The Malaysia Post

AstraZeneca tidak berada dalam program vaksin utama Covid-19

AstraZeneca tidak berada dalam program vaksin utama Covid-19

AstraZeneca tidak berada dalam program vaksin utama Covid-19

Kerajaan tidak akan memasukkan vaksin AstraZeneca yang kontroversial di bawah Program Imunisasi Covid-19 Nasional (NIP), kata menteri penyelaras Khairy Jamaluddin hari ini.

Dalam sidang media bersama dengan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba hari ini, Khairy mengatakan vaksin tersebut akan diberikan melalui pusat vaksinasi khusus (PPV), berdasarkan urutan kedatangan pertama, kepada mereka yang ingin mengambil vaksin secara sukarela.

Dia mengatakan keputusan itu diambil untuk mengelakkan mengganggu program imunisasi yang sedang berjalan tetapi mengulangi bahawa vaksin AstraZeneca selamat.

“Namun, kami juga memperhatikan kekhawatiran beberapa pihak mengenai vaksin AstraZeneca. Walaupun Kementerian Kesihatan dan CITF mempunyai pendapat yang sama dengan kumpulan pakar, bahawa vaksin AstraZeneca ini adalah vaksin yang selamat dan juga berkesan, pada masa yang sama, kami tidak ingin mengganggu NIP yang sedang berlangsung dan dalam hal ini saya, dan Datuk Seri Dr Adham membincangkan secara terperinci mengenai penggunaan AstraZeneca.

“Kami tidak mahu membuang vaksin ini yang berkesan, selamat. Namun, pada masa yang sama, kita memahami bahawa dalam situasi sekarang ini, mungkin sains dan fakta tidak dapat mengatasi kerisauan orang ramai, serta berita palsu yang tersebar. Oleh itu, setelah kami berbincang, kami menyetujui satu langkah proaktif, yang saya rasa akan membolehkan kami terus menggunakan vaksin AstraZeneca, tetapi pada masa yang sama, kami dapat mengatasi ketakutan dan kebimbangan masyarakat terhadap vaksin AstraZeneca ini, yang sebenarnya tidak berdasarkan sains tetapi kita perhatikan bahawa inilah yang dirasakan oleh orang ramai.

Baca Lagi |  Perikatan Nasional tidak mengambil berat isu diskriminasi wanita Malaysia

“Oleh itu, kami ingin mengumumkan hari ini bahawa vaksin AstraZeneca tidak akan digunakan dalam PPV biasa. Kami tidak akan menggunakannya dalam NIP arus perdana. Kami akan membuka PPV khas untuk vaksin AstraZeneca dan kami akan membukanya untuk orang ramai yang secara sukarela, setelah melihat semua fakta mengenai AstraZeneca, untuk tampil, mendaftar di PPV khas yang akan kami buka untuk mereka mengambil Vaksin AstraZeneca, ”kata Khairy.

Dia menambah bahawa sistem tempahan akan dibuka untuk orang ramai untuk membuat janji temu, dan ini akan dilakukan berdasarkan asas pertama-datang-pertama-melayani untuk semua dan bukan hanya orang-orang yang dijadualkan tidak akan dilindungi di bawah fasa kedua NIP.

Khairy mengatakan bahawa pemeriksaan pra-vaksinasi juga akan dilakukan di PPV khusus, dan mereka yang memenuhi syarat akan diberi vaksin AstraZeneca.

Semasa sidang media, Khairy mengumumkan bahawa Selangor dan Kuala Lumpur akan menjadi dua negeri pertama di mana 268.600 dos vaksin AstraZeneca akan digunakan untuk mereka yang berminat.

Dia mengatakan kedua-duanya dipilih kerana kes Covid-19 mereka masih tinggi.

Saya telah bercakap dengan menteri besar Selangor semalam, agar Selangor datang dengan PPV yang sesuai dan juga untuk kita mencari PPV di Kuala Lumpur untuk menguruskan 268,600 dos, ”tambahnya. Khairy mengatakan bahawa jangka masa selang untuk vaksin AstraZeneca yang telah dipersetujui adalah 12 minggu.

Read Previous

Perikatan Nasional tidak mengambil berat isu diskriminasi wanita Malaysia

Read Next

Man City menewaskan PSG pada pusingan pertama separuh akhir Liga Juara-Juara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here