The Malaysia Post

Wan Saiful, Sanggup Lepas Jawatan Ketua Info Bersatu Selepas Tuduhan Rasuah

Kenyataan Datuk Wan Saiful Wan Jan

Datuk Wan Saiful Wan Jan dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia berkata hari ini beliau telah menawarkan untuk melepaskan jawatan ketua penerangannya dalam parti itu kerana kes mahkamahnya yang sedang berjalan.

Beliau berkata keputusannya selepas dia didakwa meminta dan menerima rasuah adalah selaras dengan prinsip integritinya, dan oleh itu membezakannya daripada apa yang dipanggil “kelompok mahkamah” yang katanya dalam gabungan pemerintah.

“Susulan tindakan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) terhadap saya semalam yang bermotifkan politik, saya memutuskan untuk meminta presiden dan pimpinan parti membuat keputusan mengenai kedudukan saya sebagai ketua penerangan.

“Saya telah memaklumkan kepada presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin dan setiausaha agung berhubung hasrat saya, supaya saya digantikan oleh orang lain dalam parti — terdapat ramai lagi individu berbakat yang layak untuk menjawat jawatan ini.

“Tetapi biarlah keputusan ini dibuat oleh pucuk pimpinan,” kata Wan Saiful pada sidang media di bangunan Parlimen di sini.

Beliau menambah bahawa jawatannya sebagai ketua penerangan adalah jawatan eksekutif, adalah wajar beliau melepaskannya sehingga beliau dapat membuktikan beliau tidak bersalah.

“Jadi tolong jangan bandingkan saya dengan yang lain dari ‘kelompok mahkamah’, kerana mereka menggunakan jawatan eksekutif mereka untuk memenuhi kepentingan diri,” tambahnya.

Baca Lagi | Sukan Paling Popular di Malaysia

Baca Lagi | Pengguna Masih Sukar Memahami bahawa Haiwan adalah Makhluk Berperasaan

Wan Saiful Dakwa Perbicaraan

Semalam, Wan Saiful mendakwa dibicarakan atas dua pertuduhan rasuah di Mahkamah Sesyen di sini, berhubung skim Jana Wibawa kerajaan pada 2022.

Dalam pertuduhan pertama, ahli parlimen Tasik Gelugor berusia 47 tahun itu didakwa meminta jumlah tidak ditentukan daripada seorang Lian Tan Chuan sebagai insentif untuk membantu Nepturis Sdn Bhd mendapatkan kontrak kerajaan bagi projek Central Spine Road bernilai RM232 juta.

Kesalahan ini didakwa dilakukan di Royal Lake Club di sini pada April dua tahun lalu.

Dalam pertuduhan kedua, Wan Saiful didakwa menerima RM6,962,694.54 daripada Nepturis berhubung projek jalan kerajaan yang sama.

Dia didakwa menerima wang itu melalui akaun Bank CIMB syarikatnya WSA Advisory Group Sdn Bhd daripada akaun bank Maybank Islamic Berhad milik Nepturis antara 8 Julai dan 30 September 2022.

Kedua-dua pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Ahli Parlimen penggal pertama itu berdepan hukuman penjara maksimum 20 tahun, denda RM10,000 atau tidak kurang lima kali ganda nilai suapan yang diminta mengikut Seksyen 24(1) Akta SPRM jika sabit kesalahan.

Hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi menetapkan ikat jamin RM400,000 dan memberitahu Wan Saiful bahawa dia perlu menyerahkan pasportnya kepada mahkamah sebelum 22 Mac.

Read Previous

Pengguna Masih Sukar Memahami bahawa Haiwan adalah Makhluk Berperasaan

Read Next

SPRM Tolak Dakwaan Ia Tawar Wan Saiful RM10 juta untuk Membalikkan Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.