The Malaysia Post

Freedom House: Berita pro-China akan diteruskan di Malaysia jika Umno kekal berkuasa

Kerajaan Malaysia, wartawan dan masyarakat sivil harus memerhatikan peralihan kepada liputan mesra Beijing daripada saluran berita sejajar Umno jika parti itu kekal berkuasa, kata laporan badan pemantau Freedom House yang berpangkalan di AS.

Dalam laporan Pengaruh Media Global Beijing 2022, Freedom House berkata Umno, dan lanjutan, gabungan yang diterajuinya, Barisan Nasional (BN), secara relatifnya pro-China sejak kemunculan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dalam 2015.

Laporan itu, yang dikeluarkan minggu lalu, berkata bahawa sokongan ini sebahagian besarnya disebabkan oleh keperluan untuk pelaburan hasil daripada skandal itu.

“Lautan Rel Pantai Timur (ECRL) yang dibiayai China menjadi isu kempen utama Umno [pada 2021].

“Pada Disember 2021, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengesahkan sokongannya terhadap penyertaan Malaysia dalam inisiatif Belt and Road (BRI) dan ECRL khususnya,” katanya.

Untuk makluman, BRI adalah langkah China untuk membangunkan infrastruktur merentasi banyak negara di sepanjang Jalan Sutera yang bersejarah.

Laporan itu mengakui DAP juga mempamerkan tingkah laku pro-China, seperti bekas menteri kewangan Lim Guan Eng menulis kata pengantar untuk buku komik kontroversi Belt and Road Initiative for Win-Winism yang diharamkan pada 2019.

Kerentanan terhadap pengaruh dari China

Dalam menyebut kelemahan utama media Malaysia terhadap pengaruh China, laporan itu menyatakan bahawa kebanyakan akhbar dan penyiar awam Malaysia — Radio Televisyen Malaysia (RTM) — dikawal secara tidak langsung oleh parti politik atau sekutu mereka.

“Persatuan Cina Malaysia (MCA) adalah pemegang saham terbesar The Star, manakala Berita Harian dan New Straits Times dikaitkan dengan Umno,” katanya.

Ia juga menambah bahawa tiada undang-undang di Malaysia yang mengawal pemilikan media oleh parti politik atau ahli gabungan mereka.

Ini, katanya, membuka jalan kepada ahli politik dan menteri pro-China untuk menapis kritikan media terhadap sekutu mereka di Beijing.

Tambahan pula, laporan itu mengatakan bahawa dalam beberapa kes, syarikat proksi menyukarkan untuk menentukan siapa pemilik sebenar syarikat media.

Namun begitu, laporan itu menyatakan bahawa masyarakat Malaysia secara amnya ragu-ragu dengan naratif pro-China, terutamanya berkaitan dengan penganiayaan terhadap Uyghur dan pertikaian wilayah di Laut China Selatan.

Ahli-ahli politik dari kedua-dua belah perpecahan lazimnya mengkritik kerajaan China, katanya.

Selain itu, ia berkata walaupun sesetengah media mungkin mendapatkan berita secara kerap daripada media negara China, saluran yang sama juga lazimnya menerbitkan semula berita daripada agensi berita antarabangsa yang mengkritik China.

Laporan itu menyenaraikan Malaysia sebagai “Terdedah”, memberikan usaha pengaruh media Beijing di sini skor 37 daripada 85 (“Tinggi”), manakala daya tahan dan sambutan tempatan diberi skor 35 daripada 85 (“terkemuka”).

Menurut laporan itu, skor sifar menandakan “pengaruh paling rendah”, manakala skor 85 menandakan “pengaruh paling”.

Kajian itu dijalankan di 30 negara, termasuk AS, United Kingdom, Indonesia, Filipina, dan India dengan bantuan sekurang-kurangnya seorang penyelidik tempatan di setiap negara, yang menjalankan kajian meja dan temu bual dengan ahli media, kerajaan, dan masyarakat sivil.

Para penyelidik kemudian menyerahkan jawapan kepada soal selidik, di mana respons menentukan skor yang dicadangkan.

Read Previous

Apabila serangan Telegram meningkat, pakar menerangkan cara untuk mengetahui sama ada anda telah terkena dan cara untuk mengelakkannya

Read Next

Ismail Sabri: Mesyuarat majlis tertinggi Umno ditangguhkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.