The Malaysia Post

Ketua info Umno memberitahu Wan Saiful Bersatu ‘berhenti menabur benih kebencian’

Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan hari ini membidik rakan sejawatannya dalam Bersatu, dengan berkata mereka harus berhenti menyerang Umno dan sebaliknya menumpukan pada persediaan menghadapi pilihan raya negeri Johor akan datang.

Dalam catatan Facebook hari ini, Shahril berkata kenyataan terdahulu oleh Datuk Wan Saiful Wan Jan adalah palsu dan membuktikan Bersatu telah hilang keyakinan terhadap kemampuannya sendiri untuk memenangi pilihan raya Johor, yang menyebabkan ia menggunakan taktik sedemikian.

“Ketua info Bersatu sekali lagi menyerang Umno dengan tuduhan semata-mata untuk pecahkan Umno Ini bukan kenyataan pertama beliau yang menyerang Umno.

“Wan Saiful perlu berhenti menyemai benih kebencian, menjadi agen pemecah belah dan (sebaliknya) menumpukan tenaga ke arah mempromosikan tawaran partinya sempena pilihan raya Johor yang akan diadakan tidak lama lagi,” kata Shahril

Shahril merujuk kepada laporan akhbar harian Melayu Berita Harian hari ini, yang memetik Wan Saiful sebagai berkata bahawa pilihan raya Johor telah dicetuskan oleh pemimpin dalam Umno yang merupakan sebahagian daripada “Kluster Mahkamah”.

Wan Saiful dilaporkan berkata Perdana Menteri Datuk Deri Ismail Sabri Yaakob — yang daripada Umno — harus ingat bahawa Bersatulah yang telah mencalonkan yang terakhir untuk jawatan itu.

Untuk itu, Shahril menjawab Umno dan rakan gabungannya dalam Barisan Nasional telah bermesyuarat pada 17 Ogos tahun lalu dan sebulat suara memutuskan Ismail Sabri sebagai calon tunggalnya untuk menjadi PM.

Shahril memetik laporan berita yang menyatakan perkara yang sama, di samping laporan yang memetik Zahid sebagai berkata beliau tidak berhasrat untuk menjadi perdana menteri.

“Ketua penerangan Bersatu mungkin terlupa Bersatu sendiri mengancam untuk menarik balik sokongan (kepada Umno), termasuk apabila presiden Bersatu (Tan Sri Muhyiddin Yassin) sendiri mengancam untuk ‘menekan butang’ semasa pilihan raya negeri Melaka.

“Dalam kata-kata Tan Sri (Muhyiddin) mereka sendiri, ‘jika saya tekan butang sekarang, kerajaan Johor akan tumbang,” kata Shahril dalam mempertahankan bahawa pilihan raya Johor bukan disebabkan oleh tindakan pemimpin Umno yang ingin keluar daripada masalah. di mahkamah.

Baca Lagi | Ketua info Umno memberitahu Wan Saiful Bersatu ‘berhenti menabur benih kebencian’

Pilihan raya negeri pramatang dicetuskan di Johor dua minggu lalu selepas menteri besar sementara Datuk Seri Hasni Mohammad daripada Umno memohon pembubaran DUN walaupun masih memegang majoriti satu kerusi.

Suruhanjaya Pilihan Raya dijadual bermesyuarat pada 9 Februari untuk memutuskan tarikh penamaan calon dan pengundian bagi Johor.

Read Previous

Umno menyuruh orang bukan Melayu ‘kembali ke pangkuan BN’

Read Next

Majlis perasmian Sukan Musim Sejuk Beijing bermula

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.