The Malaysia Post

Bekas pembantu Anwar mencabar Dr Mahathir untuk kerusi Langkawi

Kerusi Parlimen Langkawi

Bekas setiausaha politik Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ezam Mohd Nor, akan mencabar Tun Dr Mahathir Mohamad untuk kerusi parlimen Langkawi pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Setiausaha Agung Pertubuhan Perubahan Rakyat Malaysia (Gerak), Syed Putra Syed Isa memberitahu portal berita dalam talian Free Malaysia Today (FMT) bahawa pengerusinya bersetuju dengan keputusan kumpulan itu untuk bertanding menentang bekas perdana menteri itu.

“Beliau akan bertanding sebagai calon bebas atau di bawah mana-mana parti yang sanggup membenarkannya bertanding di bawah tiket mereka,” katanya.

Tambahnya, Ezam akan mengumumkan keputusan ini secara rasmi esok apabila Gerak melancarkan jentera pilihan raya sukarela PRU15.

Kempen Ezam

Syed Putra berkata jentera pilihan raya Kedah Gerak akan membuat persiapan segera untuk kempen Ezam.

Ezam mengesahkan dengan FMT bahawa dia akan bertanding di kerusi Langkawi.

Dr Mahathir adalah penyandang Ahli Parlimen Langkawi selepas memenangi kerusi di bawah tiket Parti Pribumi Bersatu Malaysia pada 2018 dengan majoriti hampir 8,900 undi.

Dr Mahahtir meninggalkan Bersatu pada awal 2020 dan kini menjadi pengerusi Pejuang.

Ezam sebelum ini berkata beliau akan mencabar Naib Presiden PKR dan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Tua jika yang kedua mempertahankan kerusinya.

Baca lagi | Pakar ekonomi berkata Singdollar yang lebih kukuh baik untuk isi rumah tetapi kurang membantu perniagaan eksport di Singapura

Baca lagi | AS akan menghantar peluru, kenderaan tentera ke Ukraine dalam pakej bantuan terkini

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

AS akan menghantar peluru, kenderaan tentera ke Ukraine dalam pakej bantuan terkini

Read Next

PRU15: PAS bertanding di bawah logo sendiri di Kelantan, Terengganu dan Kedah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.