The Malaysia Post

AS akan menghantar peluru, kenderaan tentera ke Ukraine dalam pakej bantuan terkini

Bantuan Keselamatan

Pakej bantuan keselamatan baharu AS$725 juta (RM3.4 bilion) untuk Ukraine dari Amerika Syarikat dijangka merangkumi amunisi dan kenderaan tentera tetapi bukan keupayaan baharu yang ketara atau pertahanan udara, dua pegawai AS memberi taklimat mengenai bantuan itu kepada Reuters semalam.

Pakej itu adalah yang pertama sejak serangan peluru berpandu Rusia yang dilancarkan ke atas pusat penduduk awam di Ukraine minggu ini. Ia akan menjadikan jumlah bantuan keselamatan AS sejak Rusia menyerang Ukraine pada 24 Februari kepada lebih AS$17.5 bilion.

Presiden AS Joe Biden mengeluarkan kenyataan yang mewakilkan Setiausaha Negara “untuk mengarahkan pengeluaran sehingga AS$725 juta dalam artikel pertahanan dan perkhidmatan Jabatan Pertahanan, serta pendidikan dan latihan ketenteraan” untuk membantu Ukraine.

Salah seorang pegawai berkata, walaupun pakej bantuan itu tidak dijangka termasuk bahan untuk mengalahkan serangan peluru berpandu, ia direka untuk meningkatkan keupayaan Ukraine untuk mengalahkan Rusia dalam serangan balas yang telah menghasilkan keuntungan wilayah yang besar dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Sistem Anti-Pesawat

Secara berasingan, Ukraine menjangkakan Amerika Syarikat dan Jerman akan menyampaikan sistem anti-pesawat canggih bulan ini untuk membantunya menentang serangan peluru berpandu Rusia dan dron kamikaze, kata Menteri Pertahanan Oleksiy Reznikov semalam.

Pihak Berkuasa Pengeluaran Presiden (PDA) membenarkan mereka dihantar ke Ukraine dalam beberapa hari akan datang. Ia membolehkan Amerika Syarikat memindahkan artikel dan perkhidmatan pertahanan daripada stok dengan cepat tanpa kelulusan kongres sebagai tindak balas kepada kecemasan.

Ini adalah pakej PDA kedua bagi tahun fiskal 2023 kerajaan AS yang berfungsi di bawah langkah pembiayaan stop-gap dan membolehkan Biden menggunakan lebihan senjata sehingga AS$3.7 bilion untuk dipindahkan ke Ukraine hingga pertengahan Disember.

Secara umum, untuk membiayai senjata untuk Ukraine, termasuk sistem NASAMS antipesawat canggih yang dijangkakan bulan ini, Washington menggunakan dana daripada Inisiatif Bantuan Keselamatan Ukraine (USAI) untuk mendapatkan senjata daripada industri, dan bukannya menariknya daripada stok senjata AS sedia ada.

NASAMS dibuat oleh Raytheon Technologies Corp dan Kongsberg Norway.

Baca lagi | Klasik Ghibli: Lima daripada filem Miyazaki yang paling digemari
Baca lagi | Pakar ekonomi berkata Singdollar yang lebih kukuh baik untuk isi rumah tetapi kurang membantu perniagaan eksport di Singapura

Read Previous

Pakar ekonomi berkata Singdollar yang lebih kukuh baik untuk isi rumah tetapi kurang membantu perniagaan eksport di Singapura

Read Next

Bekas pembantu Anwar mencabar Dr Mahathir untuk kerusi Langkawi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.