The Malaysia Post

Perikatan Nasional tidak mengambil berat isu diskriminasi wanita Malaysia

Dua bekas timbalan menteri hari ini bertanya kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun, apa peranan yang dimainkannya untuk membantu wanita Malaysia yang menghadapi diskriminasi gender berdasarkan undang-undang kewarganegaraan yang ada di negara ini.

Dalam kenyataan bersama itu, Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh dan Ahli Parlimen Sepanggar, Datuk Mohd Azis Jamman mencadangkan bahawa pentadbiran Perikatan Nasional tidak mengambil berat kerana didakwa gagal menegakkan isu yang berkaitan dengan institusi keluarga.

Kedua-dua anggota Parlimen Pembangkang itu merujuk kepada tuntutan mahkamah yang diajukan oleh Family Frontiers dan enam ibu Malaysia untuk mencabar peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan yang mendiskriminasi wanita Malaysia dalam undang-undang kewarganegaraan.

(Di bawah peruntukan perlembagaan tersebut, bapa Malaysia dapat mewarisi kewarganegaraan Malaysia mereka kepada anak-anak mereka yang lahir di luar negara, yang akan mengakibatkan anak-anak itu secara automatik menjadi warganegara Malaysia. Undang-undang yang sama bagaimanapun tidak memberikan perlakuan yang sama kepada ibu Malaysia dengan pasangan asing dan dengan anak yang dilahirkan di luar negara, dengan ibu-ibu yang harus memohon kewarganegaraan Malaysia untuk anak-anak ini tanpa jaminan untuk disetujui dan dengan bertahun-tahun menunggu respons dengan kemungkinan penolakan berulang. Ini walaupun Artikel 8 (2) Perlembagaan Persekutuan tidak membenarkan diskriminasi gender terhadap rakyat Malaysia.)

Baca Lagi |  Pemerintah perpaduan Myanmar memberitahu Asean tidak ada perbincangan sehingga tahanan dibebaskan

Kedua anggota parlemen tersebut juga menyebut bagaimana pemerintah PNl dalam gugatan tersebut dilaporkan berpendapat bahwa gugatan itu skandal, sembrono dan menjengkelkan ketika meminta agar kes pengadilan diselesaikan.

“Kami mengharapkan sebagai pemerintah yang prihatin, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan segera maju untuk menuntut tuntutan ibu-ibu ini, sesuai dengan tujuan kementerian yang berada di bawahnya.

“Tetapi sampai sekarang, kita masih tertanya-tanya di mana suaranya setelah tuntutan mengenai isu ketaksamaan pemberian kewarganegaraan Malaysia dibangkitkan?

“Jika dibandingkan dengan KPWKM di bawah pemerintahan Datuk Seri Dr Wan Azizah, dia tanpa lengah akan menulis surat kepada Kementerian Dalam Negeri, bertemu dengan menteri dalam negeri dan bersikap proaktif dalam melakukan pertunangan dengan Kementerian Dalam Negeri sejajar dengan jagaannya untuk membela nasib mereka , ”Dua ahli Parlimen itu menulis dalam kenyataan itu.

Mereka merujuk kepada mantan timbalan perdana menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang merupakan pendahulu Rina sebagai menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat. Yeoh adalah timbalan menteri di kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat.

Azis pernah menjadi timbalan menteri dalam negeri semasa pentadbiran Pakatan Harapan.

Read Previous

Pemerintah perpaduan Myanmar memberitahu Asean tidak ada perbincangan sehingga tahanan dibebaskan

Read Next

AstraZeneca tidak berada dalam program vaksin utama Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.