The Malaysia Post

In Putrajaya, race to unseat ‘ketua kampung’ Ku Nan begins anew

Pilihan Raya Umum ke-15

Untuk merasai suasana karnival dalam kempen pilihan raya umum ke-15 (PRU15), cuma perlu memandu ke ibu kota pentadbiran persekutuan Putrajaya seluas 49 km persegi.

Barisan Nasional

Sejak Hari Penamaan Calon, bendera Barisan Nasional (BN) berwarna biru diraja telah menghiasi jalan raya di kawasan kejiranan utama di sini, beberapa hanya satu kaki dari satu sama lain. Ke mana-mana sahaja anda pergi, anda tidak boleh lari daripada papan iklan yang memaparkan wajah yang biasa dan menyeringai penyandangnya Ahli Parlimen Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, juga dikenali sebagai Ku Nan.

Pilihanraya tanpa Media Sosial

Seolah-olah kempen pilihan raya BN di sini terperangkap 10 tahun dahulu, apabila tiada media sosial, tiada mesej teks WhatsApp berantai, tiada klip TikTok.

Kemudian sekali lagi, Ku Nan telah mendominasi kerusi itu sejak pertama kali muncul sebagai kerusi persekutuan pada pilihan raya umum 2004. Sebelum 2018, beliau hanya akan berhadapan dengan seorang calon Pembangkang — hampir kesemuanya dipayung terjun dari tempat lain, menyebabkan beliau memberi amaran kepada pengundi Putrajaya terhadap calon “mi segera”.

“Tolak calon-calon ‘mee segera’ ini yang tiba-tiba muncul semasa pilihan raya, sedangkan selama ini semasa senang dan susah mereka tidak pernah bertanya khabar kami, apa lagi hulurkan sebarang bantuan,” tulisnya di Facebook pada Oktober, menggesa pengundi untuk meluahkan perasaan mereka pada undi.

Tanya kebanyakan pengundi Putrajaya dan mereka akan sedar bagaimana Ku Nan menghulurkan bantuannya, dan pasukannya telah memanfaatkan niat baik ini dengan melabelnya sebagai “ketua kampung” Putrajaya.

Semasa penutupan Covid-19, pasukannya telah menghantar keperluan makanan beras, minyak masak dan lain-lain kepada pengundi, atau kotak ikan mentah. Setiap tahun, pengundi akan menerima jemputan ke acara di mana mereka akan menyampaikan hadiah hari jadi daripada “kain samping” hingga dompet. Sepanjang Ramadan, beliau akan menaja kurma dan juadah berbuka puasa setiap hari di medan selera Presint 8.

Begitu ramai isi rumah yang menerima guni beras dan tin biskut dengan muka Ku Nan sehinggakan menyebut tin biskut akan menimbulkan sambutan daripada penduduk tempatan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, majoritinya telah merosot daripada 5,541 undi pada 2013 kepada 3,372 pada 2018. Begitu juga, undi popularnya juga jatuh daripada 63 peratus pada 2013 kepada 45 peratus pada 2018 — jauh berbanding 80 peratus pada 2004. .

Ku Nan

Jadi, pada tahun ini, kempen Ku Nan telah bermula awal, berikutan keadaan reda apabila dia telah didakwa dan akhirnya didapati bersalah menerima rasuah RM2 juta pada 2020, yang telah dibatalkan tahun lepas.

Hari Pencalonan

Pada minggu-minggu menjelang Hari Penamaan Calon, beliau mengadakan beberapa acara berorientasikan belia di kawasan kejiranan yang berbeza di Putrajaya, dengan trak makanan percuma, persembahan pancaragam dan cabutan bertuah menjanjikan moped Yamaha sebagai hadiah utama.

Malay Mail

Malay Mail telah melawat satu acara seumpama itu di kompleks futsal di Presint 18 pada 29 Oktober, di mana ratusan hadir beramai-ramai, menyebabkan trafik berundur di Jalan P18 berikutan banyak kereta yang diletakkan di tepi jalan.

Semasa acara itu, cabutan bertuah menjanjikan lima moped Y15ZR, lima telefon permainan Xiaomi Black Shark, 100 unit telefon bimbit Samsung A04s, 100 unit tablet Samsung, 10 unit kerusi permainan Tomaz, dan 22 unit topi keledar motosikal KYT. Dengan anggaran konservatif, ini akan meletakkan jumlah harga runcit hadiah sekurang-kurangnya bernilai RM182,000 hanya untuk satu acara itu.

Dia didakwa menawarkan tuntutan perjalanan RM300 bagi mereka yang pulang ke Putrajaya untuk membuang undi, yang dinafikannya.

Baca Lagi | Tiket pra-jualan untuk lawatan Blackpink di KL habis dijual walaupun terdapat aduan mengenai harga yang terlalu tinggi

Baca Lagi | Platform digital yang dipilih susun pertama di Malaysia untuk sneakerheads untuk membeli dan menjual kasut berharga

Ini datang lima pencabar baharu

Seterusnya menyertai BN memasang bendera mereka ialah Perikatan Nasional (PN) biru tua, yang calonnya — menteri pendidikan sementara Datuk Mohd Radzi Md Jidin — menjanjikan “Era Baharu” atau era baharu dalam usahanya untuk menggantikan Ku Nan, dan meminta pengundi untuk “bersama mencipta sejarah” atau mencipta sejarah bersama.

Sebelum pemilihan 2018, Radzi adalah pensyarah di Tasmania, Australia, sebelum kembali mencabar panglima perang Umno Tan Sri Annuar Musa di kampung halamannya di Ketereh. Beliau telah menerima kekalahan besar oleh Annuar dan calon PAS Wan Ismail Wan Jusoh, hanya memperoleh 10 peratus undi popular.

Sejak beliau dipilih sebagai timbalan menteri hal ehwal ekonomi di bawah pentadbiran Pakatan Harapan ketika itu, beliau telah menjadikan Putrajaya sebagai rumahnya di kawasan kejiranan Presint 10 yang mewah di mana ramai penjawat awam terkemuka tinggal.

Pada hujung minggu yang sama ketika Ku Nan memberikan moped, Radzi bertemu pelajar di Presint 11 dan Presint 16 — kadang-kadang dengan slogan tanda dagangannya “Tiada apa-apa yang mengalahkan kerja keras” pada baju-Tnya — dan mengambil kesempatan untuk mendengar ibu bapa menyatakan perasaan mereka. grouses.

Pada tahun lalu, Radzi juga telah mengambil sehelai daun daripada buku permainan Ku Nan, memberikan hadiah dan wang saku semasa acara seperti sambutan Aidilfitri.

Sebagai calon PN, beliau juga banyak bergantung kepada rangkaian akar umbi dalam kalangan jawatankuasa masjid di Putrajaya — ramai daripada mereka ahli kumpulan longgar bernama Geng Surau Putrajaya yang mesra dengan parti Islam PAS dan timbalan presidennya Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man yang kerap mengimamkan solat di surau dan masjid gabungannya. Radzi akan kerap membuat penampilan di rumah ibadat ini.

“Sudah tentu dia akan mengatakan bahawa dia telah melakukannya,” katanya kepada pemberita minggu lalu sebagai menjawab dakwaan pasukan Ku Nan bahawa kebanyakan cadangannya dalam manifestonya telah dicadangkan oleh BN sebelum ini.

“Pada peringkat ini, dia sepatutnya sudah berhenti memberikan cadangan, dia sepatutnya melaksanakannya. Tetapi dia masih terperangkap dengan konteks lama, perkara dan cerita tentang perkara yang sudah ada dan dia telah lakukan. Saya mahu menawarkan sesuatu yang baharu.”
Berbanding PN, Pakatan Harapan (PH) hanya akan memasang bendera dan papan iklannya kira-kira tiga hari selepas Hari Penamaan Calon, dengan bendera merahnya dikecilkan oleh kedua-dua gabungan kerajaan itu.

Sepana dilemparkan ke dalam kerja-kerja kempennya awal-awal lagi selepas kepimpinan negara pakatan mencalonkan pakar neurobiologi Noraishah Mydin Abd Aziz — yang baru menyertai PKR sebulan sebelum — untuk bertanding di kerusi yang sebelum ini telah dicalonkan oleh Parti Amanah Negara dan aktivis akar umbinya Aktivis Sejahtera diketuai Ketua Pemuda FT PH dan FT Amanah, Asmaaliff Abdul Adam.

Kecacatan Noraishah yang menyaksikan dia menggunakan kerusi roda turut mengejutkan akar umbi. Namun, PH Putrajaya telah menyokongnya dengan penambahan tenaga kerja bekas pensyarah bekas pelajar dan aktivis belia itu.
“Saya tidak faham kenapa setiap wartawan bertanya sama ada saya terharu untuk menentang Ku Nan dan Radzi Jidin. Jawapannya tidak,” katanya minggu lalu.

“Ku Nan dan Radzi Jidin tidak boleh dan tidak menjaga rakyat Malaysia dengan cara yang sepatutnya. Mereka tidak mempunyai kapasiti mahupun keinginan.”

Gerakan Tanah Air

Gabungan besar keempat, Gerakan Tanah Air (GTA), meletakkan sebagai calonnya bekas penjawat awam Datuk Mohd Rosli Ramli yang merupakan timbalan presiden parti Islam Berjasa.

Pencalonannya mengejutkan memandangkan komponen utama GTA Parti Pejuang Tanahair lebih dikenali di Putrajaya. Lagipun, Putrajaya adalah cetusan idea Pengerusi GTA dan Pejuang Tun Dr Mahathir Mohamad, yang sentiasa menjadikan pejabat Yayasan Kepimpinan Perdana di Presint 8 sebagai asas politiknya. Pejuang juga telah memindahkan ibu pejabatnya ke IOI Resort City di luar sempadan Putrajaya.

Kehadiran Berjasa di Putrajaya masih di peringkat awal, dengan kedua-dua parti dan Rosli hanya merasakan kehadiran mereka pada awal Oktober tahun ini — ia akan mendapat manfaat daripada GTA bertanding di bawah bendera putih Pejuang dan menggunakan legasi Dr Mahathir di Putrajaya.

“Kami mahu menjadikan Putrajaya hebat semula,” kata Rosli di media sosialnya minggu ini. “Ya, kami sudah maju. Tetapi kami telah terperangkap pada tahap ini selama bertahun-tahun … Kami mahu mengembalikan taring Putrajaya, dikagumi oleh musuh dan dihormati oleh dunia.”

Sebagai strategi untuk meningkatkan profilnya, Rosli minggu lepas telah mencabar lawannya untuk berdebat — tetapi hanya menjemput dua lelaki itu Ku Nan dan Radzi sambil tidak mengendahkan Noraishah. Kedua-duanya tidak mengendahkan pelawaannya.

Ikatan Muslimin Malaysia

Rosli adalah sebahagian daripada wajah profesional parti itu, tetapi beliau masih dikaitkan dengan kumpulan Islam garis keras Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) yang menjadikan Berjasa sebagai barisan politiknya.
Beliau baru sahaja meletak jawatan sebagai pengerusi Studio Kembara Sdn Bhd yang menghasilkan filem blockbuster Mat Kilau, bersama bekas ketua Isma Abd Rahman Mat Dali. Beliau juga telah menyokong pelobi Islam Aminuddin Yahaya yang pernah mengetuai gabungan Isma dan Ummah, dan kini bertanding di Temerloh.

Selebihnya pesaing ialah aktivis pengguna Samsudin Mohamad Fauzi dan peguam Lim Fice Bee — yang kedua-duanya dibisukan kempennya.

Bas boleh menjadi jawapan kepada masalah kereta

Putrajaya diasaskan sebagai wilayah persekutuan pada 2001, dan dalam tempoh dua dekad sejak itu, reputasinya sebagai bandar pintar dan terancang telah merosot kerana infrastrukturnya telah diabaikan sejak pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi, dan semasa tempoh Ku Nan sebagai persekutuan. menteri wilayah.

Pada asalnya dirancang untuk diservis terutamanya melalui pengangkutan awam, kegagalan dalam pelaksanaan menyaksikan hampir semua penduduk tempatan bergantung sepenuhnya kepada kereta dan motosikal mereka untuk bergerak. Ini telah memberi kesan yang paling teruk kepada pelawat, kerana mereka memasuki bandar untuk menyelesaikan perniagaan dan transaksi mereka dengan agensi kerajaan hanya untuk mencari masalah mencari tempat letak kereta.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, adalah perkara biasa untuk menemui kereta yang diletakkan di jalan-jalan utama di hadapan Hospital Putrajaya atau kompleks kerajaan di Presint 1 hingga 3. Penyelesaian kepada masalah ini seolah-olah hanya menurap padang hijau untuk lebih banyak tempat letak kereta.
Dengan perkhidmatan rangkaian bas tempatan Nadi Putra semakin merosot sejak penswastaannya pada 2018, begitu juga hab pengangkutan Putrajaya Sentral yang kini menjadi ciri lamanya di tengah-tengah pembinaan laluan Putrajaya MRT.

Rosli adalah orang pertama yang memasukkan perjalanan bas sebagai sebahagian daripada kempennya mengulangi manteranya — tetapi kini untuk “menjadikan Nadi Putra hebat semula” — sambil menggesa pengangkutan awam di sini dinaik taraf.

Bagaimanapun, tiada satu pun manifesto lima perkaranya berikrar untuk menangani pengangkutan awam. Sebaliknya, dia telah mencadangkan lebih banyak tempat letak kereta bertingkat dan lampu isyarat bantuan kecerdasan buatan.

Noraishah juga cuba menaiki bas keesokan harinya, tetapi dia dihalang oleh fakta bahawa tiada bas yang boleh diakses oleh pengguna kerusi roda. Dia berkata dia menunggu satu jam lima belas minit hanya untuk bas Nadi Putra di Presint 2 — salah satu kawasan kerajaan paling sibuk di sini — hanya untuk diberitahu bahawa bas yang mempunyai akses kerusi roda rosak.

Nadi Putra kepada Perkhidmatan Awam

Di bawah titik manifestonya untuk mengukuhkan infrastruktur awam, Noraishah mencadangkan kajian kebolehlaksanaan untuk mengembalikan Nadi Putra kepada perkhidmatan awam, atau untuk membiayai operasinya supaya lebih cekap supaya penduduk tempatan tidak bergantung kepada kenderaan peribadi.

Beliau juga mencadangkan peningkatan ke arah sistem maklumat pengangkutan awam, dan kerjasama dengan penyedia mobiliti seperti Kumpool, Beam dan Tryke untuk memastikan perjalanan dalam Putrajaya hanya mengambil masa maksimum 15 minit.
Begitu juga, Radzi turut berjanji untuk menaik taraf sistem bas tempatan dengan kekerapan yang lebih tinggi dan keselesaan yang lebih baik, sementara pada masa yang sama membina lebih banyak tempat letak kereta bertingkat dan kompleks park-and-ride.

Ku Nan tidak memasukkan sebarang naik taraf pengangkutan awam dalam manifestonya, selain menjanjikan sistem kad Nadi Putrapay supaya pelajar boleh menggunakan bas secara percuma.

Kempen dengan senjata api dibiarkan menjelang penghujungnya, dengan pengerusi PH Datuk Seri Anwar Ibrahim dan timbalan presiden PKR Rafizi Ramli dijangka akan bertanding untuk Noraishah di Desa Pinggiran Putra malam ini, manakala Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dari PN juga dijangka berucap di Presint balai raya 8 pada masa yang sama.

Kedua-dua BN dan PN juga telah menghantar bahan kempen ke rumah pengundi, dengan Radzi mencetak manifestonya manakala Ku Nan membentangkan kad laporannya.

Suruhanjaya Pilihan Raya merekodkan seramai 41,426 pemilih berdaftar di Putrajaya untuk PRU15, lebih dua kali ganda berbanding 27,306 pada 2018. Hampir tiga daripada 10 adalah berumur antara 30 dan 39 tahun.

Read Previous

Platform digital yang dipilih susun pertama di Malaysia untuk sneakerheads untuk membeli dan menjual kasut berharga

Read Next

Politik Melayu-Islam dan PRU15 ― Muhamad Nadzri Mohamed Noor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.