The Malaysia Post

Selangor vs JDT Dalam Saingan Piala Malaysia

Selangor Layak ke Final Piala Malaysia

Selangor layak ke final Piala Malaysia selepas menang agregat 3-2 walaupun tewas 1-0 kepada Terengganu FC (TFC) pada pertembungan separuh akhir, perlawanan timbal balik di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di sini malam tadi.

Pertarungan kejuaraan di Stadium Nasional Bukit Jalil pada hari Sabtu (26 Nov) dijangka menjadi blockbuster kerana juara rekod 33 kali Selangor akan cuba menghalang gergasi Malaysia semasa Johor Darul Ta’zim (JDT) daripada melengkapkan sapuan bersih. kejuaraan domestik, setelah memenangi Liga Super dan Piala FA.

Pada perlawanan malam ini, tuan rumah TFC, ketinggalan 1-3 selepas perlawanan pertama, menyatakan hasrat mereka lebih awal dengan dua percubaan yang baik.

Kipre Tchetche Melepaskan Rembatan Melepasi Palang

Pertama, kapten Kipre Tchetche melepaskan rembatan tepat melepasi palang pada minit ke-12 sebelum rakan sepasukan Manuel Ott melihat percubaannya meleset jauh dari sasaran pada minit ke-22.

Tetapi itu bukan semuanya TFC kerana Gergasi Merah juga terlepas peluang baik pada minit ke-13 apabila penyerang Herlison Calon, selepas menerima hantaran daripada Htet Aung, juga terbang jauh dari tiang kiri.

Baca Lagi | Pakar Ekonomi Memberi Amaran tentang Risiko Kemelesetan Teknikal 2023 jika Pembuatan Semakin Memburuk di Singapura

Baca Lagi | Platform Penstriman Terutamanya Netflix semakin mendapat tempat di Asia Tenggara

TFC

TFC bagaimanapun berjaya mengecilkan jaringan agregat kepada 2-3 apabila Tchetche menjaringkan hantaran Mohamad Faisal Abdul Halim pada minit ke-35.

Dirangsang, TFC berhempas pulas mencari gol kedua untuk mengikat mata agregat tetapi usaha Mohamad Faisal digagalkan oleh penjaga Selangor Mohd Khairulazhan Mohd Khalid hanya seminit kemudian.

Selepas rehat, The Turtles meneruskan dengan nada yang sama dan menganggap mereka telah menyamakan kedudukan agregat apabila Tchetche menemui jaringan pada minit ke-56, hanya untuk ia tidak dibenarkan kerana ofsaid.

Walaupun tambahan tujuh minit masa kecederaan ditambah, The Turtles gagal menembusi barisan belakang Selangor, menyebabkan Red Giants meraikannya sehingga ke malam ketika mereka bersiap sedia untuk menentang JDT pada hari Sabtu.

Gergasi Merah

The Red Giants kali terakhir beraksi di final Piala Malaysia pada 2016, tewas kepada Kedah 6-5 menerusi sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat 1-1 dalam masa peraturan.

Read Previous

Platform Penstriman Terutamanya Netflix semakin mendapat tempat di Asia Tenggara

Read Next

Templat CapCut Aliran Baharu TikTok 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.