The Malaysia Post

Pilihan servis penstriman muzik yang mana lebih bagus?

Perkara yang baik apabila terkurung di rumah sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) disebabkan oleh novel koronavirus ini ialah anda dapat memainkan muzik semasa anda menyiapkan kerja di rumah. Anda boleh mendengar pelbagai jenis muzik melalui servis penstriman yang ada.

Sekarang ini, pelbagai pilihan yang boleh didapati ditawarkan oleh servis penstriman muzik di dalam talian. Kebanyakannya menawarkan penstriman muzik berbayar yang anda perlu langgan setiap sebulan atau setahun. Tetapi, terdapat juga platform penstriman yang boleh diakses dan didengar tanpa anda perlu membayar sesen pun. Cumanya, ia mungkin datang sekali dengan iklan yang muncul ketika anda sedang leka mendengar muzik kegemaran anda.

Ini adalah pecahan untuk pilihan penstriman muzik utama yang mungkin anda gemari.

1. Youtube Music

Perkhidmatan penstriman muzik Youtube adalah perkhidmatan yang dilanggan. Di sini, terdapat jutaan lagu yang boleh distrim dalam katalog lagu dari artis rasmi. Apa yang menarik ialah Youtube Music menawarkan penstriman muzik dari peminat dan yang disadur. Ini adalah kerana audio dari kesemua video yang dimuatnaik ke Youtube boleh distrim juga pada Youtube Music. Maksudnya, album yang tidak ditemui di Spotify atau Apple Music atau cover lagu terkini boleh dapat didengari oleh pendengar.

Dari segi kualiti audio, boleh distrim pada tiga tetapan kualiti yang lebih rendah dari Spotify dan Deezer. Kualiti audio Youtube tidak konsisten dan tidak begitu hebat berbanding yang lain.

2. Spotify

Spotify adalah perkhidmatan penstriman muzik popular yang membolehkan anda merasai muzik hi-fi melalui antara muka yang mesra pengguna dan ciri-ciri tambahan. Perkhidmatan ini tersedia untuk pelbagai platform termasuk Xbox dan PlayStation. Selain itu, ia sentiasa dikemas kini dan bebas untuk digunakan, tetapi cirinya lebih baik di dalam versi Pro.

Apa yang menarik, setiap minggu ia melancarkan senarai main selama dua jam bernama ‘Weekly’, yang mengesyorkan trek yang luar biasa. Anda boleh mencari trek muzik dan menemui senarai main yang sedia untuk setiap mood dan semuanya di dalam audio berkualiti tinggi.

Kebanyakan ciri yang mengagumkan (kecuali ‘Shuffle Play’) adalah berbayar. Versi percuma tidak mempunyai pengalaman muzik berkualiti tinggi dan tidak mempunyai lompatan tanpa had dan muzik luar talian juga. Spotify tidak terdapat di negara-negara tertentu seperti China dan India.

3. Google Play Music

Google Play Music boleh mengakses perpustakaan muzik pada bila-bila masa, melalui mana-mana peranti, dengan atau tanpa sambungan internet. Ia juga percuma, tetapi ada iklan. Anda boleh memuatnaik sehingga 50 ribu lagu. Anda juga boleh mendengar stesen radio terpilih, yang bermain tanpa henti sesuai dengan mood dan situasi anda. Tambahan pula, anda boleh membuat dan menyimpan senarai main. Pelan tanpa had menawarkan beberapa ciri seperti streaming muzik tanpa iklan dan memuat turun trek muzik untuk mengaksesnya di luar talian.

4. SoundCloud

SoundCloud adalah salah satu platform muzik yang paling pelbagai dan berkembang. Ia terkenal dengan artis baru muncul dan trek muzik indie. SoundCloud adalah percuma seperti beberapa perkhidmatan lain dalam senarai ini dan boleh didapati di Android, iOS, Sonos, Xbox One, dan web.

Anda boleh mendengar trek baru dan popular, membuat dan menyimpan senarai main, dan berkongsi semuanya dengan rakan dan keluarga anda. Anda juga boleh menjual lagu anda dan mengumpul maklum balas dari komuniti pencinta muzik di situ.

SoundCloud juga menawarkan pelan ‘Go’, yang membolehkan anda memuat turun trek muzik dan mendengarnya di luar talian, seperti beberapa perkhidmatan lain. Versi premium untuk artis termasuk had muat naik yang lebih tinggi, statistik yang mantap, dan alat kawalan yang lebih baik.

5. Apple music

Apple Music adalah aplikasi penstriman muzik kegemaran di kalangan peminat Apple. Ia menawarkan katalog berjumlah 45 juta lagu dan berfungsi dengan aplikasi iTunes. Tidak seperti perkhidmatan muzik di atas, ia tidak menawarkan pelan percuma, tetapi anda boleh mencuba pilihan percubaan dari semasa ke semasa.

Apple Music juga menampilkan siaran muzik terkini, membuat senarai main yang unik setiap hari dan membolehkan anda membuat senarai main anda, profil, dan mengikuti orang lain untuk berkongsi muzik. Anda juga boleh memuat turun trek muzik dari Apple Music dan mengaksesnya di luar talian pada peranti anda.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kehidupan ikan yu paus boleh menjangkau sehingga abad tahun

Read Next

Lelaki dan individu obes lebih senang diserang virus COVID-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.