The Malaysia Post

Piala AFF: Malaysia Tewas 3-0 Menentang Vietnam

Harimau Malaysia Menghadapi Tiga Kekalahan Menentang Vietnam

Harimau Malaysia gagal mengaum dalam perlawanan menentang Vietnam dan mengalami kekalahan 0-3 di tangan pasukan tuan rumah dalam perlawanan Kumpulan B Piala AFF di tengah-tengah kontroversi apabila kedua-dua pasukan dikurangkan kepada 10 pemain di Stadium Nasional My Dinh, di sini malam ini,

Pengadil perlawanan Ryuji Sato dari Jepun memberi arahan kawad kaki kepada penyerang Vietnam Nguyen Van Toan pada separuh masa pertama dan kepada pemain pertahanan Malaysia Muhammad Azam Azmi Murad pada separuh masa kedua.

Perlawanan bermula dalam keadaan yang agak berangin dan sejuk dengan Harimau Malaysia menghadapi kesukaran untuk bertapak lebih awal kerana apa yang boleh dianggap sebagai padang yang lembap dan licin tetapi apabila perlawanan berlangsung mereka dapat menyesuaikan diri dengan keadaan.

Skuad Malaysia Fared

Bertentangan dengan nasib skuad Malaysia, pasukan penyerang Vietnam menimbulkan pelbagai masalah walaupun Malaysia yang mendahului menerusi Muhammad Mukhairi Ajmal Mahadi pada minit ke-9.

Penguasaan hampir sama untuk kedua-dua pasukan sehingga Vietnam memperoleh pukulan sudut di sayap kanan dan kerumitan perlawanan mengambil perubahan drastik apabila ‘Golden Star Warriors’ bimbingan Park Hang Seo mendahului apabila tandukan Nguyen Tien Linh dari kapten. Tendangan sudut Do Hung Dung melantun ke penjuru atas, menyebabkan penjaga gol Ahmad Syihan terkandas pada minit ke-29.

Baca Lagi | Ahli Parlimen Selayang Nafi Tuntutan Bar

Baca Lagi | Harga Eksport Malaysia Turun 0.7 peratus pada November 2022

Hanya beberapa minit selepas mendahului, Vietnam dikurangkan kepada 10 pemain, apabila Van Toan yang telah dilayangkan kad kuning lebih awal dilayangkan kad kuning kedua dan arahan berbaris oleh pengadil kerana mengasari Dominic Tan.

Lima minit kemudian Malaysia mempunyai peluang baik untuk menyamakan kedudukan tetapi rembatan tergesa-gesa R. Ruventhiran dari dalam kotak tersasar manakala satu lagi percubaan pantas Muhammad Mukhairi dari jarak dekat ditepis oleh Dang Van Lam yang kurus di gawang.

Separuh masa kedua terpalit dengan kontroversi apabila pengadil Jepun menghantar pemain pertahanan Malaysia Muhammad Azam kerana kekasaran yang jelas di luar kawasan permainan terhadap Doan Van Hau dan turut menghadiahkan Vietnam penalti yang disempurnakan oleh Que Ngoc Hai pada minit ke-64.

Gagal Memberi Kesan pada Garis Mata

Jurulatih Korea Selatan Malaysia, Kim Pan Gon membawa masuk penyerang muda Nur Shamie Iszuan Amin dan pemain semula jadi Sergio Aguero untuk meningkatkan serangan tetapi kedua-duanya gagal memberi impak pada garisan jaringan.

Sebaliknya, Vietnam terus mendahului pada minit ke-83 dan melakar kemenangan apabila Nguyen Hoang Duc menyempurnakan hantaran cantik Nguyen Quang Hai untuk mengekalkan rekod tanpa kalah menentang Malaysia sejak 2014.

Kemenangan hari ini, kemenangan kedua berturut-turut, memberikan enam mata kepada Vietnam dan melonjak ke tangga teratas Kumpulan B, walaupun Malaysia yang kini di tangga kedua dengan enam mata tetapi telah bermain tiga perlawanan dan Singapura di tempat ketiga juga mempunyai enam mata (Malaysia mempunyai lebih baik perbezaan gol).

Singapura yang menewaskan Myanmar 3-2 dua hari lalu mencatat kemenangan 2-0 ke atas Laos hari ini dalam satu lagi perlawanan Kumpulan B, dan Malaysia mesti, oleh itu, menewaskan Singapura di Stadium Nasional di Bukit Jalil dalam perlawanan seterusnya pada 3 Jan, untuk mempunyai sebarang peluang untuk ke separuh akhir.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Harga Eksport Malaysia Turun 0.7 peratus pada November 2022

Read Next

Dalang Malaysia 2013 Singapore Penny Stocks Crash

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.