The Malaysia Post

Pakar ekonomi berkata Singdollar yang lebih kukuh baik untuk isi rumah tetapi kurang membantu perniagaan eksport di Singapura

Dolar Singapura yang Teguh dan Menghargai

Firma pemprosesan dan servis keluli tempatan Kawarin Enterprises telah, dalam satu aspek, meraih faedah daripada dolar Singapura yang kukuh dan meningkat.

“Adalah baik untuk kami apabila kami membeli mesin atau bahan mentah, untuk mempunyai dolar Singapura yang agak kukuh berbanding mata wang lain,” kata pengarah urusannya Ken Lin.

Walau bagaimanapun, walaupun perbelanjaan ini mungkin lebih murah, keadaan menjadi kurang memberangsangkan apabila mengeksport barangan firma kerana dolar Singapura yang lebih kukuh pada umumnya menjadikan eksport firma lebih mahal untuk pembeli.

“Adalah baik untuk kami apabila kami membeli mesin atau bahan mentah, untuk mempunyai dolar Singapura yang agak kukuh berbanding mata wang lain,” kata pengarah urusannya Ken Lin.

Walau bagaimanapun, walaupun perbelanjaan ini mungkin lebih murah, keadaan menjadi kurang memberangsangkan apabila mengeksport barangan firma kerana dolar Singapura yang lebih kukuh pada umumnya menjadikan eksport firma lebih mahal untuk pembeli.

Baik untuk isi rumah, tidak semestinya untuk perniagaan

Barnabas Gan, pakar ekonomi kanan yang berpangkalan di Singapura di bank RHB Malaysia, berkata memandangkan Singapura mengimport banyak barangannya, kenaikan harga pengguna di negara ini sangat didorong oleh harga global.

“Sekiranya tidak ada sebarang bentuk pengetatan oleh MAS, kita mungkin dapat melihat inflasi meningkat lebih cepat daripada apa yang kita lihat sekarang,” katanya, merujuk kepada langkah mengetatkan masa lalu oleh bank pusat.

Mengenai makna pengetatan dasar monetari untuk perniagaan, Gan berkata: “Ia pada asasnya bermakna bahawa penggubal dasar sedar tentang risiko inflasi dan mereka melakukan apa yang mereka mampu untuk mencapai harga yang stabil.”

Pakar ekonomi berkata bahawa isi rumah secara amnya akan mendapat manfaat daripada pengetatan dasar tersebut.

“Ia benar-benar mengenai membendung inflasi yang diimport sebanyak mungkin, terutamanya mengenai perkara asas seperti makanan, kerana itu jelas sangat penting untuk semua orang,” kata ahli ekonomi CIMB Song Seng Wun.

Bersetuju, Selena Ling, ketua ekonomi di OCBC, berkata bahawa impaknya adalah “lebih mudah” untuk isi rumah, yang boleh mendapat manfaat daripada barangan import yang lebih murah, selagi pasaran pekerjaan bertahan.

Walaupun import yang lebih murah juga mungkin menurunkan kos bahan dan input untuk perniagaan, kesannya mungkin lebih bernuansa.

“Keanehan dan struktur yang berbeza” merentas perniagaan menyukarkan untuk melukis kesan ke atas perniagaan dengan “berus luas”, menurut ketua ekonomi Standard Chartered untuk Asean dan Asia Selatan, Edward Lee, dan pakar ekonomi bank untuk Asia, Jonathan Koh.

“Sudut lain yang perlu difikirkan juga ialah dolar Singapura yang lebih kukuh boleh menyebabkan permintaan domestik (dan bukan sahaja luaran) yang lebih rendah untuk barangan keluaran dalam negara kerana import menjadi lebih kompetitif,” kata Lee dan Koh.

Mata wang bukan penentu permintaan tunggal untuk barangan buatan Sg

Pada amnya, syarikat yang memilih untuk membuka kedai di sini mungkin tidak akan terlalu terganggu dengan peningkatan berterusan mata wang Singapura, ahli ekonomi berpendapat.

“Jika anda ingin membuat pembuatan di Singapura, anda sudah tahu apakah kekangan – orang, kos dan dolar Singapura yang kukuh,” kata Song.

Justeru katanya, kebanyakan perniagaan pengeksport di sini bukanlah mereka yang bersaing dengan harga, tambahnya.

“Singapura mengeluarkan eksport nilai tambah tinggi dan permintaan untuk eksport ini mungkin kurang sensitif terhadap harga,” kata Lee dan Koh dari Standard Chartered.

Pakar ekonomi menunjukkan kebimbangan yang lebih besar yang akan terus memberi kesan kepada permintaan untuk eksport.

Sebagai contoh, Ling berkata titik kilat geopolitik seperti perang Rusia-Ukraine dan AS-China bertengkar mengenai semikonduktor dan perdagangan telah menyumbang kepada gangguan dari segi bekalan. Dasar monetari MAS yang mengetatkan mempunyai sedikit kesan ke atasnya, katanya.

Selain daripada faktor geopolitik dan permintaan global yang melembutkan, kos buruh, harga barangan dan perkhidmatan berkaitan juga mungkin memberi kesan kepada margin perniagaan, kata Song.

Kelemahan serantau

Ahli ekonomi di Standard Chartered juga menekankan potensi kesan ke atas perniagaan lain, seperti pelancongan.

“Dengan dolar Singapura yang lebih kukuh, ia menjadi lebih mahal bagi pelancong masuk untuk melawat Singapura,” kata Lee dan Koh, sambil menambah bahawa ia pada masa yang sama akan memberi insentif kepada penduduk tempatan untuk bercuti ke luar negara, sekali gus mengurangkan penggunaan di dalam negara.

Mereka juga berpendapat bahawa kesan mata wang Singapura terhadap ekonomi eksportnya tidak boleh ditolak sepenuhnya sama ada.

“Ada sebab untuk masih berhati-hati mengenai impak dolar Singapura terhadap daya saing eksport, terutamanya kerana ia disebut oleh Perdana Menteri Lee Hsien Loong semasa Perhimpunan Hari Kebangsaan dan baru-baru ini oleh Menteri (Perdagangan dan Industri) Gan (Kim Yong),” kata Encik Lee dan Encik Koh dari Standard Chartered.

Setuju, Ling dari OCBC berkata: “Dolar Singapura telah melemah berbanding dolar AS, tetapi mengukuh berbanding banyak mata wang serantau. Jadi ia bergantung kepada ke mana pengeksport mengeksport.”

Lennon Tan, presiden Persekutuan Pengilangan Singapura, berkata bahawa mata wang Singapura yang lebih kukuh membantu mengurangkan kos import, tetapi ia menjadikan eksport kurang kompetitif dalam pasaran serantau.

“Pejabat serantau juga mungkin melaporkan keuntungan yang lebih kecil disebabkan kerugian pertukaran kerana dolar Singapura yang kukuh,” katanya.

“Dengan pertumbuhan keluaran pembuatan semakin perlahan untuk beberapa bulan berturut-turut yang lalu, oleh itu kami berharap apabila inflasi terkawal, dasar monetari akan diselaraskan ke tahap normal untuk meningkatkan permintaan dan eksport bagi pengeluar kami.”

Baca lagi | Mareczko memenangi Peringkat 4 LTdL 2022 dengan pecah lewat
Baca lagi | Klasik Ghibli: Lima daripada filem Miyazaki yang paling digemari

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Klasik Ghibli: Lima daripada filem Miyazaki yang paling digemari

Read Next

AS akan menghantar peluru, kenderaan tentera ke Ukraine dalam pakej bantuan terkini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.