The Malaysia Post

Token Kripto Solana Kehilangan Kebanyakan Nilainya pada 2022

FTX Runtuh Berat

Harga Solana, token mata wang kripto yang telah dipuji oleh pengasas FTX Sam Bankman-Fried, jatuh 10.36% pada hari Rabu, dan turun 94.2% setakat ini pada 2022.

Kejatuhan FTX telah melanda seluruh industri, menyebabkan kecairan di firma-firma dengan pendedahan kepada apa yang pernah menjadi salah satu bursa kripto terbesar di dunia.

Solana, atau SOL, ialah token di sebalik rantaian Solana yang baru bermula, yang menyokong kontrak pintar, termasuk token tidak boleh fungi, dan telah muncul sebagai saingan kepada rantaian ethereum.

Bankman-Fried, yang dijangka membuat pengakuan minggu depan terhadap tuduhan jenayah dia menipu pelabur dan merompak berbilion dolar dalam dana pelanggan di FTX, sering memuji Solana. FTX dan Alameda, firma perdagangan Bankman-Fried, memegang token Solana pada kunci kira-kira mereka.

Bankman-Fried telah menjadi Drag

Walaupun Solana tidak mempunyai hubungan langsung dengan FTX, dan mempunyai pendedahan terhad kepada pertukaran yang gagal, kaitannya dengan Bankman-Fried telah menjadi hambatan.

Baca Lagi | Sidang Kemuncak G20: Ikatan Tinggi Teluk dan Indonesia

Baca Lagi | Pendapat: Adakah Pelindung Skrin Diperlukan?

“Masalah umum dengan kripto ialah kekurangan nilai intrinsik bermakna nilai adalah berdasarkan keyakinan dan utiliti yang dirasakan. Jika mereka menderita berkaitan dengan token tertentu, maka ia menderita,” kata Steve Sosnick, ketua strategi di Interactive Brokers.

Seorang Wakil untuk Solana Tidak Tersedia Serta-merta untuk Mengulas

SOL telah menurun 51.14% sejak kegemparan di sekitar FTX mula berlaku pada 2 November. Dalam tempoh yang sama, eter telah jatuh kira-kira 21.3% dan bitcoin 17.6%.

Harga Serum, atau SRM, token untuk pertukaran terdesentralisasi dengan nama yang sama yang dicipta oleh Bankman-Fried pada rantaian Solana, turun 80.5% sejak 2 November, berdagang pada hanya lebih 14 sen, menurut coinmarketcap.com.

Jumlah permodalan pasaran pasaran mata wang kripto kini berjumlah $798.4 bilion, menurut laman web itu, turun daripada puncak lebih $3 trilion pada November 2021.

Read Previous

Pendapat: Adakah Pelindung Skrin Diperlukan?

Read Next

Tanda Zodiak Teratas pada 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.