The Malaysia Post

Faisal Menghidupkan Mesin Golnya Lagi Menentang Vietnam

Mohamad Faisal Abdul Halim di AFF

Pemain sayap sensasi negara Mohamad Faisal Abdul Halim mempunyai misi serampang dua mata dalam perlawanan ketiga Kumpulan B Piala Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) 2022 menentang Vietnam di Stadium Nasional My Dinh di sini esok.

Mohamad Faisal yang menjaringkan tiga gol untuk muncul sebagai penjaring terbanyak yang menyertai kejohanan itu mahu meneruskan keseronokan bagi memastikan kemenangan Malaysia dan mara ke separuh akhir.

Pemain Selangor FC berusia 24 tahun itu bertekad Harimau Malaya membawa pulang tiga mata dari Hanoi dan akan berusaha sedaya upaya di dalam padang untuk merealisasikannya.

“Perlawanan esok adalah sukar dan kebanyakan pemain Malaysia akan berdepan Vietnam buat kali pertama, jadi saya perlu terus mencari gol untuk membantu pasukan.

“Kami datang ke sini untuk menang dan tidak mahu malu kerana kami mahu membanggakan keluarga dan rakyat Malaysia. Vietnam mempunyai pemain yang bagus tetapi kami bersedia untuk cabaran mereka,” katanya pada sidang media pra-perlawanan di ibu pejabat Persekutuan Bola Sepak Vietnam (VFF) di sini hari ini.

Baca Lagi | Hartanah di Malaysia Berkemungkinan Memperluaskan Momentum Jualan Kukuh ke 2023

Baca Lagi | Khairy Sertai Umno Bahagian Sungai Buloh

Mohamad Faisal Berkata Dia Mempunyai Keyakinan Tinggi

Pada masa sama, Mohamad Faisal berkata beliau mempunyai keyakinan tinggi terhadap rakan sepasukan walaupun pada mulanya ramai yang meragui kemampuan pasukan itu selepas senarai akhir 23 pemain dikeluarkan berikutan ketiadaan ramai pemain utama.

Beliau percaya setiap pemain dalam pasukan itu berpotensi dan mampu memainkan peranan masing-masing dengan baik, namun tidak mempunyai peluang dan ruang untuk mempamerkan kebolehan bersama pasukan kebangsaan.

Malaysia menewaskan Myanmar 1-0 dalam aksi pembukaan kumpulan di Yangon, Rabu lalu sebelum membelasah Laos 5-0 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Sabtu lalu.

Malaysia sebagai Kumpulan Utama

Selepas dua perlawanan, Malaysia mendahului kumpulan dengan enam mata, Vietnam dan Singapura yang hanya bermain sekali berkongsi tiga mata masing-masing di kedudukan kedua dan ketiga, manakala Myanmar dan Laos di kedudukan dua terbawah tanpa sebarang mata.

Untuk rekod, kemenangan terakhir Malaysia ke atas Vietnam ialah pada 2014 dalam separuh akhir Piala AFF 2014, menang 4-2.

Read Previous

Khairy Sertai Umno Bahagian Sungai Buloh

Read Next

Kim Korea Utara Memulakan Mesyuarat Parti Utama menjelang Tahun Baharu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.