The Malaysia Post

Pengguna Masih Sukar Memahami bahawa Haiwan adalah Makhluk Berperasaan

Adakah Haiwan Sentimen?

Banyak kajian saintifik membuktikan fakta bahawa haiwan adalah “berperasaan”, iaitu, mampu merasakan keseronokan, kesakitan dan emosi. Tetapi pengguna masih menghadapi kesukaran melihat mereka dalam cahaya ini, menurut kajian British baru-baru ini.

Para saintis di Universiti Kent menjalankan beberapa eksperimen dengan 2,417 orang untuk mengetahui pandangan mereka tentang perasaan haiwan. Beberapa peserta dalam kajian ini, yang diterbitkan dalam jurnal Cognition, makan daging lebih kurang kerap, sementara yang lain mengecualikan semua produk haiwan daripada kehidupan seharian mereka.

Para penyelidik meminta mereka semua menilai, pada skala 0 hingga 100, sekitar 15 pernyataan tentang sensitiviti dan kebolehan kognitif babi. Mereka ingin menentukan sejauh mana responden percaya bahawa mamalia omnivor ini adalah makhluk sedar, yang mempunyai pandangan mereka sendiri tentang dunia di sekeliling mereka.

Setelah markah diberikan, pasukan penyelidik menjelaskan kepada peserta kajian bahawa kebanyakan maklumat yang mereka berikan kepada mereka tentang babi adalah benar.

Satu pertiga daripada kenyataan itu, bagaimanapun, adalah palsu, kata mereka, tanpa menyatakan yang mana. Para penyelidik meminta para peserta menilai kenyataan ini sekali lagi, untuk melihat sama ada pendapat mereka tentang haiwan ladang ini telah berubah menjadi lebih baik atau lebih teruk.

Baca Lagi | Top 10 YouTuber Paling Diikuti di Malaysia

Baca Lagi | Sukan Paling Popular di Malaysia

Hubungan Samar-samar dengan Makhluk Hidup

Para saintis mendapati bahawa responden dapat mengubah fikiran mereka tentang kebolehan kognitif dan emosi babi, tanpa mengira diet mereka. Tetapi mereka lebih cenderung untuk mempercayai bahawa babi tidak bijak.

“Keputusan ini menyokong idea bahawa orang mempunyai kecenderungan untuk meremehkan kemungkinan haiwan mempunyai minda, ” kata kajian itu.

Dalam erti kata lain, pengguna masih sukar untuk memahami idea bahawa haiwan adalah makhluk hidup seperti mereka.

Fenomena psikologi di sebalik keengganan ini dipanggil disonans kognitif, berteori pada tahun 1950-an oleh ahli psikologi Amerika Leon Festinger.

Ini sering berlaku dalam bentuk ketidakselesaan psikologi yang timbul apabila kepercayaan tidak serasi dengan tingkah laku, termasuk apabila ia berkaitan dengan apa yang kita makan.

Sebagai contoh, majoriti besar orang yang mengambil atau telah mengambil daging berbuat demikian di luar konvensyen sosial atau kerana mereka menyukai rasanya, tanpa mengambil kira penderitaan yang ditimbulkan oleh pilihan ini kepada haiwan yang berakhir di dalam pinggan mereka.

Fenomena disonans kognitif ini juga menjelaskan mengapa orang menganggap anjing sebagai haiwan yang hidup dengan lebih mudah daripada babi, seperti yang dinyatakan oleh penyelidik Universiti Kent.

“Peserta lebih pasti bahawa bukti yang menunjukkan anjing mempunyai fikiran adalah benar daripada bukti yang menunjukkan babi mempunyai fikiran,” mereka menyatakan dalam kajian itu. Paradoks yang menunjukkan betapa tidak jelasnya hubungan manusia dengan haiwan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Sukan Paling Popular di Malaysia

Read Next

Wan Saiful, Sanggup Lepas Jawatan Ketua Info Bersatu Selepas Tuduhan Rasuah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.