The Malaysia Post

Sultan Johor mengucapkan terima kasih kepada penyanyi Gin Lee, pelakon Ronnie Chieng

Raja Johor Sultan Ibrahim Iskandar penuh pujian atas dua bakat penduduk tempatan yang terkenal kerana meletakkan negeri selatan Malaysia di peta dunia.

Sultan Ibrahim mengucapkan tahniah kepada penyanyi-penulis lagu Hong Kong yang berusia 34 tahun, Gin Lee dan pelawak dan pelakon yang berpangkalan di AS berusia 35 tahun, Ronnie Chieng, atas pencapaian mereka yang luar biasa di pentas global.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka kerana membawa kejayaan di Johor dengan cara mereka sendiri dan berharap mereka terus berjaya.

“Saya percaya Johor mempunyai banyak bakat yang belum dapat dijumpai dan dipupuk. Biarkan mereka menjadi contoh dan inspirasi dari apa yang dapat dicapai Johor, dan juga memacu seni dan hiburan tempatan kita sendiri ke tahap yang lebih tinggi, ”kata Sultan Ibrahim di laman Facebook rasminya.

Lee memulakan kariernya ketika memenangi pertandingan menulis lagu Muzik Universal Malaysia pada usia 18 tahun dan mengeluarkan album Mandarin sulung SATU & HANYA pada 29 Disember 2009.

Dia kemudian pindah ke Hong Kong untuk menjadi penyanyi Cantopop dan telah memenangi beberapa anugerah sejak itu, termasuk Penyanyi Wanita Terbaik di Anugerah Muzik Cina AIM 2020.

Dia baru-baru ini naik panggung dengan salah satu dari Empat Raja Langit Hong Kong, Jacky Cheung di pertandingan Miss Hong Kong 2021, menyanyikan duet mereka Let the Street Lights Rest When the Sun Rises.

Chieng melonjak ke kemasyhuran sinematik ketika dia dilakonkan dalam Crazy Rich Asians bersama rakan-rakan rakyat Malaysia Tan Sri Michelle Yeoh dan Henry Golding.

Dia akan tampil di Marvel’s Shang Chi dan Legend of the Ten Rings, yang diharapkan akan dirilis di pawagam 7 Oktober.

Baca Lagi | Siri Netflix popular mencetuskan perdebatan baru mengenai pengambilan tentera S.Korea

Chieng memulakan kariernya sebagai pelawak terkenal semasa di universiti, di mana dia tampil bersama Trevor Noah, yang kini menjadi tuan rumah The Daily Show. Dia kemudian menjadi wartawan kanan dalam program satira berita.

Chieng baru-baru ini menunjukkan bahawa dia tidak melupakan akarnya, kerana semasa video promosi untuk Shang Chi, dia memamerkan pasport Malaysia dan fasih berbahasa Melayu dengan mengatakan “Johor Baru kampung saya. Saya anak Malaysia ”.

Read Previous

UAE memulakan eksperimen pertama untuk menghasilkan terapi sel imun tempatan

Read Next

Dr M: Pejuang ingin memastikan kerajaan bertanggungjawab

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.