuah syarikat. yang mengendalikan pengalaman pengkomputeran mendalam yang dikongsi dikenali sebagai metaverse.

Zuckerberg sejak itu telah mencurahkan berbilion-bilion dolar ke dalam visi itu. Reality Labs, unit Meta yang bertanggungjawab menghidupkan metaverse, kehilangan $10.2 bilion pada 2021 dan telah kehilangan hampir $6 bilion setakat tahun ini.

Dalam ucapan pada acara itu, Zuckerberg, yang dirakam sebahagiannya dalam video dan sebahagiannya sebagai avatar, berkata beliau menjangkakan pengadunan dunia fizikal dan digital akan menimbulkan penggunaan baharu untuk pengkomputeran.

“Anda akan melihat kategori baharu sepenuhnya bagi perkara yang sedang dibina,” katanya.

Ciri dan Peningkatan

Quest Pro menampilkan beberapa peningkatan berbanding set kepala Quest 2 Meta yang sedia ada, yang mendominasi pasaran realiti maya pengguna.

Paling menarik, ia mempunyai kamera yang menghadap ke luar yang menangkap sejenis strim langsung 3D persekitaran fizikal di sekeliling pemakai, membolehkan kebaharuan realiti campuran seperti keupayaan untuk menggantung lukisan maya di dinding dunia sebenar atau melantun bola maya dari meja sebenar.

Sebaliknya, Quest 2 menawarkan versi skala kelabu yang lebih asas bagi teknologi ini, yang dipanggil passthrough.

Quest Pro berasa lebih ringan dan lebih ramping daripada pendahulunya, dengan kanta lempeng nipis dan bateri yang dipindahkan yang terletak di bahagian belakang set kepala, mengagihkan beratnya dengan lebih sekata sambil mengurangkan pukal keseluruhan.

Untuk realiti maya yang mengasyikkan sepenuhnya, Meta telah menambah penderia penjejakan pada Quest Pro yang boleh meniru pergerakan mata dan ekspresi muka pengguna, mewujudkan rasa bahawa avatar membuat hubungan mata.

Produktiviti Pitching

Meta sedang melontarkan Quest Pro sebagai peranti produktiviti, bertujuan untuk pereka bentuk, arkitek dan profesional kreatif yang lain.

Selain menawarkan platform sosial dan ruang kerja Horizon sendiri, syarikat itu juga telah menyediakan versi maya produk kerja Microsoft Corp (MSFT.O) seperti Word, Outlook dan Teams, perkongsian CEO Microsoft Satya Nadella menyertai Zuckerberg untuk mengumumkan.

Matthew Ball, seorang kapitalis teroka yang tulisannya tentang metaverse telah menarik pujian Zuckerberg, berkata beliau menganggap perkongsian sedemikian penting kerana mereka mencadangkan komitmen syarikat terhadap kesalingoperasian, atau idea bahawa sistem yang berbeza harus berhubung antara satu sama lain.

“Terdapat banyak keraguan dalam pasaran sama ada metaverse yang boleh dikendalikan dan terbuka adalah mungkin, apatah lagi berkemungkinan,” katanya sambil menyatakan bahawa Microsoft dan Meta bersaing dalam beberapa produk dalam ruang realiti lanjutan.

Pada pratonton Quest Pro beberapa hari sebelum pelancarannya, Meta memberi wartawan gambaran sekilas tentang jenis pengguna yang ada dalam fikirannya untuk padang produktivitinya dengan mempamerkan aplikasi seperti Tribe XR, persekitaran latihan maya untuk DJ.

Tribe XR sudah tersedia dalam realiti maya, tetapi demonstrasi menunjukkan bagaimana teknologi laluan boleh membolehkan DJ menggunakan aplikasi untuk memainkan pertunjukan dunia sebenar, kerana ini bermakna mereka boleh melihat keluar melewati peralatan maya mereka di pesta sebenar.

Pasaran Quest Pro

Meta merancang untuk menjual Quest Pro dalam saluran pengguna untuk bermula, sambil menambah keupayaan peringkat perusahaan seperti pengurusan peranti mudah alih, pengesahan dan perkhidmatan sokongan premium tahun depan, kata eksekutif pada acara akhbar itu.

Mereka berkata peranti itu bertujuan untuk melengkapkan dan bukannya menggantikan Quest 2 peringkat permulaan, yang dijual pada harga $399.99.

Buat masa ini, ini bermakna Quest Pro tidak lagi mendayakan aplikasi komersil kompleks Meta telah mencadangkan ia mahu teknologi metaversenya menyokong.

Syarikat itu masih mengusahakan pengalaman realiti campuran untuk apl Horizon Workrooms yang akan menjadikan avatar seseorang kelihatan hadir dalam bilik persidangan dunia sebenar dengan pengguna lain, yang dipanggil Bilik Ajaib.

Ia juga merancang untuk menambah kaki pada avatarnya, yang kini dipaparkan dari pinggang ke atas, kata Zuckerberg.

Namun, titik harga Quest Pro meletakkannya jauh di bawah kos peranti tertumpu perusahaan sedia ada seperti Hololens 2 Microsoft, yang dikeluarkan untuk kegunaan komersil pada 2019 dan sudah ada di bilik operasi dan di tingkat kilang.

Hololens 2 peringkat permulaan dijual pada harga $3,500.

Baca lagi | Korea Utara menguji peluru berpandu pelayaran strategik jarak jauh, kata media kerajaan

Baca lagi | Bagaimana untuk Memadam Akaun Instagram

Read Previous

Bagaimana untuk Memadam Akaun Instagram

Read Next

Top 10 Lelaki Paling Kacak Di Dunia 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.