The Malaysia Post

Risiko Kemelesetan Teknikal jika Pembuatan Lebih Buruk di Singapura

Pembuatan Semakin Teruk di Singapura

Susulan ramalan kerajaan pertumbuhan ekonomi yang lebih perlahan tahun depan, pakar ekonomi memberi amaran tentang risiko yang lebih tinggi bahawa Singapura boleh merosot ke dalam kemelesetan teknikal, terutamanya jika kemerosotan dalam pembuatan bertambah buruk.

Kemelesetan Teknikal

Kemelesetan teknikal ialah apabila ekonomi menyusut untuk dua suku berturut-turut, dalam terma suku ke suku. Tiada seorang pun ahli ekonomi yang ditemu bual HARI INI menjangkakan kemelesetan penuh, yang lebih serius dan selalunya melibatkan kehilangan pekerjaan dan kegagalan perniagaan yang ketara.

Dalam tinjauan ekonomi suku tahunan yang dikeluarkan semalam (23 November), Kementerian Perdagangan dan Industri (MTI) berkata bahawa ia menjangkakan untuk melihat pengeluaran ekonomi berkembang lebih perlahan 0.5 hingga 2.5 peratus pada 2023, berbanding unjurannya sekitar 3.5 peratus pertumbuhan sepanjang tahun ini.

MTI berkata sektor pembuatan berkembang hanya 0.8 peratus pada suku berakhir 30 Sept, jauh lebih lemah daripada pertumbuhan 5.6 peratus pada suku sebelumnya. Dalam terma pelarasan musim suku ke suku (yang mencerminkan momentum), keluaran kilang menyusut sebanyak 3.8 peratus.

Laporan itu mengaitkan prospek pertumbuhan ekonomi keseluruhan yang lebih perlahan kepada kelembapan mendadak yang dijangkakan di Amerika Syarikat dan zon euro serta gangguan bekalan global ketika perang di Ukraine berlarutan.

Oleh itu, berlatarbelakangkan ini, pertumbuhan sektor berorientasikan luar di Singapura dijangka menjadi lemah seiring dengan kemerosotan permintaan untuk eksport negara ke luar negara, kata MTI dalam laporannya.

Ahli ekonomi yang bercakap kepada TODAY berkata bahawa mereka tidak menyemak semula unjuran mereka untuk tahun depan, walaupun tinjauan terbaru daripada Kerajaan. Tinjauan ekonomi suku tahunan MTI sebelum ini, yang dikeluarkan pada Ogos, tidak menawarkan ramalan pertumbuhan 2023.

Chua Hak Bin dari Maybank, berkata bank itu mengekalkan unjuran pertumbuhan ekonomi 1.5 peratus tahun depan, betul-betul di tengah-tengah julat ramalan terkini MTI.

CIMB Mengisytiharkan Pertumbuhan 2 hingga 3 Peratus Tahun Depan

Song Seng Wun yang lebih optimistik daripada bank CIMB, berkata ramalannya kekal pada pertumbuhan 2 hingga 3 peratus untuk tahun depan.

Beliau menyatakan bahawa anggaran kerajaan cenderung lebih konservatif untuk membantu dalam perancangan fiskalnya.

“Bagi sudut belanjawan Kerajaan, adalah lebih baik untuk melakukan kesilapan di pihak konservatif supaya jika keadaan menjadi lebih baik, ia adalah satu bonus,” katanya.

Risiko kemelesetan teknikal

Song berkata bahawa terdapat “lebih daripada 50 peratus” peluang untuk kemelesetan teknikal berlaku tahun depan jika sektor pembuatan teknologi menyusut dengan ketara, atau jika sektor pertumbuhan lain tidak dapat mengimbangi penguncupan pembuatan.

Lee Ju Ye

Begitu juga, Lee Ju Ye dari Maybank berkata berdasarkan model dalaman bank itu, kebarangkalian kemelesetan teknikal pada tahun hadapan telah meningkat kepada kira-kira 12 peratus pada bulan ini selepas bank pusat di seluruh dunia menaikkan lagi kadar faedah kepada mengatasi inflasi.

Dia berkata bahawa sebarang kebarangkalian melebihi 10 peratus adalah “agak berisiko untuk diperhatikan”.

Baca Lagi | Harapkan Mana-mana PM Berjuang

Baca Lagi | Siapa Yang Akan Menjadi ‘Parastronaut’ Pertama Sejarah?

Perdagangan, Pengangkutan dan Kewangan

Lee juga menunjukkan kelembapan dalam sektor yang melihat ke luar seperti perdagangan, pengangkutan dan kewangan sebagai faktor yang boleh menjejaskan pertumbuhan Singapura tahun depan.

Beliau berkata sektor ini menyumbang bahagian yang lebih besar dalam ekonomi negara berbanding sektor domestik seperti peruncitan dan perkhidmatan makanan dan minuman (F&B).

Bagaimanapun, penganalisis berkata kemelesetan tidak mungkin berlaku sepenuhnya tahun depan memandangkan sektor lain seperti penerbangan dan pelancongan semakin pulih daripada pandemik Covid-19.

Lee dari Maybank berkata sektor lain seperti perkhidmatan F&B dan pembinaan masih berada pada tahap pra-Covid dan berkembang. Sektor-sektor ini akan terus mengalami pemulihan tahun depan kerana ia kurang terjejas oleh angin luar, katanya.

Oleh itu, walaupun kemelesetan berlaku tahun depan, ia akan menjadi “cetek” yang melibatkan “penurunan sedikit sebanyak 2 hingga 3 peratus” dalam pertumbuhan ekonomi tahunan paling banyak.

Kemelesetan tidak akan berlarutan sepanjang tahun atau mengheret aktiviti ekonomi ke tahap di mana ia menguncup dalam tempoh setahun penuh, kata Lee.

Begitu juga, Song berkata bahawa dia menjangka ekonomi akan “tahap” selepas beberapa suku penguncupan dan berkata bahawa kemelesetan penuh akan berlaku hanya jika kejadian tidak dijangka muncul tahun depan untuk memburukkan permintaan, seperti perang lain.

Chua dari Maybank berkata bahawa senario kemelesetan mungkin berlaku jika Rizab Persekutuan AS terus menaikkan kadar faedah secara agresif untuk melawan inflasi dengan mengorbankan aktiviti ekonomi.

Bank Pusat

Bank pusat menaikkan kos meminjam wang untuk melemahkan aktiviti ekonomi secara sengaja dalam usaha untuk memerangi kenaikan harga barang dan perkhidmatan, yang dibiarkan tanpa kawalan, boleh mengakibatkan kematian ekonomi.

“Singapura tidak boleh berpisah sepenuhnya dan kemelesetan AS atau global mungkin akan menenggelamkan ekonomi Singapura ke dalam kemelesetan juga,” kata Chua.

Kesan kepada pekerjaan dan ekonomi

Memandangkan unjuran MTI tahun depan, pakar ekonomi berkata bahawa perbelanjaan pengguna berkemungkinan berkurangan, manakala ketersediaan pekerjaan akan bercampur-campur, dengan pengambilan pekerja berterusan dalam beberapa sektor dan perlahan dalam sektor lain.

Selena Ling, ketua ekonomi dari OCBC bank, berkata bahawa dalam kadar faedah yang meningkat dan persekitaran pertumbuhan yang perlahan, tinjauan perbelanjaan mengikut budi bicara atau tiket besar mungkin dikurangkan apabila perniagaan dan pengguna menjadi lebih berhati-hati.

Lee berkata bahawa akan ada “gambaran bercampur-campur” dari segi pekerjaan. Menyedari bahawa terdapat pemberhentian baru-baru ini dalam syarikat teknologi seperti Shopee atau Meta, dia berkata bahawa mungkin terdapat penurunan dalam pengambilan pekerja untuk sektor teknologi.

Sebaliknya, beliau menjangkakan pengambilan pekerja dalam sektor lain seperti hospitaliti dan F&B akan diteruskan memandangkan mereka masih kekurangan tenaga kerja dan belum pulih daripada wabak itu.

Chua berkata bahawa pasaran kerja Singapura telah “panas” dan mungkin tidak semestinya sihat untuk majikan kerana ia boleh meningkatkan kos gaji dan tekanan inflasi yang menggalakkan.

Gaji yang lebih tinggi meletakkan lebih banyak wang dalam poket pengguna, sekali gus berpotensi memburukkan lagi inflasi. Pada masa yang sama, firma yang membayar gaji yang lebih tinggi mungkin terpaksa menyalurkan kos yang lebih tinggi tersebut kepada pelanggan dalam bentuk harga yang lebih tinggi, yang dikenali sebagai lingkaran harga upah.

“Ekonomi yang perlahan akan membantu mengurangkan tekanan dan mengurangkan kedua-dua tekanan harga dan upah,” kata Chua.

Read Previous

Harapkan Mana-mana PM Berjuang

Read Next

Platform Penstriman Terutamanya Netflix semakin mendapat tempat di Asia Tenggara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.