The Malaysia Post

Klasik Ghibli: Lima daripada filem Miyazaki yang paling digemari

Studio Ghibi

Peminat Studio Ghibli boleh melawat taman tema baharu di Jepun mulai November, menyelami dunia fantastik yang diimpikan oleh pengarah Hayao Miyazaki dan rakan sekerjanya.

Berikut adalah lima filem Miyazaki yang paling digemari:

‘Istana di Langit’ (1986)

Ciri animasi pertama dari Studio Ghibli, yang diasaskan pada tahun 1985 oleh Miyazaki dan rakan pengarah Isao Takahata, kekal sebagai salah satu yang paling popular.

Mengikuti dua anak yatim dalam usaha untuk mencapai istana mitos di awan, pengembaraan itu diselubungi dengan bahaya, dengan lanun udara dan tentera di ekor mereka, tetapi ia juga berfungsi sebagai meditasi yang lebih mendalam tentang pengaruh teknologi dalam kehidupan kita.

‘My Neighbor Totoro’ (1988)

Shades of Alice in Wonderland ditemui dalam kisah dua beradik perempuan yang pergi tinggal bersama bapa mereka di luar bandar dan menemui dunia yang mempesonakan dengan kejadian aneh dan makhluk aneh, termasuk semangat hutan yang disayangi Totoro.

Khalayak klasik segera yang menggembirakan di Jepun dan luar negara, Totoro telah menjadi maskot Studio Ghibli.

‘Puteri Mononoke’ (1997)

Dalam filem ini, box-office smash di Jepun, Miyazaki meneroka kemusnahan alam semula jadi melalui perindustrian.

Kisah seorang putera muda dan seorang gadis yang dibesarkan oleh dewi serigala di hutan di mana pertempuran menakutkan berlaku antara tuhan dan manusia meningkatkan profil global Miyazaki berkat perjanjian pengedaran dengan Disney.

‘Spirited Away’ (2001)

Merangkul Oscar 2003 untuk ciri animasi terbaik, Spirited Away mengikuti seorang gadis berusia 10 tahun, Chihiro, yang keluarganya berpindah ke pinggir bandar.

Dia secara tidak sengaja mengembara ke dunia roh dan mendapati ibu bapanya bertukar menjadi babi ― memaksa heroin muda itu untuk memerangi dunia roh dengan keberanian yang tidak pernah dia tahu dia miliki.

“Saya mahu membuat filem khas untuk anak perempuan kawan saya,” Miyazaki pernah berkata.

‘Howl’s Moving Castle’ (2004)

Protagonis muda filem ini, yang membawa Miyazaki pencalonan Oscar kedua ― dia kemudian memperoleh yang ketiga pada 2014 dengan The Wind Rises ― berubah menjadi seorang wanita tua di bawah sihir ahli sihir.

Ahli sihir yang kurang megah dan rombongannya yang tinggal di istana berjalan kaki adalah satu-satunya harapannya untuk memecahkan mantera itu, tetapi dia tidak berputus asa, dalam mempertahankan keamanan dunia yang mempesonakan.

Baca lagi | Perikatan mesti mendengar suara parti komponen sebelum bekerjasama dengan pihak lain, kata Muhyiddin
Baca lagi | Mareczko memenangi Peringkat 4 LTdL 2022 dengan pecah lewat

Read Previous

Mareczko memenangi Peringkat 4 LTdL 2022 dengan pecah lewat

Read Next

Pakar ekonomi berkata Singdollar yang lebih kukuh baik untuk isi rumah tetapi kurang membantu perniagaan eksport di Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.