The Malaysia Post

Siri Netflix popular mencetuskan perdebatan baru mengenai pengambilan tentera S.Korea

Deserter Pursuit

Credits: blogspot

Siri Netflix yang popular adalah perdebatan di Korea Selatan mengenai ketenteraan besar-besaran di negara ini, sejarah skandal penyalahgunaannya, dan wajib wajib yang memenuhi barisannya dengan lelaki muda.

D.P., kependekan dari Deserter Pursuit, telah menjadi antara rancangan Netflix teratas di Korea Selatan sejak tayangan perdana pada akhir Ogos.

Siri ini mengikuti polis ketenteraan yang ditugaskan untuk menangkap orang-orang gurun, memberi penerangan mengenai kehidupan seharian bagi banyak tentera, termasuk penderaan mental dan fizikal dari tentera lain.

Pengarah Han Jun-hee mengatakan bahawa dia berusaha untuk menceritakan kisah kemanusiaan tentang bagaimana sistem ini menjadikan para pengganggu menjadi mangsa dan penjenayah, serta jumlah korban yang terpaksa melakukan pemburuan.

“‘ D.P. adalah kisah mengesan deserter, tetapi pada masa yang sama, ini adalah kisah paradoks untuk mencari anak lelaki, saudara lelaki atau kekasih yang malang, “kata Han kepada Reuters dalam e-mel.

Ditanya mengenai populariti pertunjukan itu, jurucakap kementerian pertahanan mengatakan bahawa persekitaran ketenteraan telah berubah dan kementerian telah berusaha untuk menghentikan penyalahgunaan dan perlakuan kasar.

Minggu lalu pihak tentera mengumumkan bahawa sebelum siri itu keluar, mereka telah merancang untuk menghilangkan sistem agar tentera berpangkat dan mengesan rakan-rakan AWOL. Perubahan itu akan berlaku pada bulan Julai 2022.

Korea Selatan mempertahankan tentera bertugas aktif sebanyak 550,000, dengan 2,7 juta tentera dalam simpanan, di tengah ketegangan puluhan tahun dengan Korea Utara. Semua lelaki mesti berkhidmat hingga 21 bulan, bergantung pada cabang tentera.

Undang-undang jenayah ketenteraan Korea Selatan menjatuhkan hukuman penjara sehingga 10 tahun.

Kementerian Pertahanan mengatakan penyalahgunaan dan penolakan di kalangan anggota tentera menurun, sebahagian besarnya disebabkan oleh keputusan tahun 2019 untuk membenarkan askar yang terdaftar menggunakan telefon bimbit di berek mereka.

Kementerian enggan mengesahkan jumlah pelarian yang sebenarnya, tetapi media Korea Selatan melaporkan bahawa 55 kes dilaporkan tahun lalu, turun dari 78 pada tahun 2019. Kematian tentera akibat bunuh diri juga menurun dari 27 menjadi 15 pada tempoh yang sama.

Read Previous

CM Sabah berharap PM Ismail Sabri meneruskan rundingan mengenai MA63

Read Next

UAE memulakan eksperimen pertama untuk menghasilkan terapi sel imun tempatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here