The Malaysia Post

Enam remaja Australia di Singapura untuk kem bola jaring elit ditahan kerana didakwa mencuri kedai di Orchard Road

Enam remaja ditahan pada Ahad

Enam remaja ditahan pada Ahad (13 Nov) selepas didakwa mencuri kedai di Galeri Mandarin di Orchard Road.

Dalam satu kenyataan pada Rabu, polis berkata mereka dimaklumkan mengenai kes kecurian di 333A Orchard Road pada 4.04 petang Ahad dan menahan enam remaja berusia 14 hingga 16 tahun berhubung kes itu.

Siasatan sedang dijalankan, tambah polis

Enam remaja itu dilaporkan adalah pelajar Tahun 10 dari Bacchus Marsh Grammar Australia, sebuah sekolah swasta elit berhampiran Melbourne.

Mereka adalah antara kumpulan 18 pelajar perempuan di Singapura untuk pertandingan bola jaring serantau, menurut beberapa media Australia.

Keenam-enam mereka dituduh mencuri kedai dari kedai kasut Victoria’s Secret dan Crocs, dan “di belakang bar selama 10 jam” selepas mereka ditangkap, lapor outlet 9News Australia.

Baca Lagi | In Putrajaya, race to unseat ‘ketua kampung’ Ku Nan begins anew

Baca Lagi | Politik Melayu-Islam dan PRU15 ― Muhamad Nadzri Mohamed Noor

Galeri Mandarin di Orchard Road

Daily Mail Australia melaporkan bahawa rakaman kamera litar tertutup (CCTV) telah menangkap remaja itu “menyembunyikan seluar dalam mahal” sebelum meninggalkan kedai Victoria’s Secret tanpa membayar pada hari Ahad.

Galeri Mandarin enggan mengulas lanjut mengenai kejadian itu ketika dihubungi TODAY, dengan menyatakan bahawa penyewa mereka telah mengendalikan perkara itu “secukupnya”.

Pengetua Tatabahasa Bacchus Marsh Andrew Neal berkata dalam satu kenyataan pada hari Selasa bahawa “sekumpulan kecil pelajar telah mendapati diri mereka terlibat dalam insiden di Orchard Road”.

“Polis telah tegas, adil dan teliti dan pihak sekolah menghargai profesionalisme mereka,” kata Encik Neal.

Tambahnya, beliau berharap siasatan polis akan dimuktamadkan selewat-lewatnya minggu ini dan pelajar terbabit kini berada di bawah jagaan terus kakitangan sekolah.

The Herald Sun berkata bahawa gadis-gadis itu adalah sebahagian daripada program Kem Sukan Bola Jaring Elit sekolah itu, yang telah berjalan di Singapura selama 11 tahun.

Program Singapura bermula pada 12 Nov dan pelajar sekolah itu dijadualkan pulang ke Melbourne pada 20 Nov.

Lawatan mereka ditetapkan untuk memasukkan “beberapa perlawanan persahabatan dengan pasukan Sekolah Sukan Singapura”, lapor Daily Mail.

Menurut memo di laman web sekolah, program itu menggabungkan latihan luar negara dan pengalaman perjalanan untuk atletnya, dan menelan belanja kira-kira A$3,300 (RM10, 109) bagi setiap pelajar.

Kos termasuk penerbangan, makan, penginapan dan pengangkutan semasa di Singapura, serta aktiviti siang atau malam termasuk lawatan ke Singapore Flyer, Universal Studios dan Zoo Singapura.

Suruhanjaya Tinggi Australia di Singapura dan Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan daripada TODAY, jurucakap Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan berkata bahawa pegawai dari Suruhanjaya Tinggi Australia di Singapura dan Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan menyediakan bantuan konsular kepada sebilangan kecil pelajar sekolah di Singapura.

“Disebabkan kewajipan privasi kami, kami tidak dapat memberikan ulasan lanjut,” tambah jurucakap itu.

HARI INI telah menghubungi Sekolah Sukan Singapura untuk mendapatkan ulasan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Politik Melayu-Islam dan PRU15 ― Muhamad Nadzri Mohamed Noor

Read Next

Selangor nafi Terengganu raih Piala Malaysia harap kemenangan pertama 3-1

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.