The Malaysia Post

Dalang Malaysia 2013 Singapore Penny Stocks Crash

John Soh Mendapat Penjara 36 Tahun

Ahli perniagaan Malaysia John Soh Chee Wen hari ini dijatuhi hukuman penjara 36 tahun selepas didapati bersalah mendalangi manipulasi pasaran saham terbesar Singapura yang menghapuskan hampir S$8 bilion pada 2013, beberapa akhbar melaporkan.

Konspirator bersama Soh, Quah Su-Ling dijatuhi hukuman penjara 20 tahun, lapor The Edge Singapore dan Channel News Asia.

The Straits Times melaporkan bahawa Soh dan Quah – kini masing-masing berusia 62 dan 57 tahun – merayu terhadap hukuman penjara Singapura mereka.

Menurut The Edge Singapore, pihak pendakwaan mahukan 40 tahun penjara untuk Soh dan 19 setengah tahun untuk Quah.

Baca Lagi | Harga Eksport Malaysia Turun 0.7 peratus pada November 2022

Baca Lagi | Piala AFF: Malaysia Tewas 3-0 Menentang Vietnam

Manipulasi Pasaran Saham

Dalam kes manipulasi pasaran saham terbesar di Singapura, kedua-duanya dituduh memanipulasi tiga sen saham – Blumont Group Ltd (Blumont), Asiasons Capital Ltd (Asiasons) dan LionGold Corp Ltd (LionGold) yang dikenali secara kolektif sebagai saham BAL – dengan melambungkan saham mereka secara buatan. harga saham.

Harga saham BAL runtuh pada 4 Oktober 2013 yang mengakibatkan AS$8 bilion (RM25.3 bilion) dihapuskan daripada pasaran saham Singapura.

Mahkamah Tinggi Singapura mendapati Soh bersalah atas 180 daripada 188 pertuduhan pada 5 Mei manakala Quah disabitkan dengan 169 daripada 178 pertuduhan.

Tuduhan konspirasi jenayah yang mereka didapati bersalah atas perdagangan paksa, manipulasi harga dan penipuan.

Read Previous

Piala AFF: Malaysia Tewas 3-0 Menentang Vietnam

Read Next

Lihat pertama Bleach: Thousand-Year Blood War

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.